In China is Hisense een grootmacht, in Nederland heeft het in 1969 opgerichte bedrijf nog veel te winnen. Met een indrukwekkende line-up voor 2024 zet het daarvoor de volgende stap. Wij mochten in Maarssen de nieuwe Hisense televisies alvast even bewonderen.
Dit krijg je sowieso bij Hisense: Quantum Dots, veel HDR en VIDAA
Hisense pakt zijn televisies net even anders aan dan de concurrentie. Zo vind je in Hisense tv’s voorzieningen die elders vaak het verschil maken tussen prijsniveaus. Bijvoorbeeld: zo ongeveer elke 2024 Hisense tv heeft een groot kleurbereik dankzij quantum dots. Daarvoor gebruikt het net als Samsung de marketingterm 'qled'. Daarnaast zet Hisense volop in op miniled. Die herken je aan de aanduiding 'uled'. Bijvoorbeeld Sony zet dit alleen in het topmodel lcd tv, maar bij Hisense vind je het ook aan de onderkant van het middensegment.
Verder kunnen alle Hisense 4K-televisies met zowel HDR10 als Dolby Vision overweg. Veel concurrenten kiezen voor een van de twee. Samsung bijvoorbeeld laat Dolby Vision links liggen, LG doet niets met HDR10+. Omdat per streamingdienst en soms per film de gebruikte HDR-standaard kan verschillen, weet je bij Hisense zeker dat je het materiaal optimaal te zien krijgt. Ook prettig: alle 2024 Hisense tv toestellen vanaf de E7N Pro hebben Dolby Vision IQ én HDR10+ Adaptive. Die standaarden kunnen dankzij een lichtsensor in het toestel rekening houden met omgevingslicht. Vanaf de U6N zit die er dus in.
Over Dolby gesproken: alle 4K televisies van Hisense kunnen Dolby Atmos signalen verwerken, al zal natuurlijk per modellijn variëren hoe lekker dat uit de verf komt qua aantallen en gebruikte speakers.
Ten slotte doet Hisense ook smart tv anders. Geen Google TV, webOS of Tizen, maar VIDAA. Het is een snel reagerende interface die er ook voor zorgt dat de toestellen snel opstarten. De meeste internationale smart tv apps zijn ervoor beschikbaar, maar HBO Max ontbreekt bijvoorbeeld nog.
Aan het aanbod aan lokale apps wordt hard gewerkt. Met een cast-functie voor Android en Windows, en AirPlay 2 voor iOS en macOS, kan je eventuele tekortkoming op dit vlak omzeilen. Dit jaar hebben alle Hisense tv’s bij verschijnen VIDAA 7 (behalve de A5N met VIDAA 6). Een upgrade naar VIDAA 8 komt later dit jaar.
Overzichtelijk assortiment
Kenmerkend aan het Hisense-assortiment zijn de vaste aanduidingen per modellijn. Die krijgen elk jaar alleen een nieuwe letter om ze te onderscheiden van het voorgaande model. Hierdoor is de positionering duidelijk: U7 is beter dan U6, U8 is beter dan U7. Â
Voor nu ligt de nadruk op de vernieuwde U6, U7 en U8 televisies en de E7N Pro. Later dit jaar volgt de nieuwe UX, inclusief een 110-inch vlaggenschip. Al deze Uled-modellen bieden full array local dimming, Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, en 4K met quantum dot kleurweergave.
Voorlopig is de hier rechts afgebeelde U8N het topmodel, samen met de UXK van vorig jaar die nog beschikbaar is. Die kwam immers pas in september op de markt. Qua piekhelderheid is de U8N de UXK de baas, maar de UXK heeft wel fijnmaziger local dimming, krachtiger beeldverwerking en een luxer audiosysteem.
Instappen met MiniLED: Hisense U6N
Laten we beginnen met de miniled instapper van de Hisense tv lineup voor 2024: de U6N. Deze staat op twee bescheiden pootjes met handige kabelgeleider en heeft verder een vrij eenvoudig design. Hij komt beschikbaar in de maten 50, 55, 65 en 75 inch, met respectievelijk 128, 60, en 240 local dimming zones.
De piekhelderheid is 500 nits bij het 75-inch model en 600 nits bij alle andere maten. Zoals geschreven is de beeldsnelheid bij dit model beperkt tot 60 Hz. Ook is er geen ondersteuning voor Freesync, waarmee de Game Mode 'Plus' in plaats van 'Pro' is. Daarmee is het bovenal een toestel voor filmliefhebbers en minder voor gamers.
