REVIEWKEF

Review: KEF Q350 en Q750

SAMENVATTING

Wat de Q Series helemaal onderscheidt van concurrenten in het segment is de focus op een mooie, natuurlijke weergave die ook off-axis stand houdt. De Q350 straalt heel breed uit, al is het niet zo straf als zijn grote LS50-broer – die blijft de koning van near-field luisteren. Op een redelijke luisterafstand en met de speakers een tikje ingedraaid, ervaar je met de Q350 een knap stereobeeld dat weet te ontsnappen aan de luidsprekers. Ze hebben voor dit prijspunt een heel fraaie middenweergave en best wat zin voor detail. De keerzijde is dat sommige mensen de Q Series misschien net té kleurloos gaan vinden, maar dat is toch wel een persoonlijk gegeven. De Q750 is een prima vloerstaander die - niet verrassend - een betere all-rounder is dan de Q350. Zet hem op spikes, draai ook hem wat in, en je doet voor iedereen in de sofa een prima muziekervaring cadeau.

PLUSPUNTEN

  • Goede prijs/kwaliteit-verhouding
  • Strakke, zeer degelijke afwerking
  • Uni-Q-driver levert een natuurlijk geluid
  • Significant prijsdaling
  • Brede uitstraling zorgt voor goede off-axis prestaties

MINPUNTEN

  • Grille is niet meegeleverd
  • Boekenplankspeakers zijn plaatsingsgevoelig
  • Q350 is een wat grotere boekenplankspeaker
  • Nadruk op natuurlijk geluid kan wat emotieloos overkomen

KEF vernieuwt de populaire Q Series en doet daarbij iets ongewoon: het merk maakt de speakers goedkoper. Daarmee worden Q-speakers zoals de Q750 (649 euro) en Q350 (279 euro) nog interessanter voor wie op betaalbare wijze van muziek wil genieten.

KEF is één van de grootste namen uit hifi, met een palmares waar menig merk jaloers op is. De Reference-familie, de Blade-luidsprekers en natuurlijk de blinkende gigant die de Muon is… stuk voor stuk luidsprekers die bewijzen dat het Britse bedrijf een visie heeft en weet hoe die om te zetten naar producten.

En dan heb je nog de LS50 – één van de beste boekenplankspeakers beschikbaar – en de LS50 Wireless, een zeer slimme combinatie van de LS50-speakerkwaliteiten met een ingebouwde versterker en streamingmogelijkheden. De LS50 Wireless is misschien wel het gezicht van hifi van de toekomst.

De Q Series zijn heel wat klassieker qua insteek, maar daarom allesbehalve irrelevant. Vanwege hun bereikbaar prijspunt zijn dit zelfs de speakers die door een breed publiek gekocht zullen worden. Ze zijn namelijk best betaalbaar, met prijzen die gaan iets meer dan 200 euro tot bijna 800 euro.

De vorige Q-reeks bewees dat je voor relatief weinig geld al een groot stuk KEF-geluid kun binnenhalen, dus we zijn wel benieuwd of de nieuwe Q Series-generatie ook in de missie slaagt om voor een bodemprijs mensen een goede hifi-ervaring cadeau te doen.

In deze review kijken we naar de Q350-boekenplankspeakers en de Q750-vloerstaanders, en dan vooral vanuit het perspectief van een muziekliefhebber die van stereo houdt. Bij de collega’s van Home Cinema Magazine vind je een recensie van een 5.1-opstelling gebouwd rond Q Series-elementen. In de HCM-recensie bespreken we ook een aantal zaken dieper, zoals het ontwerp, dus het is altijd de moeite om ook die tekst door te nemen.

KEF Q Series: toegankelijker dan ooit

De Q Series is en blijft een grote luidsprekerfamilie dat bestaat uit zes modellen: de Q150 en Q350 (de boekenplankspeakers), de Q550, Q750 en Q950 (vloerstaanders) en de Q650c (een centerspeaker). Ze volgen respectievelijk de Q100, Q300, Q500, Q700, Q900 en Q600 op. De nieuwe generatie qua modelnummer onderscheiden van de oude is dus eenvoudig: de zevende generatie is een geheel honderdtal, de achtste eindigt altijd op een ‘50’.

De KEF Q Series is een reeks die mikt op de massa die interesse heeft in een beter geluid. De grootte van het prijskaartje is daarbij uiterst belangrijk en daarom is het toch wel goed nieuws dat KEF voor de nieuwe modellen consequent minder vraagt dan voorheen. De verschillen variëren van model tot model, maar bij de grootste vloerstaander gaat het toch om een significante prijsdaling. De adviesprijs van de Q900 (de topper van de 7de generatie) bedroeg 949 euro, terwijl het nieuwe vlaggenschip (de Q950) voor 775 euro per stuk in de winkel ligt. Het verschil is wat minder dramatisch bij de lagere modellen, maar toch altijd vrij groot. Het is natuurlijk wél zo dat momenteel winkels de oude Q-speakers in de uitverkoop zetten, zodat de prijsverschillen op dit moment niet immens zijn. Toch gaat hier om een grote stap van KEF.

Ogenschijnlijk gaat de prijsdaling niet gepaard met het aantasten van de kwaliteit. Eén besparing springt wel meteen in het oog als je de speakers uitpakt: er zit niet langer een luidsprekergrille mee in de doos. Wil je die, dan moet je ze apart bijkopen. De kostprijs daarvan bedraagt ergens tussen 20 en 50 euro, naargelang welk model. De aankoop van de grilles is gelukkig echt geen verplichting, want de nieuwe Q Series-speakers zijn fraai genoeg om gewoon zo met de drivers open en bloot in de woonkamer te plaatsen. 

Er zijn nu twee kleurversies – zwart en wit – die beiden eerder mat zijn afgewerkt. Ook de conussen van de drivers zijn mat. Het geeft de nieuwe Q Series een strak designuitstraling, iets dat bij de boekenplankspeakers nog meer geldt. Bij de Q150 en Q350 is het ontwerp namelijk drastisch anders dan bij de Q100 en Q300 van de vorige generatie. Bij beide boekenplankspeakers is de driver naar het midden van het voorpaneel verhuisd en is de bass-reflex van de voorkant naar de achterzijde gegaan. Los van het esthetische (en de nieuwe Q-boekenplankspeakers zien er echt wel goed uit), heeft dat ook een impact op het geluid en de plaatsing. Overigens lijkt de walnoten Q-uitvoering van de zevende generatie geschrapt.

De matte afwerking en de zeer goede bouwkwaliteit verheffen de Q Series naar een hoger niveau dan je aanvankelijk zou verwachten. Want op zich blijven het natuurlijk wél vrij conventioneel gevormde speakers. Grote rechthoeken met scherpe kanten, geen kromming in zicht, niets dat je zou anders zou omschrijven als een designuitspatting. Ok, misschien dat logo aan de bovenkant dan. Maar de naadloze hoeken en totaal afwezigheid van schroeven aan de voorkant maken het geheel toch heel gelikt. Zelfs de achterkant is uiterst netjes voor deze prijsklasse. 

MERK

EDITORS' CHOICE