REVIEWB&W 800

804 Diamond versus Nautilus 804

Werner Ero | 30 december 2011 | Fotografie Fabrikant | B&W 800

Luisteren 804 Diamond versus Nautilus 804

De Bowers & Wilkins 804 Diamond maakt in zijn eerste uren in tegenstelling tot de nieuwe 805 Diamond, een heel andere indruk. Waar de 805 nieuw uit de doos nog wat bedekt en gesloten klinkt, doet de gloednieuwe 804 bijna het omgekeerde. Zinderend van nog wat fel klinkende hoogenergie, supertransparant, dynamisch en puntig. Een zeer goede match met de tikkeltje rond gevoicede eenvoudige Naim Nait 5i.


Na de eerste dag wordt de balans al snel een heel stuk evenwichtiger terwijl het na drie dagen spelen al als echt prettig wordt ervaren. Na drie weken is het systeem geschikt om naar de luisterruimte te verhuizen en wederom wordt in eerste instantie de Unison Reseach Performance als eerste uitgeprobeerd. En ook al gaat het dit keer veel beter, de laagcontrole, kleuren en timing, normaliter sterke punten van deze versterker, laten toch wederom weer steken vallen. Wanneer ook een tweetal toevallig langstrekkende buizenversterkers in de vorm van een Octave V70 en PrimaLuna Premium niet optimaal weten te presteren, is er maar één conclusie mogelijk.

De 804 en zeker de 805 Diamond luidsprekers, zijn minder tot niet geschikt voor het combineren met buizenversterkers. Maar niet getreurd want in geval van deze 804 Diamond is met mooi stabiele en ietwat rond klinkende transistorversterkers een hoop plezier te beleven. Vooral de aanwezige DK Design MK III, Ayre KXR/ MXR, Spectral DMC-30 en DMA-260 en uiteindelijk de prijstechnisch heel goed bijpassende Musical Fidelity M6 500 en Bryston B100 SST als meest ideale partners, gaan buitengewoon goed. De Bryston is daarbij de meest vloeiende, relaxte en organisch correcte van de twee, terwijl de Musical Fidelity een nog wat hogere resolutie, puntigheid en uitgesprokener dynamische contrasten biedt. Kleine keerzijde van deze laatste is echter ook een verhoudingsgewijs ietsje koeler en meer analytisch klankkarakter. De 804 Diamond komt echter met alle bovengenoemde versterkers helemaal in zijn element en laat dan een buitengewoon muzikaal, vervormingarm en uitgewogen geluidsbeeld horen. Het is mooi breedbandig met een behoorlijk diep doorlopend laag, een fraai neutraal en rijkgeschakeerd middengebied en een zeer transparant en hoog oplossend hoogbereik.

Door de neutraliteit en lage vervorming is zelfs bij complexe muziek de verstaanbaarheid en doorzichtigheid erg goed. Verder zal niemand deze 804 Diamond ooit op vervelende nasaliteit kunnen betrappen. Wat de versterker/ luidspreker match betreft. Ook al is voor de 804 Diamond gelukkig sneller een goede match te vinden dan kleinere broer 805 Diamond. Een goede dealer blijft toch broodnodig om echt het maximale uit deze bijzonder mooie luidsprekers te kietelen. De fabrikant zou ik in deze graag willen adviseren om de kieskeurigheid van deze raspaardjes iets terug te brengen. Dit zou namelijk de universele gebruikstoepassing nog verder kunnen vergroten. Als laatste is de 804 Diamond nog direct vergeleken met de oer Nautilus 804 uit de jaren negentig. Op het eerste gezicht visueel bijna identiek, maar bij nadere beschouwing zijn er toch wel heel veel verschillen te zien. Om er maar een paar te noemen: Totaal andere hoge tonen luidspreker (aluminium membraan in plaats van Diamant), een extra uitholling in de kast van de Nautilus 804 onder de tweeter en de unit verder naar achteren geplaatst), andere middentoner en basluidsprekers, andere aansluitingen en ander voorfront. En dan heb ik het nog niet eens over de vele onderhuidse wijzigingen.

Qua weergave is door de mooi gelaagde en homogene klank van beiden, de familieovereenkomst onmiskenbaar. Maar verder is de oervariant geen partij voor zijn jongste broer. Het is dus duidelijk dat er door de vele doorgevoerde detailwijzigingen, een heel grote sprong vooruit is gemaakt. Het laag loopt dieper door en heeft meer klankkleur. De soms toch ietwat holle klankkleur uit de oer 804 is bij de nieuwe compleet verdwenen, het hoog is oneindig veel schoner en verfi jnder en ook verwerking van dynamische contrasten, expressie en oplossend vermogen zijn zelfs vele niveaus hoger. Een hele knappe prestatie die de aanzienlijk hogere prijs van de nieuweling weet te rechtvaardigen.

MERK





EDITORS' CHOICE