Ondanks de vermoedelijk bescheiden prijsstelling (volgens een woordvoerder van Hisense is dit model goed vergelijkbaar met de zeer betaalbare U7K van vorig jaar, minus de hogere beeldsnelheid) biedt de U6N Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive, dankzij de ingebouwde lichtsensor. Die doet ook dienst om desgewenst de helderheid aan het omgevingslicht aan te passen en zo energie te besparen.Â
Vorig jaar liep de U6K een VIDAA versie achter, met VIDAA 6. De U6N krijgt VIDAA 7. Qua aansluitingen valt op dat de U6N het moet doen met slechts 3 hdmi- en twee usb 2.0-poorten. Hij heeft WiFi 5 en Bluetooth 4.2. Ook het audiosysteem is met twee luidsprekers bescheiden. De filmliefhebber ongetwijfeld een soundbar of surroundset erbij pakken. Die heeft met de Hisense U6N een zeer toegankelijke basis voor een betaalbare thuisbioscoop.
Hisense E7N Pro: geknipt voor gamers
De Hisense E7N Pro is in sommige opzichten de tegenpool van de U6N. Juist in de eerste plaats ontworpen voor gamers, met als concessie wat minder luxe in de weergave. Zo biedt deze lijn wél full array local dimming, maar niet met miniled. In plaats daarvan gebruikt Hisense minder fijnmazige klassieke leds. Dat maakt een scherpere prijs mogelijk. Een piekhelderheid voor deze lijn meldt Hisense nog niet. Een ander belangrijk verschil met de U7N is de afwezigheid van de Hi-View Engine.
Dat is allemaal minder van belang voor de beoogde doelgroep van deze televisies: gamers. Wat deze serie namelijk wél heeft, zijn heel veel gaming features. Net als de luxere U7N hebben ze twee snelle (48 Gbit/s) HDMI 2.1-poorten met allm en vrr, een beeldsnelheid tot 144Hz, Freesync Premium, Game Mode Pro met uitgebreide Game Bar in het menu, en een 2.1 audioconfiguratie. Ook Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive zijn beschikbaar, evanals quantum dots voor een groot kleurbereik.Â
Hiermee klinkt de Hisense E7N Pro als een aantrekkelijke keuze voor wie op groot formaat (het topmodel is 100 inch!) wil gamen, met een PlayStation 5, Xbox Series X|S of een gaming pc. Met die laatste profiteer je van die 144 Hz.
Veel meer helderheid in het middensegment met de Hisense U7N
De U7 is het mainstream model van Hisense dat voor een schappelijke prijs zo’n beetje elke wenselijke functie moet bieden. De wat later vorig jaar geïntroduceerde 100-inch 100U7K sprak tot de verbeelding met zijn enorme formaat en zeer scherpe prijs. Dit jaar krijgt de Hisense U7N een flinke upgrade qua helderheid. Alleen de 100U7K loopt door van vorig jaar, maar die was met 1600 nits piekhelderheid al bepaald niet onderbemeten.
De U7N komt in de maten 55, 65, 75 (hierboven) en 85 inch, met respectievelijk 200+, 300+ en 500+ dimming zones op basis van fijnmazige MiniLED Pro backlights. Daarmee halen ze piekhelderheden van respectievelijk 1300 (55 inch) en 1500 nits (65, 75 en 85 inch). Ter vergelijking: de U7K van vorig jaar ging tot 1000 nits. Verder heeft de U7N een antireflectie coating, om hinderlijke weerspiegelingen te verminderen.
Voor de beeldverwerking stuurt de Hi-View Engine Pro het scherm aan. Deze processor werkt met AI-algoritmes. Die kunnen (delen van) het getoonde beeld herkennen en op basis daarvan optimaliseren. Daarbij kan je bijvoorbeeld denken aan scherpere tekst, zonder dat de rest van het beeld onnodig verscherpt wordt.Â
Deze serie heeft net als de E7N Pro lekker veel gaming features, met Game Mode Pro, Freesync Premium Pro, tot 144 Hz beeldsnelheid en snelle hdmi-poorten met allm en vrr. Voor geluidsweergave is er op de U7N een 2.1 speakersysteem met aparte subwoofer in de achterkant van het toestel. Draadloze verbindingen lopen via WiFi 5 en Bluetooth 5.0.
