Polk Audio tekent al een tijdje afwezig in Europa, maar daar komt binnenkort verandering in. Met twee nieuwe betaalbare luidsprekerfamilies keren de Amerikanen terug, als onderdeel van de nieuwe eigenaars van Denon en Marantz.
De terugkeer van Polk naar ons land heeft uiteraard te maken met het opgaan van Denon en Marantz in de Sound United-groep. Daar lees je hier meer over. Die twee audiomerken staan heel sterk in Europa, terwijl Polk en Definitive Technology (eveneens onderdeel van Sound United) bij ons relatief onbekend zijn gebleven. Nochtans zijn het wel marktaanvoerders in de Verenigde Staten.
Aan het begin van de zomer kregen we op een Sound United-dealerevent in het Spaanse Malaga te horen dat de twee Amerikanen wel zouden terugkeren naar Europa. Polk doet dat met twee luidsprekerfamilies, de T-familie en de Signature-reeks. We hadden best een overvolle luisterruimte deze keer, want Sound United stuurde van beide reeksen een 5.0-set op. Omdat Polk een merk is dat vooral gekend is voor zijn thuiscinema-luidsprekers, kan het interessant zijn om de surroundreview van de Polk-speakers op homecinemamagazine.nl te bekijken. In dit artikel zoomen we in op de stereoprestaties van de Polk Signature S60 (een vloerstaander), de S20 (staanderspeakers) en de T50 (vloerstaanders).
We hebben het hier over heel betaalbare speakers, en dat is wel belangrijk om in het achterhoofd te houden. Dat voor een redelijk bedrag veel bieden is waar het toch om draait bij Polk. In de V.S. heeft het merk zeker wat meer high-end speakers in zijn portfolio steken, maar hier in Europa wil Sound United blijkbaar eerst onderaan de markt een plekje veroveren.
Model T
Net zoals bij de Model T van Ford kun je de T-reeks van Polk in alle kleuren krijgen – als het maar zwart is. Daar zijn we niet verbaasd over, want de T50 is een echt instapmodel van 149 euro per stuk en op dat prijspunt moet je niet al te veel verwachten in termen van afwerkingen en finishes. De T50 is dan ook een luidspreker dat een basisgevoel uitstraalt. Functionaliteit gaat voor op vorm. Nu gaat ons hart misschien niet sneller kloppen als we de T50 uitpakken, maar van naderbij bekeken valt er wel maar weinig op de afwerking aan te merken. De speakers zelf zijn eerder licht van constructie (9,5 kg), maar zitten wel stevig in elkaar. Je ziet geen sporen van lijmresten en de naden passen goed op elkaar, zaken waar budgetspeakers wel eens steken laten vallen. De bouwkwaliteit is voor dit prijspunt meer dan behoorlijk.
Als je de grille verwijdert, trekken de drie grote 6,5-inch drivers aanvankelijk de aandacht. Twee hiervan zijn passieve basradiatoren, één is een midrange-woofer. De echte blikvanger is echter de tweeter, die wat verzonken in een metalen ring werd gemonteerd. Deze ring loopt met een kromming naar het midden toe, en dat is geen toeval. Hierdoor werkt het als een wave guide om de hoge frequenties die de tweeter uitstuurt nog breder de kamer in te sturen. Dat zorgt er voor dat de T50 zich makkelijk laat plaatsen in een woonkamer. Je kunt hem zelfs gelijk met de muur neerzetten, al zouden we toch aanraden dat je experimenteert door ze wat in te draaien.
Wij zijn hier
We vermoeden stilletjes dat Sound United de Signature-lijn ziet als een manier om in een overvolle markt echt op te vallen. Waar de Polk T-reeks een basale uitstraling heeft, pakt de Signature-familie uit met een uitgesproken design. Rond de tweeter lees je de opschrift ‘American HiFi’, en Amerikaans mag je de S60 en S20 zeker noemen. Alles is gedaan om deze speakers uit de band te doen springen. Zeker de S60. We keken echt op toen we deze 23-kg zware vloerstaander uit de doos haalden. Het voelt en ziet er zeer fors uit, een indruk die nog meer versterkt wordt als je zijdelings op de S60 kijkt. 40 cm diep is het, wat toch wel wat is. De S60 is ook vrij hoog (meer 113 cm), waar de meeste vloerstaanders in deze prijsklasse ergens rond de meter zijn. Die extra hoogte is het gevolg van een bijzonder designelement in de basis van de S60: de Power Port.
We hebben al vaker luidsprekers gezien met ingebouwde actieve subwoofers, bijvoorbeeld bij Grimm Audio, MartinLogan en bij Polks zustermerk Definitive Technology. Bij de Signature-lijn besloot Polk een andere koers te varen. Veel vloerstaanders komen met een baspoort waarlangs lucht uit de behuizing kan ontsnappen, om zo wat basextensie toe te voegen. Bij de S60 is wijst die poort naar beneden, recht op een akoestische lens die in de basis is ingebouwd. Deze lens is een piek (denk aan de onderkant van een regendruppel) die geluidsgolven naar alle kanten uitstuurt. Deze techniek wordt in zogenaamde 360°-speakers toegepast om hogere frequenties egaal de kamer in te sturen, Polk gebruikt een akoestische lens echter om net die bassen te versterken en gelijk de kamer in te sturen. Het is een bijzondere techniek die volgens de fabrikant de bassen met 3 dB luider maakt.
Bij de S20-boekenplankspeaker is de Power Port achteraan voorzien. Ook deze luidspreker is heel wat dieper dan je zou verwachten, deze keer omdat de akoestische lens een kunststoffen constructie is die op de achterkant van de houten behuizing is bevestigd. Door de lens kun je de S20 ook dichter bij de muur plaatsen dan bij een open baspoort, maar tegelijkertijd is deze speaker echt wel te groot om zomaar op een meubel te parkeren. Dit lijken toch eerder speakers om op een stand te plaatsen.
Zowel de S60 en S20 delen veel designelementen. De beschrijving tot nu doet deze speakers misschien wat lomp overkomen, maar de forse afmetingen worden voor een groot stuk gecompenseerd door de vorm van de behuizing. Polk nam MDF uit meerdere lagen en bouwde er een mooi afgeronde kast mee. Je bespeurt weinig hoeken als je de S60 en S20 ziet, en dat is niet enkel mooi maar ook interessant om staande golven in de kast zelf te voorkomen.