Deze zomer stelt importeur Latham voor hun dealers twee complete en interessant geprijsde promotie-sets samen die bestaan uit componenten van Naim, Neat en The Chord Company. Beide sets hebben enige weken bij mij gelogeerd om er aparte recensies over te schrijven, die bedoeld zijn om geïnteresseerden een beeld te geven van de muzikale prestaties.Â
Het is bewust geen shoot-out geworden, voor wie daar misschien op hoopte, want bij twee verschillend geprijsde sets die uit dezelfde merken bestaan geloof ik daar niet in. Natuurlijk zijn er onderlinge verschillen die – volgende week in de tweede recensie - aan bod zullen komen, maar de nadruk zal er niet op liggen. Verwacht overigens ook geen kritiekloze verkooppraatjes. De instructie van de hoofdredacteur was duidelijk: beoordeel de sets zoals je dat bij elke recensie doet. Dat lijkt me geen probleem, en dus stel ik graag de eerste set aan de lezer voor: De Naim UnitiQute 2 met Neat Acoustics IOTA luidsprekers, en bekabeling van The Chord Company.
Het recenseren van een complete set is een aparte uitdaging. Meestal gaat het namelijk om één apparaat of één set luidsprekers, die je dan ook vrij eenvoudig kunt vergelijken met je eigen referentie - voor zover de lezer daar wat aan heeft natuurlijk. Maar wanneer op je kamerakoestiek na de volledige set parameters verandert, moet je anders te werk gaan. Niet heel specifiek inzoomen op bepaalde aspecten (want welke kies je dan?) maar meer holistisch luisteren. Het gaat, ook bij een complete set, uiteindelijk om het antwoord op de vraag of je er met plezier naar hebt geluisterd en of je daar een bepaalde conclusie uit kan distilleren. Ik zal de spelers één voor één kort aan je voorstellen.
Naim UnitiQute 2
Dit is natuurlijk geen nieuwe all-in-1 muziekspeler meer binnen het assortiment van Naim, maar hij is op deze pagina’s nog nooit in een aparte recensie aan bod gekomen. Daarom zoom ik even in op een paar zaken die het vermelden absoluut waard zijn. Het opgegeven vermogen van 30 Watt aan 8Ω en 45 Watt aan 4Ω lijkt niet zo veel, maar zoals altijd zit dat bij Naim dus net even anders. Als je het kastje zou openmaken (niet doen overigens, laat maar lekker dicht in verband met je garantie) dan kon je zien dat het voor ongeveer een derde is gevuld met een forse ringkerntrafo en een stel stevige voedings-condensatoren. Dat betekent dat de UnitiQute 2 in de praktijk over voldoende reserve beschikt om ook grotere luidsprekers nog redelijk goed van stroom te kunnen voorzien.
Als je het over uitrusting hebt is de UnitiQute 2 niet krenterig. Er ontbreekt weliswaar een cd-speler, maar dat is dan zo’n beetje het enige dat er niet op zit. De gebruiker heeft voor de ontvangst van radio de keuze uit FM en DAB+, die beide gebruik maken van dezelfde F-connector aan de achterkant. Een DAB+ antenne wordt niet meegeleverd, en als je gebruik wil maken van je coaxiale kabel zul je de connector aan de apparaatkant moeten veranderen. Of je kiest voor je radio-consumptie voor de internetradio-module die er ook in zit. Bijna alle zenders die op de kabel worden doorgegeven zijn ook daar te vinden, en nog een stuk of 20.000 meer. Naim heeft daaruit zelf trouwens al een voorselectie gemaakt van leuke en goede internetradio-stations. Met sommigen daarvan hebben ze zelfs een aparte overeenkomst gesloten zodat ze, exclusief voor Naim bezitters, in een hogere bitrate te beluisteren zijn.
De ingebouwde netwerkspeler werkt volgens het UPnP protocol. De gratis te downloaden n-Stream App blinkt uit in gebruiksgemak, werkt behoorlijk snel en zeer stabiel, en bevat een paar geweldige features, zoals de Info-functie. Naim is een samenwerking aangegaan met het bedrijf Rovi, dat de eigenaar is van AMG (Allmusic Guide). Hierdoor kan een schat aan gegevens over het op dat moment afgespeelde album uit hun database worden opgehaald en als bladerbaar boekje worden getoond. Héél erg gaaf! Wat ik dan weer een beetje jammer vond was dat je - als je UPnP server-software gebruikt die de mogelijkheid heeft - de lijst van recent aan je collectie toegevoegde albums niet in chronologische, maar in alfabetische volgorde te zien krijg. Als je een snel groeiende collectie eigen muziek hebt is het dan soms behoorlijk zoeken geblazen.
Qua aansluitmogelijkheden laat de UnitiQute 2 weinig te wensen over. Aan de voorkant vind je een 3,5 mm. analoge ingang, een 3,5 mm. hoofdtelefoonuitgang en een USB ingang waar je een stick met muziek in kunt steken. De UnitiQute indexeert zo’n stick pijlsnel. Een goed gevulde 16Gb stick was binnen enkele seconden beschikbaar, ook de tracks in mappen. Aan de achterkant vind je één paar luidsprekeraansluitingen (die uitsluitend banaanpluggen accepteren), de nodige digitale in- en uitgangen, een analoge uitgang én een analoge ingang voor als je er een phonotrap of een ander ‘ouderwetsch’ apparaat op wilt aansluiten.
Â
Naim heeft de UnitiQute trouwens voorzien van een (schakelbare) intelligente loudness-regeling. Vroeger was Loudness een vies woord, maar in dit geval wordt de toegevoegde hoeveelheid lage tonen door een digitale signaalprocessor (DSP) bepaald aan de hand van het volume. Hoe luider je speelt, hoe lager de Loudness. Boven de 55 (het volume gaat tot 100) staat de Loudness helemaal uit. Vooral bij kleinere luidsprekers is dit echt een handige functie.
En tot slot kun je, ook weer via het menu, de interne versterker uitschakelen (door bij de luidsprekerkeuze in plaats van klein of groot voor ‘geen’ te kiezen. De UnitiQute fungeert dan feitelijk als zeer goed uitgeruste voorversterker en als je er via de analoge uitgang bijvoorbeeld de bijpassende Naim NAP100 eindversterker op aansluit kun je nog een behoorlijke verbetering in geluidskwaliteit bereiken.
Lees verder op de volgende pagina