REVIEWPSB Speakers

Tunen voor de tweede sessie

Max Delissen | 31 juli 2010 | PSB Speakers

Toch bestaat de indruk dat het laag vooral bij hogere volumes net een tikkie minder zou mogen. Niet dat het modderig of boemerig wordt, maar het is bij basrijke muziek soms gewoon net teveel. Dat zou verklaard kunnen worden door het feit dat deze luidsprekers misschien toch ontwikkeld worden met de gemiddelde Amerikaanse of Canadese huiskamer in het achterhoofd. Die zijn niet alleen wat groter dan bij ons, maar de slappe muren die daar worden gebruikt (de zgn. dry-walls) absorberen veel laag, en dus moet een luidspreker daar van nature iets voor compenseren.


Foto: PSB

Dus worden de meegeleverde rubber stoppen uit de doos gehaald, en na enig experimenteren blijkt dat het afsluiten van de onderste poort in onze setup het gewenste effect geeft. Het laag is nog steeds dieper dan je zou verwachten op grond van de fysieke verschijning, maar nu is het perfect in verhouding tot de rest. De tweede luisterronde verloopt hierdoor nog prettiger dan de eerste.

Met moderne klassieke muziek (Madhares van Thomas Larcher – luister daar eens naar!) geeft de Imagine T een gul geluid dat een goede ruimtelijke weergave koppelt aan een precieze plaatsing. Individuele instrumenten zijn daardoor goed te localiseren in het geluidsbeeld. Ik begin steeds beter te begrijpen wat die veelgenoemde bekoring van PSB nu precies inhoudt. De fun-factor is hoog. Als we luisteren naar een oude opname van Louis Armstrong wisselen bewondering en puur plezier elkaar in rap tempo af. Bewondering voor de virtuositeit van de muzikanten (in de tijd dat deze opnames werden gemaakt was er nog geen sprake van overdubs, je moest gewoon allemaal tegelijk perfect je partij spelen), en plezier in de geniale muzikale fratsen die worden uitgehaald.


Foto: PSB

Ook op een bescheiden volume weet de Imagine T te overtuigen met een goed hoorbare bas, voldoende detail, maar vooral een geluid dat niet geknepen klinkt. Juist bij muziek op achtergrondniveau vallen veel luidsprekers nog steeds enorm door de mand vanwege een gebrek aan bandbreedte. Vroeger had je daar de loudnessknop voor op je versterker zitten, maar daar doen we gelukkig niet meer aan tegenwoordig. De PSB Imagine T sprenkelt losjes met klanken als je hem zacht laat spelen, er is dynamiek, verstaanbaarheid, eigenlijk een compleet geluid.

 

MERK





EDITORS' CHOICE