Qua design krijgt de U7N een nieuwe, zeshoekige voet. Van voren bezien lijken de toestellen er een beetje boven te zweven, knap gedaan. De U7N krijgt ook de nieuwe afstandsbediening. Die heeft zonnecellen om hem op te laden, die ook werken met lamplicht. Als je hem toch in een la gooit, dan kan je ook opladen met usb-c. Helaas was er nog geen exemplaar voorhanden tijdens ons bezoek.
Duizelingwekkende 3000 nits op Hisense U8N
De U7N neemt een fikse stap qua piekhelderheid vergeleken met het model van 2023, maar de U8 van 2024 maakt wat je gerust een sprong mag noemen. De toestellen van vorig jaar beloofden, afhankelijk van het formaat, 1300 of 1500 nits. Dit jaar komt de U8N alleen in 65 en 75 inch, en beide moeten niet minder dan 3000 nits aan piekhelderheid produceren. Een verdubbeling dus, mogelijk gemaakt door véél meer minileds in het backlight. Het MiniLED Pro backlight in de 65U8N heeft 1600+ dimming zones (met 4 leds per zone), bij de 75U8N zijn dat er maar liefst 2000+.
De aansturing van de U8N gebruikt dezelfde Hi-View Engine Pro als de U7N. Met dat model heeft het ook de riante gaming features gemeen, en uiteraard Dolby Vision IQ en HDR10+ Adaptive, en Dolby Atmos. Het staat op een voet met een ander ontwerp, in dit geval een fraaie achthoek. Ook is de audioconfiguratie breder bemeten, met naast de stereo frontspeakers en subwoofer ook twee omhoog gerichte speakers voor ruimtelijker weergave.Â
De U8N is in meer opzichten nog net even luxer, zo heeft hij WiFi 6 en een zogeheten low reflection screen. Daarmee moet je met dit model nog minder spiegelingen zien dan bij de U7N. Het deelt dezelfde nieuwe afstandsbediening met zonnecellen en usb-c.Â
Hisense topmodel UXN komt later in 2024
Hisense toonde de 110UXN al op de CES-beurs dit jaar. Met een waanzinnige 40.000 dimming zones en een dito piekhelderheid van 10.000 nits is bij dit toestel tone mapping in theorie niet meer nodig. Dat is het principe waarbij de helderheid van het hdr-signaal wordt vertaald naar de beperkingen van de televisie. Zo’n signaal kan een helderheid van 10.000 nits voorschrijven, maar tot dusver waren er geen toestellen die dat ook konden weergeven. De 110UXN zou dat wel moeten kunnen doen.
De UXN moet ook beschikbaar komen op 65- en 85-inch formaat. Die zijn minder ruim bemeten qua dimming zones. De 65UXK loopt door van vorig jaar. Zoals collega Eric Beeckmans al schreef in zijn review van de 85UXK, legde deze de lat qua piekhelderheid en dimming zones merkbaar hoger. Dit model haalde maar liefst 5000 nits. Dat moet de 85UXN ook gaan doen. De 65UXK houdt het bij een iets bescheidener 2000 nits.Â
De UXN-serie onderscheidt zich van de U8N met de Hi-View Engine X. Deze krachtigste beeldprocessor van Hisense werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de 8K-toestellen van het merk. Ook vind je in de UX een 4.1.2-speakerconfiguratie. Die produceert een indrukwekkende hoeveelheid geluid, zeker naar maatstaven van televisies. De 110UXN moet naar verluidt in september 2024 verschijnen, dus dat duurt nog even.
Voor het komend Europees Kampioenschap heeft Hisense alvast een uitgebreid nieuw assortiment. Daarbij zullen zeker de grote formaten van de E7N Pro en U7N vermoedelijk hoge ogen gooien bij voetballiefhebbers die de wedstrijden graag écht groot willen volgen.
Prijzen en beschikbaarheid
Op moment van schrijven kon Hisense nog geen adviesprijzen voor de diverse modellen meedelen. Wanneer die beschikbaar zijn, zal je daar zeker over lezen op HIFI.NL.
Wie benieuwd is naar meer technische details kan het iets uitgebreidere artikel bij TechFi lezen