REVIEWKEF

Afstemming

Max Delissen | 28 januari 2010 | KEF

Binnen de audiofilie (die term bestaat echt) is er een vrij fundamentalistische stroming die het gebruik van toonregeling mijdt als ware het een wortelkanaalbehandeling bij een pas afgestudeerde tandarts. De theorie daarachter is dat schakelingen die nodig zijn voor het beïnvloeden van het weergegeven frequentiespectrum een zuivere signaaloverdracht in de weg staan, en dus de geluidskwaliteit negatief beïnvloeden. Zelfs een overbruggingsschakelaar voor zo`n toonregeling wordt met de nodige argwaan bekeken. Maar in een heleboel gevallen zou een beetje toonregeling helemaal geen kwaad kunnen. Luisterruimtes fungeren doorgaans ook als gewone huiskamers (het is dus andersom: de huiskamer wordt meestal als luisterruimte gebruikt), en wie daarin moet samenleven met andere huisgenoten zal compromissen moeten sluiten ten aanzien van de opstelling en de kamerakoestiek. KEF komt deze enorme groep gebruikers tegemoet door een alternatief te bieden voor de vaak matige toonregeling op versterkers.

Input DetailBoven de drievoudig uitgevoerde luidsprekerklemmen achterop de luidspreker zijn drie van schroefdraad voorziene gaten te vinden waarin keurig geïsoleerde vergulde pluggen kunnen worden gedraaid. Afhankelijk van de plek waar ze ingedraaid of juiste verwijderd worden is de afstemming van het laag en het hoog te regelen. Draait men een plug in de LF Adjust positie, dan staat de laagweergave in de neutrale stand. Vraagt de ruimte om wat minder laag dan veroorzaakt het verwijderen van de plug een afname van -2 dB, wat in veruit de meeste gevallen subtiel genoeg werkt om een geloofwaardig laag te behouden, maar wel de “boem” kwijt te raken.

De afstemming van het hoog is uitgebreider, en geeft de keuze uit +0,75 dB, 0,00 dB, -0,75 dB en -1,50 dB. In onze luisterruimte bleek het laag op 0 dB en het hoog op -0,75 dB het beste resultaat te geven, maar het verdient aanbeveling om zelf uitgebreid te experimenteren met de instellingen. Angst voor degradatie van het geluid is niet nodig, want wat je met de pluggen doet is gewoon een andere netwerk binnen het filter in gebruik nemen. Het is overigens verstandig om een instelling de tijd te geven om op klank te komen. Een nooit of lang geleden voor het laatst gebruikte filtersectie moet kunnen inspelen. Haastig wisselen tussen de verschillende standen kan dus leiden tot verkeerde conclusies.

 

MERK





EDITORS' CHOICE