De maand juni is de popfestivalmaand bij uitstek. De muziekfestivals in Nederland blijven onverminderd populair. En kan je er niet bij zijn, dan is er nog altijd de televisie om het ‘live’ te volgen.
Het lijkt tegenwoordig normaal: een muziekfestival ‘live’ via televisie kunnen volgen. Kijk maar naar het aanbod van deze maand op televisie. Pinkpop, Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole: van alle deze drie grote populaire muziekfestivals kon je ook uitgebreid genieten via de uitzendingen via de televisie (naast radio en internet). Maar nog niet zolang geleden was dat nog heel anders. Dan moest je er echt ‘bij zijn’.
Het begin van live registratie
Het moet zo’n beetje bij Live Aid begonnen zijn. Dit 16 (!) uren durende benefietconcert werd live uitgezonden op 13 juli 1985, in heel veel landen. Miljoenen mensen zaten gekluisterd aan de buis en zagen een kleine, jonge vrouw op een gitaar een geweldig optreden geven in het Wembley Stadium. Tracy Chapman was op slag wereldberoemd. Organisatoren Bob Geldof en Midge Ure hadden voor het concert, ten behoeve van de hongerbestrijding in Ethiopië, veel beroemde artiesten weten te strikken. De optredens van een aantal artiesten gaven de carrière van diezelfde artiesten daarna een enorme boost. U2, David Bowie en Queen gaven er legendarische optredens voor het oog van heel de wereld. En de beelden ervan werden ontelbare keren herhaald. Grappig feitje is dat de BBC een contract met de organisatie moest ondertekenen, waarin stond dat de banden van de registratie van het evenement direct na afloop moesten worden vernietigd. Gelukkig was er een medewerker die zich niet hield aan die afspraak en een kopie bewaarde. Later werd een concertregistratie op 4 dvd’s uitgebracht. Het zou de best verkocht muziek-dvd allertijden worden en bracht bovendien nóg meer geld binnen voor Afrika.
Sindsdien is het belang van een goede concertregistratie bekend. Het is ook ongeveer sinds die tijd dat Nederlands grootste en oudste popfestival Pinkpop live televisie-uitzendingen verzorgt, in nauwe samenwerking met de publieke omroepen VARA (tegenwoordig BNN/VARA) en NPO. Het is voor de muziekliefhebber die niet naar het festival kan afreizen de ideale manier om toch ook van de optredens te kunnen meegenieten. En voor de festivalbezoekers zelf is het de perfecte manier om later thuis nog eens te kunnen nagenieten, via opgenomen programma’s.
Wereldwijd
Juni was weer een ongekend mooie maand voor de festivalvolgers via tv. Naast Pinkpop, Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole, was er namelijk nog veel meer moois te zien. Er waren bijvoorbeeld ook mooie optredens vanaf het Terschellingse festival Oerol te ontdekken. Vanuit het buitenland kon je vervolgens terecht bij de BBC die grote delen van het Glastonbury festival registreerde en uitzond. Zo zit je in een maand tijd toch redelijk in een muzikale achtbaan, die leidt van Nothing But Thieves en De Staat (Pinkpop) naar The Editors en Wilco (Best Kept Secret), om daarna door te denderen naar PJ Harvey en de voormalig leadzanger van The Frames, Glen Hansard (Down The Rabbit Hole). Als je denkt dat je dan alles wel gezien en gehoord hebt, dan wordt je even fijntjes door de BBC weer met beide beentjes op de grond gezet. Want die sluiten dan nog even af met een driedubbele looping, in de vorm van E.L.O. (!), Adèle en Coldplay. De maand juni werd stijlvol afgesloten door nog zo’n legendarisch festival: Rock Werchter. Bij onze zuiderburen blaast de publieke omroep Canvas een vrolijk deuntje mee op live concertregistratie gebied. Het zijn fijne tijden voor de livemuziek-liefhebber die toch niet de deur uit wil.Â