Hoewel ik in eerste instantie met de Nederlandse importeur van Avalanche speakers had afgesproken een set kleine monitor luidsprekers te testen, kreeg ik net voor aflevering een telefoontje of het een maatje groter mocht worden. René Bakker, de man achter Audio Control, had namelijk net de nieuwste versie van de Audiostone 6.5 speakers uit Finland ontvangen en was zeer benieuwd naar mijn bevindingen met de speaker. Omdat de Audiostone nog net als standluidspreker aangemerkt kan worden met zijn maten van 40x23x30cm was het wat mij betreft geen probleem. Speksteen, de steensoort waarvan Avalanche speakers gemaakt worden, legt een behoorlijk gewicht in de schaal. Dat is te merken als ik de speakers uit de auto haal en de woonkamer in sjouw. Ondanks de relatief bescheiden afmetingen weten de Audiostone 6.5`s het tot 24 kilo per stuk te brengen. Ik hoor mijn Target TR60 stands behoorlijk zuchten als ik de speakers er op plaats. Omdat de speakers door hun metaalconussen een relatief lange inspeeltijd nodig hebben schrijf ik eerst maar iets over de constructie en uitvoering van deze speakers.
Audiostone 6.5
Het Finse merk Avalanche gebruikt voor het vervaardigen van de luidsprekerkasten een materiaal dat afwijkt van wat de meeste andere speakerfabrikanten gebruiken. Avalanche benut speksteen, een natuurlijk gedolven steensoort die door onder extreme druk ontstaat. Voordeel van speksteen is dat het een niet resonerende steensoort is en bovendien een fraaie marmerachtige uitstraling heeft. De samenstelling van speksteen is circa 40-50% talcum, 40-50% magnesium en ongeveer 5-8% uit pennitite. Talcum zorgt ervoor dat de steensoort relatief gemakkelijk te bewerken is terwijl het magnesium er voor zorgt dat het speksteen hard en sterk is. Door het gebruik van speksteen heeft de speaker een hoog design gehalte. Door de grijswitte marmerstructuur past de speaker zowel in moderne als in klassiek ingerichte ruimtes. Vanwege het gewicht van de speaker door het afwijkende materiaal is het aan te raden te kiezen voor een set dedicated Avalanche stands om het geheel af te maken. De Audiostone 6.5 is een tweeweg systeem met een ongedempte basreflexpoort aan de achterzijde dat in combinatie met de metaal woofer moet resulteren in frequentiebereik van 53 tot 25.000hz. In de vernieuwde versie van de 6.5 wordt gebruik gemaakt van een metaldome tweeter in combinatie met betere scheidingsfilters. Een first order Buttersworth voor bassmidrange en een second order Buttersworth voor het hoog, hetgeen voor een transparanter geluid moet zorgen dan met de eerste versie mogelijk was. Om de tweeter zit een soort metalen hoorn van ongeveer dezelfde doorsnee als de woofer om een betere spreiding van het hoog te verzorgen. Achterop bevindt zich één set stevige schroefklemmen voor de luidsprekerkabels. Avalanche huldigt het principe van eenvoud. Zorg voor een hoogwaardige versterker en bron in combinatie met een goede single wire luidsprekerkabel om zo de beste prestaties aan de Audiostone 6.5 te ontlokken. De kwetsbare metaalconussen van het merk Visaton kunnen middels bijgeleverde losse fronten beschermd worden tegen prikgrage kindervingertjes. Deze fronten zijn gelijk ook een puntje van kritiek, ze passen slecht en zijn duidelijk niet gefabriceerd naar de hoge maatstaven waarmee de speakers zelf in elkaar gezet zijn. Wanneer de fronten net niet helemaal goed bevestigd zijn op de speakers rammelen ze vrolijk mee met de weergegeven muziek. Aan te raden is tijdens serieus luisteren de fronten te verwijderen.
Plaatsen en aansluiten
Zoals al aangeven in de inleiding heb ik de speakers geplaatst op mijn eigen Target TR60 stands die hier niet bijzonder gelukkig mee waren, zowel qua gewicht van de kasten als uit visueel oogpunt was dit niet de meest ideale combinatie. Wanneer u tot aanschaf van deze speakers denkt over te gaan reserveer dan ook een gedeelte van uw budget voor stevige stands, liefst ook van Avalanche om het visuele plaatje helemaal af te maken. Omdat de speakers alleen single-wire aangesloten kunnen worden mocht het eindversterker deel van mijn Naim Nait3 tijdelijk op non actief en werd uitsluitend de NAP90 eindversterker gebruikt om de speakers van stroom te voorzien via een set Cable Talk luidsprekerkabels. De Klipsch KSW10 subwoofer werd opnieuw ingeregeld waarbij een bovengrens op 50hz. het beste voldeed. Tijdens de luistersessies werden de speakers ongeveer 70 tot 80cm van de achterwand af geplaatst wat ongeveer het absolute minimum was om in mijn luisterruimte een mooie strakke basweergave te realiseren. Wanneer de speaker dichter bij de achterwand geplaatst werd ontstond een wat bonkerig laag. Houdt hier bij aankoop zeker rekening mee. In principe geldt dit eigenlijk voor elke speaker met een basreflexpoort aan de achterzijde, alleen de afstand tot de achterwand kan per speaker verschillen. Als bron diende de Clearaudio Champion draaitafel voor het analoge gedeelte en de Tjoeb SQ en NAD T562 voor het digitale werk, al dan niet in combinatie met de M-Audio superdac. De speakers werden zowel voor muziek als filmgeluid gebruikt.