REVIEWLua

Lua Cantilena MkII

René van Es | 02 maart 2006 | Lua

Roep tegen mij: “Het heeft buizen” en ik schrik gelijk wakker. Transistor ben ik niet vergeten, maar ik ben wel zeer gecharmeerd van wat moderne techniek vermag in combinatie met buizen. Toen ik de kans kreeg een CD-speler met een buizenuitgang te koppelen aan mijn buizenversterker met supergrote 300B-S triodes, bloeide mijn hart op.

Dat de speler heel fraai oogt, ongeveer zo smal is als mijn versterker en een verchroomd frontje heeft, maakte de zaak alleen maar leuker. Toch zoek je meer dan een leuk smoeltje en de onderhanden Lua moet zeker presteren. “Van een mooi bord kun je niet eten”, riep mijn moeder vroeger, als ik tijdelijk een beeldschoon vriendinnetje had, naar een mooie speler die niet klinkt kun je niet luisteren. Mijn moeder heb ik bewezen dat je van een mooi bord wel degelijk kunt eten, nu mag de Lua Cantilena Mk 2 bewijzen dat je er ook met plezier muziek uit kunt halen.

lua cantilana

De Lua Cantilena Mk 2 is uitgevoerd met een stalen, hoogglans gepolijst front en een stalen, blauw gespoten behuizing. Het apparaat voelt voor zo’n klein kastje zwaar aan. Mooie voetjes hebben een dempende werking ten opzichte van de ondergrond. In de speler is het eerste dat opvalt het Philips VAM1202 CD loopwerk. Niks geen multifunktioneel loopwerkje, deze is keurig dedicated aan de Red Book CD. Zoals het hoort als je kiest voor alleen CD weergave. Twee trafo’s vormen de bron voor een zesvoudige voeding. De toegepaste converter is een Crystal CS4390 chip. Die heeft een 24 bit busbreedte en converteert het signaal via Delta Sigma conversie, na het eerst 128 maal te hebben oversampelt. Deze Lua volgt dus niet de trant naar upsampelen tot 96 of 192 kHz voordat conversie plaatsvindt. Dat zal zijn weerslag vinden in de soort weergave blijkt later. De printplaten, die vol zitten met Wima MKP condensatoren, bieden plaats aan de drie eindbuizen die samen in een klasse A schakeling de dubbele stereo aansluiting van signaal voorzien. Het is een Electro Harmonix 12AT7 buis en een twee Sovtek 12AX7, zeg maar ECC81 en ECC83.

lua cantilana

De schakeling van de buizen zit onder een afdekplaat, die gelijk dienst doet als basis voor verchroomde hulzen, die met inwendige veren de buizen op hun plaats houden. De hulzen doen tegelijk dienst als demper en als schoorsteen om de warmte af te voeren. Het inwendige ziet er verzorgt uit. Gemaakt voor een lange levensduur verraadt het inwendige voor een groot deel de prijs die de Lua op moet brengen. Veel oog voor detail aan de binnenkant en onberispelijke bouw. Op de achterzijde van het apparaat zien we naast de dubbel uitgevoerde analoge aansluiting een enkele cinch bus voor digitale signaal afgifte en een euro chassisdeel voor een netkabel. Handig en doordacht is een neonlampje dat aangeeft of de stekker wel juist in het stopcontact steekt. Geeft het licht dan moet u de fase en de nul wisselen door de stekker een halve slag te draaien, alvorens u die terugsteekt in de wandcontactdoos. Het lampje, hoe simpel ook uitgevoerd, legt de zorg bloot die Lua geeft aan zijn producten. Het zijn de kleine dingen die het doen. Een waarschuwing is op zijn plaats, de Cantilena Mk 2 heeft een hoge inwendige weerstand van ca. 1800 Ohm (al geeft Lua zelf 600 Ohm op).

lua cantilana

Dat betekent dat de ingangsweerstand van uw versterker tenminste 20 kOhm moet zijn. Anders gaan uw interconnects werken als een hoog-af filter. Gebruik daarom liever geen lange interconnects en/of een passieve voorversterker. Tja, een klein nadeel van buizentechniek. Maar u krijgt er wat voor terug. Zo is de Mk 2 ten opzichte van de oude Cantilena uitgevoerd met een gemodificeerd Philips loopwerk, 5% of zelfs nauwkeuriger condensatoren, een derde buis, zodat direct na het filter nog slechts buizen staan en geen halfgeleiders, een voeding met twee trafo’s, zes gescheiden geregelde stroomcircuits en een werkelijk schitterende afstandbediening.


Aan de cinch bus


De Cantilena plaats ik uit voorzorg op een 4-tal TVA dempers om de mogelijke invloed van mijn glazen Spectral meubel op de speler uit te sluiten. Aan de stereo uitgang hang ik een Crystal Cable Connect Reference interconnect, die rechtstreek naar de cinchbussen van een Ayon Audio 300B geïntegreerde buizenversterker gaat. Vanaf daar lopen lange Crystal Cable Speak Reference kabeltjes naar een set Focal-JMlab Electra 927 Be luidsprekers. Via een Sharkwire line kabel sluit ik een Electra SW900 actieve subwoofer aan, die elders in de kamer een plekje heeft gekregen. De Lua zal het niet gemakkelijk krijgen, want vrijwel ernaast staat een Meridian 808i CD-speler/voorversterker die meer dan het zesvoudige kost en mijn nieuwste droom vormt. Zij zijn groot en ik ben klein, het is prijstechnisch maar ook letterlijk het geval. Netspanning is zoals altijd geschoond met Kemp Elektroniks Powersource achter een Balanced Isolator Source.






EDITORS' CHOICE