Review: Pro-Ject Debut III RecordMaster

Pro-Ject, ‘s werelds grootste fabrikant van draaitafels, annonceerde onlangs de Record-Master, een draaitafel uit de bekende Debut-family. Mochten de onlangs besproken TechDAS en Kronos licht boven uw budget reiken, dan komt wellicht deze Debut III Recordmaster in aanmerking. Psychologen hebben gevonden dat de emotionele respons die muziek veroorzaakt niet afhankelijk is van de kwaliteit die zéér kostbare systemen kunnen leveren. Derhalve maakt de Recordmaster een kans…

Het leven is vol contrasten. De TechDAS Airforce is een draaitafel die 95% laat horen van wat er met vinyl bereikbaar is en weggelegd voor de ‘rich & filthy’. Deze maakt tijdelijk plaats voor de Pro-Ject Debut III RecordMaster. Twee uitersten die nog net binnen het menselijk bevattingsvermogen vallen. De genoemde switch betekent een aanslag op je psychologische welbevinden en op de sterkte van je ego.

De Recordmaster is een typische draaitafel voor zo’n Tindermeisje, die mee wil liften op de hype rondom analoog. Het maakt een indruk van betrokkenheid, een bewuster manier van leven en een zeker niveau van stijl. Bezig zijn met vinyl straalt iets anders uit dan manoeuvreren met een USB-drive. Als je haar je appartement hebt binnengepraat, de wijn staat klaar, de kaarsen strooien een zwoel licht in het rond en in de keuken is iets gemaakt met drie sterren, dan draai je vinyl.  Je stopt dan niet een USB-stick ergens in.

Pro-Ject Debut III RecordMaster: vinyl is up and running

Vinyl is up & running en momenteel grenzeloos populair. Bedoeld voor iedereen die bewust luistert en intensief met muziek bezig is. Het vormt een contrast met streaming. Dat is een technologie die bedoeld is voor de massa. Voor de consument die denkt in gebruiksgemak en een heel bestaan heeft opgebouwd rondom streamingdiensten. Films, games, software, documenten en muziek worden allemaal gestreamed en over enkele jaren zijn dat de hamburgers die richting 3D foodprinter gaan.

De marketing doet ons geloven dat streaming zo populair is. Daar is simpelweg een commercieel belang. Maar, die cijfers vragen toch om enige nuance. Er worden nog enorm veel cd’s gekocht en gedraaid. Vinyl is terug en ook het cassettebandje en open reel zijn weer binnen het vizier. Niet iedereen rent mee met de waan van de dag. Soms zijn de dingen van vroeger nog steeds waardevol. Het is grappig om enkele argumenten te belichten waarom een medium plaats moet maken voor iets anders. De open reel was zogezegd erg gebruiksonvriendelijk. Moest dus plaatsmaken voor de cassette.

Marketing beschouwde iedereen als zijnde debiel en motorisch onderontwikkeld. Niet in staat om een tape op een recorder te leggen of een cassettebandje in een machine te stoppen. Analoog moest uiteindelijk wijken voor de ‘perfect sound forever’. Inmiddels weten we dat dit beeld iets genuanceerder ligt. Sacd moest de cd vervangen. Niet omdat de sacd zoveel beter presteerde dan de cd, maar omdat de licentierechten van Philips en Sony afgelopen waren. Wanneer leert de marketing in de audio-wereld eens dat muziekliefhebbers en audiofielen een diergroep vormen met enig helder verstand?

Pro-Ject Debut III RecordMaster: extreem fraaie naam

Extreem fraaie naam die suggereert dat het hier gaat om een professioneel stuk audio-gereedschap dat thuishoort binnen de broadcast-wereld of in kringen waar analoog materiaal voor toekomstige generaties wordt geconserveerd. De waarheid is anders. De Pro-Ject Debut III RecordMaster kost nog geen 500 euro. Het ding zou haast kunnen dienen als relatiegeschenk. Pro-Ject kan er ongetwijfeld duizend leveren voor een leuke prijs en voorzien van je eigen bedrijfslogo. Denk aan een McDonalds-player of een apparaat in de huisstijl van Heineken.

Met betrekking tot de RecordMaster gaat u niet altijd bewust naar de winkel om een platenspeler te kopen. Nee, u bent daar om een platenborstel of een netsnoertje te kopen. Omdat het leuk is neemt u zo’n RecordMaster gewoon even mee. Hoe dan ook, de doelgroep voor deze Pro-Ject is totaal anders dan het publiek dat in is voor een TechDAS of een willekeurige high-profile analoge eyecatcher. Die vragen om investeringen die minimaal bestaan uit wat u overhoudt van twee maandsalarissen.

Voordat u denkt ‘dat kan niks zijn voor dat geld’ is het aardig om te weten dat deze platenspeler een ingebouwde MM phono-versterker aan boord heeft, die het signaal ook nog digitaal over USB naar een computer kan sturen. De RecordMaster biedt de ‘full treatment’. Er is een stalen plateau, de motor wordt aangestuurd met een elektronische snelheidsregeling, er is een Ortofon OM-10 cartridge gemonteerd, bij de accessoires zit een protractor met een tweetal referentiepunten, er zijn een viertal fraaie kleuren/finishes leverbaar (red, white, walnut en piano-black) en deze machine draait ook 78-toeren.

Pro-Ject Debut III RecordMaster: optionele 78-toeren naald

Er moet dan een optionele 78-toeren naald aangeschaft worden die door de gebruiker zelf op de OM-10 kan worden geschoven. Er hoeft voor de wisseling tussen 33- en 45-toeren geen snaar omgelegd te worden. Dat gaat met gebruiksvriendelijke tiptoetsen. De walnut-uitvoering is iets duurder en legt de benodigde investering boven de 450 euro.

Koud uit de doos is de Ortofon van fabriekswege gemonteerd en de LTE (lateral tracking error) op minimaal ingeregeld. De klant dient het contragewicht te monteren, de naaldkracht in te stellen en het gewichtje voor de anti-skating te bevestigen. Snaar om de pulley, stalen plateau monteren en een lijningang zoeken op de versterker. De RecordMaster kan gelijktijdig een analoog en digitaal signaal uitsturen. Dat digitale signaal komt in eerlijke 16bit, 44kHz kwaliteit. Hier dus geen mp3, maar een signaal van hoge kwaliteit.

Mp3 werd ontwikkeld bij het Zwitserse Fraunhofer-instituut. Vanuit geluidstechnisch perspectief past deze codec in het rijtje natuurrampen dat de mensheid bedreigt, maar technologisch gezien was het indertijd erg knap. Een algoritme ontwikkelen dat muziek op zou kunnen slaan in een file-format dat aanzienlijk minder geheugen nodig had. Het paste in een tijd dat memory schaars, duur en van beperkte opslagcapaciteit was. Fraunhofer heeft voor de belangstellenden een boek uitgegeven met de geschiedenis van mp3. Tenslotte vinden we op de RecordMaster een fraaie bedieningsinterface met tiptoetsen en verlichting. 

MERK





EDITORS' CHOICE