REVIEWNAD

Luisteren 2

René Smit | 01 mei 2015 | NAD

Omdat de recensie in principe bedoeld is om de kwaliteit van de D7050 Powerdac te beoordelen, worden de Dali Zensor 1 speakers omgeruild voor mijn eigen Audiovector luidsprekers. Deze heb ik door de jaren heen leren kennen als vergaand neutraal en relatief makkelijk aan te sturen. De eerste muziek die ik via de Bluesound Node binnenhaal, is Diana Krall’s album Wallflower. Verguisd door echte Krall-liefhebbers vanwege het ietwat commerciële karakter, maar voor mij door de gecoverde popklassiekers toch wel gewaardeerd. Het Eagles nummer Desperado wordt prachtig gezongen door Diana en zij blijft dicht bij het origineel. De D7050 heeft geen moeite om het uitgesproken karakter van haar stem te laten horen en zorgt dan ook voor kippenvel. In het duet met Michael Bublé laat de NAD feilloos horen dat beide stemmen prachtig blenden zonder de individuele karakters te beïnvloeden. De laagweergave is prima in orde en valt zeker niet tegen, ondanks dat ik in dit opzicht enorm verwend ben met Devialet ’s SAM technologie. De basdrum klinkt vol, krachtig en strak. En dat met een versterker die in fysiek opzicht niet veel groter is dan bijvoorbeeld een Wii spelcomputer!Om de laagweergave nog wat meer aan de tand te voelen, kies ik voor Vienna van de jaren tachtig band Ultravox. Het synthesizer laag wordt moeiteloos weergegeven zonder dat de D7050 maar een moment in de problemen komt. Niet alleen het laag is prima in orde, de rest van het spectrum mag er ook zijn. Ondanks dat de NAD redelijk vergevingsgezind is qua weergave, laat de Powerdac wel degelijk de verschillen tussen de diverse opnames horen. Zo is er een wezenlijk verschil tussen bijvoorbeeld Songbird van Fleetwood Mac en Riverside van Agnes Obel. De eerstgenoemde klinkt wat kaal met een klein stereobeeld en weinig laag. De tweede klinkt groots met een beeld wat tot buiten de speakers reikt, hoewel niet heel ver, en een prachtig stevige laagweergave.

Wat de D7050 echter zo boeiend maakt om naar te luisteren, is de kracht om - ondanks een goede of mindere opname - de muzikale boodschap over te brengen. De Powerdac zorgt ervoor dat je als luisteraar volledig deelgenoot gemaakt wordt van de emotie die in de muziek verwerkt is. Dat een oudere opname niet per definitie minder hoeft te klinken, het tegendeel is vaak het geval, blijkt bij het beluisteren van Paul Simon’s Fifty Ways To Leave Your Lover. Het o zo bekende intro laat een retestrak drumstel horen met realistisch laag van de basdrum en openheid op de snaredrum. De gitaar klinkt in vergelijking met de Devialet D200 wat minder puntig, maar waar hebben we het eigenlijk over als je ook maar even aan het prijsverschil denkt. De diverse instrumenten hebben allemaal hun eigen plekje in de ruimte en de achtergrondzangeressen zijn individueel te horen.

Gedurende de recensie-periode luister ik naar een grote verscheidenheid aan muziek van normale cd-kwaliteit tot HD tracks. IV van Led Zeppelin in een HD remaster uitvoering klinkt fantastisch. De timing van de D7050 is uitstekend en zorgt ervoor dat ik midden in de huiskamer luchtgitaar sta te spelen tijdens het nummer Stairway To Heaven. De blazers op Frank Sinatra’s I Get A Kick Out Of You hebben bite en een realistisch vleugje scherpte, gecombineerd met lekker veel dynamiek. Dat de ‘ouderwetse’ 44.1 kHz 16 bit cd-kwaliteit nog lang niet afgeschreven is, blijkt wel als ik Calling Elvis van de Dire Straits beluister. Het laag is gecontroleerd en strak en wederom een positieve verrassing in vergelijking met mijn referentieset. Dat een fysiek zo kleine versterker in staat is de forse Audiovector luidsprekers in bedwang te houden, verdient respect. Niet alleen de laagweergave verdient een pluim. De balans tussen hoog, midden en laag is prima in orde. Er zijn veel kleine details te horen van verschillende percussie-instrumenten in het hoog, en de stem van Mark Knopfler is vol en warm. Oké het mist wat nuance ten opzichte van een Devialet D200, maar in de prijsklasse van rond de duizend euro staat de NAD meer dan zijn mannetje.

Naast de normale digitale aansluitingen beschikt deze D7050 ook nog over een aantal andere features, waaronder Bluetooth. Bij uitstek geschikt om muziek van mobiele apparaten via de audio-set af te spelen. Verbinden gaat werkelijk kipsimpel en vlekkeloos. Met een paar tellen ben ik in staat om muziek vanaf mijn Samsung telefoon weer te geven via de set. You Make Me Feel van Simply Red klinkt helemaal niet verkeerd en pas wanneer ik switch naar de Bluesound Node om dezelfde track in Flac 16bit  te beluisteren, merk je waar Bluetooth punten laat liggen. Het wordt dynamischer en stem en instrumenten krijgen meer kleur en nuance. Voor incidenteel gebruik of bezoekers die iets willen laten horen vanaf hun telefoon of tablet is het een erg leuke aanvulling. En wat te denken van het bekijken van Youtube filmpjes of videoclips terwijl het geluid via de luidsprekers wordt weergegeven!

MERK

EDITORS' CHOICE