Tweeënhalf jaar geleden testte ik de Furutech Destat handheld static neutralizer. Hij bleek dermate effectief dat ik hem vervolgens zelf aanschafte. Eind november 2010 mocht hij het opnemen tegen uitdager Orb Sakura die tegen een lagere aanschafprijs net iets beter wist te presteren. Met de nieuwe Destat II Static Charge Remover krijgt Furutech de gelegenheid zich te revancheren.
In de luisterruimte bevinden zich meerdere componenten en voorwerpen die statisch geladen kunnen zijn. Niet alleen LP’s en polycarbonaatschijfjes als CD, DVD en MD. Ook netkabels, interlinks, luidsprekerkabels, stekkerblokken en audio/video componenten zijn hier gevoelig voor. Net als zijn voorganger neutraliseert ook de Destat II statische ladingen door het genereren van een stroom van negatieve en positieve ionen. Deze nieuwkomer doet dat – net als de originele Destat en de Orb Sakura – met behulp van een ventilator die het object waarop hij gericht wordt niet alleen ioniseert maar ook stofvrij maakt. Dit laatste kan met name bij LP’s een nuttige functie zijn.
Destat en Destat II naast elkaar gelegd
De originele, in grijze kunststof uitgevoerde Destat had met zijn hoekige vormgeving een robuuste, zakelijke uitstraling terwijl de eveneens uit kunststof vervaardigde Sakura met zijn vloeiende lijnen, zwarte onderkant en glanzende, gewelfde bordeauxrode bovenkant, er veel eleganter uitzag. De Destat II is opnieuw grijs maar ditmaal heeft hij vloeiende lijnen en een vorm die me doet denken aan een liggende druppel.
Zowel de Destat als de Sakura bestonden uit een smal gedeelte, het handvat (met het compartiment voor de vier AA batterijen), en een breder gedeelte, de ventilator met zijn behuizing. Bij de Destat II is de druppelvorm tegelijkertijd behuizing voor de ventilator en de oplaadbare Li-ion batterij. Dus geen problemen meer met in prestatie geleidelijk teruglopende batterijen en geen gehannes meer met het regelmatig openen van het handvat om de vier AA batterijen te vervangen. In plaats daarvan is er een 5V 2A DC power adapter die in het stopcontact gestoken kan worden om de Li-ion batterij op te laden. De aansluiting bevindt zich op de zijkant bij de top van de druppelvorm en het ledje direct daarboven geeft middels het verkleuren van oranje naar groen aan dat de batterij opgeladen is en het stroomkabeltje kan worden verwijderd.
Wanneer ik het testexemplaar voor de eerste keer aan het stroomnet hang en na een half uurtje nog eens ga kijken blijkt hij al volledig opgeladen te zijn. Door de 295 gram wegende druppel met de hand vast te houden kan deze boven een object – bij voorbeeld een draaiende LP - worden gehouden. Nieuw is echter ook dat er drie bijgeleverde spikes onder dit apparaat geschroefd kunnen worden waardoor het mogelijk is om het apparaat te stabiliseren en er iets op te leggen, bijvoorbeeld een CD. Dit is ook de eerste versie waarbij – aan de onderkant – de tijdsduur van het ioniseren ingesteld kan worden. Vanuit off kan de schakelaar op 10 of op 20 seconden worden gezet. In de loop der tijd was ik er met de Destat al achter gekomen dat het gedurende 20 seconden ingedrukt houden van de knop meer effect ressorteerde dan met de destijds door de fabrikant aanbevolen 10 seconden. Wanneer aan de onderzijde de tijdsduur ingesteld is dan volstaat het om de groen oplichtende knop aan de bovenzijde in te drukken.
Gedurende de 10 of 20 seconden dat de ventilator draait verandert dit groene licht in rood. Een klein ledje boven deze knop licht rood op wanneer de batterij opnieuw geladen moet worden. De druppelvorm met een breedte van 127 mm, een diepte van 150,5 mm en een hoogte van 80 mm maakt dat ik het gevoel heb dat hij beter in de hand ligt dan zijn voorganger. Dat er ook intern het nodige verbeterd is blijkt als ik na de luistertests nog enige aanvullende informatie van de importeur krijg. De Destat II heeft 4 emitters die exact simultaan werken en precies de juiste balans van positieve en negatieve ionen genereren, wat statische elektriciteit sterk vermindert. De vorige versie had er slechts 2 die bovendien niet simultaan werkten. Daarnaast is de ventilator in deze versie een stuk krachtiger.