Aspera Audio en 1–2 Hear Music

De grote luisterruimte was door de afwezigheid van Dynamic Solutions dit jaar geheel in gebruik genomen door Aspera Audio en 1 -2 Hear Music. Importeur Aspera Audio had een zeer imposant meubel geplaatst met enkel analoge aansturing.

Asera

De twee Klipschen (AK-60) die de weegave verzorgden zijn al imposant om te zien (en om te horen), laat staan de twee TW-Acustic draaitafels die prominent hun kunsten aan het vertonen waren. De versterking was van Tri, met twee TRV-M300SE eindversterkers. U raadt het al, deze hebben een 300B buizenbezetting. Als voorversterker diende de immer mooie Lyra Connaisseur, die met twee bronnen was verbonden.

Set 2-1

Als eerste de wereldprimeur van de show, de Raven Black Night, met een aparte voeding om de snaar aan te drijven. Wetende dat het draaiplateau zelf al goed is voor 20 kilo, is het dus verstandig geweest van ontwerper Thomas Woschnick om deze van 3 pulleys te voorzien om de massa in constante beweging te houden. De arm die Thomas prefereert is een bloedmooie Breuer, een van Zwitserse makelij afkomstig stukje handwerk met meer dan 120 onderdelen. Hierin was dus door Thomas zelf het JA Formula1 mkII element gemonteerd, die dus eigenlijk nog stond in te spelen. De andere platenspeler was een driemotorige Raven AC, twee Graham Phantom B44 toonarmen waarmee vrijwel de hele tijd met een Lyra element werd gespeeld.

Het andere element was een Miyajima Shilabe MC. Dit merk is sinds kort in handen van Aspera Audio en gebruikt een geheel nieuwe manier van ophanging voor het cantilever. Als voorversterker dienden om en om de met buizen bezette Tri TRV-EQ3SE en de 7000 euro kostende Raven Phono die van maar liefst drie inputs voorzien is. De bezetting in deze trap is een vrij unieke 2x12SN7 en 1x PCC88, waarbij de gain ook nog eens in zes trappen instelbaar is. De stroomvoorziening en bekabeling kwamen voor rekening van PS Audio en Acoustic System.

Tri

Hoewel Thomas Woschnick natuurlijk zeer graag praatte over ‘zijn’ Ravens en niet te vergeten zijn liefde voor hoornluidsprekers, ging het om de klank. Helaas was deze tijdens de Analoge Dagen niet echt prettig voor sommige luisteraars. De hoorns hadden een iets te hard midden voor de ruimte waarin ze stonden te spelen en dat werd door de volumestand weinig beter. Het laag was na plaatsing van het JA element wel degelijk aanwezig en redelijk gedefinieerd. Zonder kleuring, zoals Klipschhorns dat horen de doen. De stabiliteit van beide loopwerken is zeer goed, en het materiaal van het draaiplateau is zo doods dat er gerust een puck op hardere wijze op de plaat ‘gelegd’ kon worden. Tijdens het draaien, wel te verstaan.

Breuer

Het armboard van de Raven AC Black Knight heeft een unieke VTA instelling, die zelfs tijdens het spelen in stapjes van 0,005 mm kan worden aangepast. Uniek en erg gemakkelijk. In ieder geval was de match er niet helemaal tijdens de show, waardoor sommigen dachten dat de speakers uit fase stonden, hetgeen we natuurlijk meteen hebben geverifieerd. Dit bleek niet zo, laten we het dan maar op een mismatch houden tussen eindversterkers en weergevers. In ieder geval hebben de Raven draaitafels een unieke en memorabele entree gemaakt in de Benelux. De gastvrijheid van de importeurs was ook erg Bourgondisch, de dames kregen een lekkere Leonidas bonbon aangeboden, terwijl de heren een ‘luisterbierke’ in de vorm van een koude Westmalle aangeboden kregen. Zeer attent.


EDITORS' CHOICE