REVIEWMeridian

Review - Meridian Director

Het Britse audiomerk Meridian heeft al meer dan 25 jaar DAC's in huis. De recentste is deze Director, een betaalbaar toestel dat je breed kan inzetten.

Meridian heeft altijd al een voortrekkersrol gespeeld als het op digitale audio aankomt. Zo stonden de Britten met hun MLP-technologie - dat staat voor 'Meridian Lossless Packing' - mee aan de wieg van het dvd-audio formaat en van Dolby TrueHD. Meridian staat bovendien bekend om zijn hoogwaardige, digitale geluidsbronnen - cd en streaming audio - en om zijn digitale apodising filters. Digitaal snoepgoed bij de vleet dus, maar géén losse DAC's.

De verklaring hiervoor zit hem in het feit dat Meridian stelt dat het audiosignaal liefst van al zo lang mogelijk in het digitale domein moet blijven. En dat de D/A-omzetting dus best op het allerlaatste moment dient te gebeuren: in de luidsprekers! Maar aangezien niet iedereen over digitaal actieve Meridian DSP-luidsprekers beschikt, hebben de Britten uiteindelijk besloten dat in zo'n geval een losse DAC moet kunnen. Of anders gezegd: als er dan toch een losse DAC gebruikt wordt, dan liefst eentje van Meridian.

En de Explorer dan?

Inderdaad: die was er eerst. De vorig jaar gelanceerde Explorer is de eerste losse DAC die Meridian op de wereld losliet. Maar aangezien de Explorer qua digitale ingangen enkel maar over USB (mini type B) beschikt, kan je dat apparaat alleen gebruiken in combinatie met een computer. De Director heeft ook een USB-ingang (type B), maar beschikt daarnaast ook over een gecombineerde, digitale coax/optische ingang. Wat betekent dat je zowat alle digitale bronapparaten kunt aansluiten op deze DAC. En waardoor hij veel breder inzetbaar is dan de Explorer.

Whisky

Als je de Director op z'n kant zet en je fantaseert er een mooie draaistop bij, dan doet het geheel denken aan de chique parfumfles. Of aan zo'n drankflacon die alcoholici stiekem in hun binnenzak hebben zitten. Op de achterzijde zit naast de eerder al vermelde USB- en coax/optische-ingangen een vergulde cinch-uitgang. Een beetje minimalistisch, dit alles. Vooral de gecombineerde coax/optische aansluitpoort vinden we maar zozo. In de verpakking vinden we twee plugjes. Eentje waarmee je een gewone, digitale coaxkabel kunt aansluiten op de Director en een andere om een optisch kabeltje te kunnen gebruiken.

Het apparaat kan via USB worden gevoed als je 'm in combinatie met een computer gebruikt. Doe je dat niet, dan moet je de meegeleverde voedingstrafo verbinden met de USB-poort. Wat wil zeggen dat de Director sowieso van stroom voorzien wordt via de USB-ingang.

Bediening

Op de voorzijde zit één enkele drukknopje, geflankeerd door zes LED'jes. De knop dient om te switchen tussen de USB-ingang en de optisch/coaxiale ingang. De LED'jes links laten zien welke bron je geselecteerd hebt. De LED'jes aan de rechterzijde geven aan welke de binnenkomende sampling rate is. '1x oversampling' staat voor een sampling rate van 44,1 kHz of 48 kHz. '2x oversampling' wil zeggen dat het een signaal van 88,2 kHz of 96 kHz is en als het LED'je bij het opschrift '4x oversampling' brandt, dan luister je naar een audiosignaal met een sampling rate van 176 kHz of 192 kHz.






EDITORS' CHOICE