REVIEWDenon

Conclusie

En dan is het eindelijk tijd voor een eerste, korte luisterimpressie. Gewoon om onze nieuwsgierigheid te bedwingen, want daarna zal de AVR-X2000 eerst een dagje moeten inspelen vooraleer het echte luisteren kan beginnen. Over het afregelen hoeven we ons alleszins al geen zorgen meer te maken, dat is helemaal OK. Nou, niet dus. Het is er namelijk meteen aan te horen dat de laagweergave een rommeltje is. Komt dat omdat we per ongeluk één of andere surroundmodus geselecteerd hebben?

Het is even zoeken waar je de surroundmodus moet instellen op de Denon, maar uiteindelijk blijkt dat via de vier gekleurde knoppen onderaan op de afstandsbediening te moeten gebeuren. Je krijgt dan een pop up menu op je tv te zien – en een regel op het display van de AVR – die aangeeft in welke modus je je bevindt. Met de pijltjestoetsen op de remote kan je dan een andere modus kiezen. Uiteindelijk blijkt het probleem te liggen bij de bass management-instellingen. Feit: als je er van uitgaat dat Audyssey al die zaakjes voor jou mooi gaat regelen, dan kom je bedrogen uit. We mogen veilig stellen dat de geluidsweergave er danig op vooruit gegaan is nadat we onze manuele checkronde afgewerkt hebben.

Bediening
De afstandsbediening kwijt zich uitstekend van z'n taak. De knoppen zijn comfortabel groot en staan niet teveel op elkaar gepropt. Vinden we prima. De app is ook de moeite waard – wij probeerden 'm op een iPhone 4S –, met name voor toepassingen zoals internetradio en Spotify. Wel jammer dat je er de volumeverhoudingen tussen de verschillende kanalen in een surround opstelling niet mee kunt instellen. Ook blijkt de app nog niet geheel bugvrij te zijn.

Muziek!
Iets meer dan 48 uur later denken we eraan om de luistertest in alle rust te beginnen met een mooie nocturne van Chop… ach, laat ook maar. Laten we het ineens wat steviger aanpakken met 'Prodigal Blues' van Billy Idol. Gewoon in stereo, dat is voorlopig al gek genoeg. De track klinkt best lekker, maar als we de volumeknop al te ver opendraaien, begint het geluid wat naar het schreeuwerige te neigen. Iets wat bij de volgende track die we draaien - 'CouldYoubeLoved' van Bob Marley – dan weer helemaal niet opvalt. Maar dat nummer is dan ook veel 'leger' dan de Billy Idol-track.

Het is al gauw duidelijk dat de Denon sterk profiteert van de aanwezigheid van een actieve subwoofer. Want dan moeten de versterkermodules minder werk verzetten – het laag onder de 80 Hz wordt dan immers geproduceerd door de versterker in de subwoofer – en dat merk je meteen. Chopin's nocturne nr 20 door JanuszOljniczak, dan. Dat klinkt niet verkeerd, maar de verfijning die je wel volop kan horen bij duurdere Denon AV-receivers – en al helemaal bij het betere stereo materiaal – is hier maar in beperkte mate aanwezig. Het klankkarakter is lichtjes aan de koele kant en het valt op dat details er niet heel erg goed doorkomen.

Kijk, de AVR-X2000 is een multifunctioneel apparaat met een grote hoeveelheid mogelijkheden en met zeven geluidskanalen. Voor dat alles betaal je minder dan € 100 per kanaal. Als je geluk hebt – en dat is hier zonder meer het geval –, dan levert je dat een heel redelijke geluidskwaliteit op. Maar échte hifi? Dan ga je toch ietsje dieper in de buidel moeten tasten. Voor filmgeluid liggen de normen weliswaar wat lager, maar ook dan zijn de beperkingen duidelijk. Daarbij vallen sinds het nieuwe tijdperk waarin volop 'lossless' Dolby True HD en DTS-HD Master Audio surround soundtracks gebruikt worden de tekortkomingen van een surround apparaat beter op dan vroeger in het 'lossy' Dolby Digital tijdperk het geval was.

Conclusie
Het was een interessante opportuniteit geweest om de Denon aan te schaffen als 'voorlopige totaaloplossing', om dan achteraf eventueel de eindtrappen te vervangen door een losse meerkanaalseindtrap. Maar vermits de AVR-X2000 geen pre-outs heeft, gaat dat niet lukken. Maar ook zonder dat upgrade scenario is de AVR-X2000 een waardevol apparaat. Want eerlijk is eerlijk, wat Denon hier voor deze vederlichte prijs weet te presteren – het is niet minnetjes. Als je degelijk surround geluid wil in een handzame verpakking voor een ijzersterke prijs: kopen. Als je echte hifi wil of hoogwaardig surround geluid, dan zit je nog steeds goed bij Denon, maar dan moet je hogerop winkelen in het gamma van deze fabrikant en dan ietsje meer spenderen dan € 100 per kanaal…

HiFi.nl plus- en minpunten

+ Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
+ Gebruiksvriendelijk
+ Compleet uitgerust

- Geluid mist verfijning
- Niet compatibel met HDMI 2.0

Voornaamste features:

  • Zeven versterkerkanalen (7 x 95 watt, 8 Ohm, 20 Hz – 20 kHz, 0.08% THD)
  • AudysseyMultEQ XT room equaliser
  • Dolby True HD & DTS-HD Master Audio
  • Multizone: 2 zones
  • AirPlay ondersteuning
  • Compatibel met Spotify& Last FM
  • Internet radio


Gebruikte apparatuur:

  • Sonos Connect streamer
  • Pioneer BDP-LX55 blu-ray speler
  • Velodyne SPL 1200 Ultra subwoofer
  • Klipsch Palladium P-39F L/R voorluidsprekers
  • Klipsch Palladium P-27C centerluidspreker
  • Klipsch Palladium P-17B surround luidsprekers

 

MERK

EDITORS' CHOICE