De meest bekende vorm van 3D (met het groen/rode of cyaan/rode) brilletje, bestaat eigenlijk al heel lang. Er zijn best wat DVD`s/Blu-Ray`s te verkrijgen die op die manier zijn uitgebracht. Het effect hiervan is echter zonder uitzondering teleurstellend. Uiteraard wordt ook een natuurlijke kleurweergave volledig om zeep geholpen. Lineaire polarisatie is moeilijk te gebruiken voor thuis, vanwege de gevoeligheid voor het exact rechthouden van het hoofd en circulaire polarisatie stelt extreem hoge eisen aan de kwaliteit van het scherm. Zo blijft voor thuis dan de sluitertechniek over, die overigens ook het beste en meest rustige resultaat op zal leveren.
De Blu-ray association heeft inmiddels de `Blu-ray 3D` specificatie vastgelegd op basis van de sluitertechniek. In deze standaard is voorzien in een volledig 1080p beeld, dat echter een verversing zal hebben van 48 Hz in plaats van de voor film gebruikelijke 24 Hz. Omdat er dus gebruik wordt gemaakt van het dubbele aantal beelden, komt de opslagcapaciteit van Blu-ray in het gedrang. Doordat echter de twee bij elkaar horende 3D beelden veel gelijkenis vertonen en de compressietechnieken steeds beter worden, verwacht men maar een 50% grotere datastroom ten opzichte van de huidige 2D Blu-rays, wat nog past binnen de specificaties van het medium.
Wat hebben we dan concreet nodig voor een 3D weergave thuis? Kort gezegd zal dat neerkomen op:
- Een Blu-ray speler met 3D mogelijkheid (en dus ook HDMI 1.4) of een HD TV-decoder
- Een televisie met 3D mogelijkheid (en HDMI 1.4 compatibel)
- Een receiver met HDMI 1.4 (als het beeldsignaal ook daadwerkelijk door de receiver wordt geschakeld/verwerkt)
Een sluiterbril
Ontbreekt een van deze elementen, kan er geen 3D worden vertoond. Het zal er dus op neerkomen dat alle op dit moment op de markt aanwezige Blu-ray spelers en televisies niet geschikt zijn. Er zijn echter wel degelijk al enkele merken die uit zijn gekomen met 3D televisies, zoals Samsung en Panasonic. Ook leveren zij de bijbehorende Blu-ray spelers. De speler van Panasonic heeft zelfs een dubbele HDMI uitgang: de eerste is voor het beeld en is HDMI 1.4, de andere is HDMI 1.3 om het geluid door een bestaande HDMI 1.3 receiver te kunnen laten weergeven.
Voor projectie zijn er ook mogelijkheden: gebruik maken van 2 projectoren of gebruik maken van een enkele projector met twee lenzen. In het eerste geval zal het signaal uitgesplitst moeten worden vanuit de bron naar twee weergevers. Op dit moment zijn er nog geen 3D projectoren op de markt, maar dat zal ongetwijfeld snel veranderen.