REVIEWErgo

Ergo 2 en AMP 1

Kilian Bakker | 26 april 2007 | Ergo

Ergo is een relatief jong merk wat is gebaseerd op twee legendarische merken met een oude traditie. Qua constructie en design zijn de Ergo hoofdtelefoons de directe opvolgers van de fameuze Jecklin Float modellen. Ergo maakt drie hoofdtelefoons waarbij de types `1` en `2` van moving coil ("dynamische") units zijn voorzien.

Ergo 1 en 2Het topmodel, Ergo A.M.T. genaamd, heeft een paar rasechte Heil A.M.T. (Air Motion Transformer) units in zijn behuizing (het vroegere Jecklin Float topmodel had overigens elektrostatische elementen). Behuizing is eigenlijk wel een toepasselijke benaming voor het omhulsel van de Ergo units.

Bij de meeste hoofdtelefoons zijn de weergave-units gevat in een paar schelpen die door middel van een veerkrachtige hoofdband tegen of rond de oren worden geklemd. Het zitcomfort kan bij de harder klemmende typen vrij laag zijn en de schelpen zullen bij veel types ook voor oorbroei zorgen (met name gedurende de zomermaanden). Daarnaast zullen de oren in min of meer direct (akoestisch) contact zijn met de units, wat in luistervermoeidheid kan resulteren. De Ergo hoofdtelefoons hebben een rigide chassis waarbij de luidsprekerpanelen (de schelpen zijn vlak uitgevoerd) op een vaste afstand tot de oren blijven en niet tegen- of rondom de oren drukken.

Deze constructie zou voor een natuurlijkere weergave moeten zorgen (mede omdat de ruimte rond de oren niet wordt afgesloten) en zou oorbroei of draagvermoeidheid moeten voorkomen, aldus Ergo. De weergave van een hoofdtelefoon lijkt nou eenmaal niet op dat van een paar luidsprekers, mede omdat er tijdens het luisteren altijd een relatief groot object tussen de weergevers van een hoofdtelefoon zal zitten, namelijk een hoofd. Alhoewel de kamerakoestiek zijn beperkingen zal opleggen, kan een correct opgesteld paar luidsprekers voor een mooi coherent stereobeeld zorgen. De hoofdtelefoon heeft het grote voordeel van ongestoord en niet-storend muziekgenot (op elk gewenst moment) zodat vele fabrikanten zich door de jaren heen hebben toegelegd op het ontwikkelen van hoogwaardige hoofdtelefoons.


Ergo 2

Ergo 1 en 2De Ergo 2 wordt door de fabrikant keurig verpakt in een kartonnen doos (mag ook wel op dit prijsniveau) en de grijze kleur oogt wat beter dan het oude Jecklin-zwart. Een lange lintkabel met vier paralleladers mondt uit in een degelijke 6,3 mm Jack plug. In feite is er hier geen sprake van oorkussens als zodanig maar wel van twee schuimstrippen die achter de oren contact met het hoofd maken.

In principe zouden de luidsprekerpanelen niet of nauwelijks contact met de oren of de zijkanten van het hoofd moeten maken maar dat hangt natuurlijk af van de vorm van iemands hoofd. In tegenstelling tot de oude Jecklins kunnen de weergavepanelen van de Ergo hoofdtelefoons wel in hoogte worden versteld. Aan de onderzijde van de brede hoofdband is een schuimrubber kussen aangebracht en de hoofdband heeft drie sleuven, waardoor de hoofdhuid beter kan ademen.

De verstelbare panelen zijn er niet alleen voor het verhogen van het draagcomfort maar kunnen ook helpen bij het vinden van de juiste toonbalans (oorschelpen verschillen van persoon tot persoon). Juist door de grotere afstand tussen de weergave-unit`s en de oorschelpen plus de ingebouwde toe-in van de panelen (zodat ze meer parallel aan de buitenrand van de oorschelpen staan) wordt de complexe vorm van de hele oorschelp (met name de `helix tunnel`) benut bij het luisteren wat resulteert in een meer natuurlijke luisterindruk, aldus Ergo. De importeur legt het als volgt uit: de helix tunnel is het gedeelte van de oorschelp waarmee diepte maar ook `timing` kan worden bepaald. De helix tunnel kan men vinden door een wijsvinger tegen de buitenste rand van de oorschelp (achter, in het midden) te plaatsen en de schelp naar de bovenkant van de oorschelp te volgen. Volg de tunnel die daar ontstaat en die ongeveer tot het midden (aan de voorkant) loopt en stopt in een `kuil` (de helix). Met beide wijsvingers in de uiteinden helix-tunnels kan men in principe goed horen, alleen de indrukken van plaatsing (ruimte en diepte) zijn verdwenen. De Ergo hoofdtelefoons zijn ontworpen om de helix tunnel effectief te benutten zodat ze minder als typische hoofdtelefoons klinken. Een bijkomend voordeel is, dat men met de Ergo hoofdtelefoons minder luid hoeft te draaien.


Ergo Amp 1

De Amp 1 is het instapmodel hoofdtelefoonversterker van Ergo. De behuizing is netjes afgewerkt en van een zwart geanodiseerd geborsteld aluminium front voorzien.

Ergo 1 en 2Ook de volumeknop is uit aluminium vervaardigd en ingelaten in het front. De aan/uit schakelaar bevindt zich ook op de voorkant en heeft een geïntegreerd rood lampje. De Amp 1 heeft twee hoofdtelefoon uitgangen te weten een standaard 6,3 mm Jack en aan de achterzijde een 4-pins Neutrik uitgang voor de Ergo A.M.T. De Amp 1 heeft net als de Ergo 2 een opvallende blauwe opdruk en wordt geleverd met een vrij minimale handleiding.

Aan de achterzijde bevinden zich twee sets Cinchbussen voor inkomend én uitgaand signaal op lijnniveau. Daarnaast bevinden zich twee instelpotmeters met de term `gain`, maar vreemd genoeg worden deze potmeters niet in de handleiding genoemd.

De volumeregeling kan wat `happig` zijn in de fabrieksstand (hangt af van het lijnsignaal) maar met de Gain-instelpotmeters kan de gevoeligheid weer worden getemperd. De voeding is extern uitgevoerd (adapter) en wordt met de Amp 1 verbonden door middel van een coaxiale plug.

Wat betreft de 4-pins aansluiting voor de Ergo A.M.T.; de importeur zegt hierover, dat de optionele Switchbox (voor directe verbinding aan de luidsprekeruitgang van een versterker) een meer betaalbare oplossing zou zijn en dat Ergo een speciale versterker maakt voor gebruik met het A.M.T. model, genaamd Amp 2. De Amp 1 is in feite bedoeld voor de Ergo 1 en Ergo 2 dynamische hoofdtelefoons. Wanneer men alles uit de Ergo A.M.T. wil halen zal een een meer complex en dus kostbaarder circuit nodig zijn, aldus AV Tunes. De Ergo producten hebben een garantieperiode van 1 jaar.






EDITORS' CHOICE