804 Diamond
Model 804 behoort al sinds de introductie van de originele Nautilus serie beginjaren negentig, tot misschien wel het meest populaire model uit de reeks en is tot op heden een absoluut succesnummer voor deze Engelse luidsprekerbouwer geweest. Op zich niet zo vreemd gezien het feit dat deze 3- weg basreflex 804 niet alleen een wezenlijk deel van de kwaliteiten van de grotere en duurdere modellen weet te leveren, maar deze ook nog eens weet te verpakken in een huiskamervriendelijke behuizing van 102 cm hoogte, 23,8 cm breedte en 35,1 cm diepte. De verhoudingen zijn voor onze Nederlandse huiskamers bijzonder goed gekozen en met een solide gewicht van 27 kilo per kast en dezelfde visuele slimmigheden (o.a. magneten om het frontdoek tegen de kast aan te klemmen) en hoge afwerkinggraad als zijn broers en zussen uit de serie, maakt de 804 Diamond zondermeer een buitengewoon hoogwaardige en solide indruk. In tegenstelling tot de relatief compacte 805, beschikt de 804 over veel meer eenheden en conusoppervlak. De 2,54 cm hoge tonen luidspreker met diamant membraan is nog hetzelfde, maar verder zijn de drie overige eenheden heel verschillend. Onder de vrijstaande hoge tonen luidspreker is een geheel vernieuwde 15 cm grote, geelkleurig Kevlar® FST™ (geen rolrand) middentoner aangebracht, met pal daar weer onder twee wederom vernieuwde 16,5 cm grote basluidsprekers voorzien van een Rohacell® conus. Rohacell® is hetzelfde materiaal waar bijvoorbeeld ook helikopterrotors van worden gemaakt en staat er om bekend dat het zowel grote stijfheid als een gering gewicht weet te combineren. Ideaal dus voor basluidsprekers.
De daaronder geplaatste baspoort, Flowportâ„¢ bij Bowers & Wilkins genoemd, heeft overigens net als bij de 805 een ingebouwd slimmigheidje. Net als het oppervlak van een golfbal is de baspoort namelijk voorzien van een kuiltjes patroon wat de aerodynamische eigenschappen sterk verbetert. De kuiltjes genereren namelijk hele kleine luchtwervelingen, waarover de luchtstroom zich soepel kan verplaatsen. Hierdoor kan er een forse afname aan turbulentie in de baspoort worden bewerkstelligd en klinkt het laag uit de poort dus zonder bijgeluiden. Het eindresultaat is een strakker en beter getimed laag. De overige eigenschappen en gebruikte materialen van de 804 Diamond, zoals bijvoorbeeld de Mundorf condensatoren in het filter, zijn uiteraard in aangepaste vorm hetzelfde als van de 805 Diamond.
DB1 subwoofer
Gloednieuw in het Bowers & Wilkins programma is de nieuwe top subwoofer, DB1. Met dit product betreedt deze luidsprekerfabrikant paden waar ze nog nooit eerder is geweest. En het is dan ook met afstand de meest geavanceerde en meest kostbare subwoofer die ooit door B&W is gemaakt. Het grote verschil met de andere modellen is dat de DB1 niet alleen twee 30 cm lange slag basluidsprekers bezit die met de rug tegenover elkaar zijn gemonteerd ter voorkoming van ongewenste trillingen, het zorgt tevens voor een betere mechanische balans. Door deze configuratie leveren deze twee 30 cm basluidsprekers van Rohacell conussen voorziene eenheden, zelfs meer slagkracht en maximale geluidsdruk dan één enkel 38 cm exemplaar!
Maar het meest belangrijke verschil kan worden toegeschreven aan het feit dat deze DB1 de allereerste DSP (Digital Signal Processing) gestuurde subwoofer is van dit Engelse merk. De voordelen hiervan zijn legio, want niet alleen kunnen er heel veel parameters op de overigens wel erg laag aan de voorzijde aangebrachte display worden ingesteld, er kan gelukkig ook aan de achterzijde op het aansluitpaneel een laptop worden aangesloten waarmee alle instellingen in een handomdraai kunnen worden geregeld en ingesteld. De achterzijde is verder nog voorzien van zowel gebalanceerde (XLR) als ongebalanceerde (RCA) ingangen, een drietal 3,5 mm jack plug aansluitingen voor afstandsbediening functies en een RS-232 aansluiting waarmee de DB1 zowel op een laptop als in een home automation confi guratie kan worden opgenomen. Een USB aansluiting om de interne software te kunnen updaten en een euro netstekker aansluiting completeren tenslotte het geheel. Bekend van de duurdere subwoofers van andere gerenommeerde merken, is de aanwezigheid van een bijgeleverde meetmicrofoon. Hiermee kan de subwoofer optimaal op de positie en gebruikte ruimte worden ingeregeld waarbij meerdere instellingen onder vijf verschillende voorkeuze toetsen kunnen worden opgeslagen. Aanvullend is er voor de fine tuning ook nog een grafische equalizer aanwezig en kunnen uiteraard zaken als kantelfrequentie, fase, filterhelling, ingangsgevoeligheid, versterkingsfactor en aanverwante parameters, nauwkeurig worden ingesteld.
De gesloten DB1 subwoofer is met zijn 44 kilo gewicht een echte zware jongen waarbij de afmetingen met 49 cm hoogte, 46 cm breedte en 41 cm diepte nog goed binnen de perken zijn gehouden. De technische gegevens zijn verder zondermeer indrukwekkend te noemen. Wat te denken van 1000 Watt continu vermogen (door klasse-D versterker gegenereerd) en een laagbereik wat binnen 3 dB tot maarliefst 17 Hz weet af te dalen! Als laatste is nog vermeldenswaard dat deze high-end subwoofer bedoeld is voor gebruik in zowel een (zeer) hoogwaardig home theater als high-end audio systeem.