REVIEWNuPrime

Review: NuPrime IDA-8 geïntegreerde versterker

René Smit | 19 februari 2018 | Fotografie Fabrikant | NuPrime

Dat een ‘groot’ geluid niet per definitie een fysiek groot apparaat meer vereist was mij ondertussen wel duidelijk. Na de eerder beluisterde Marantz HD-AMP1 en NAD D7050 heb ik mijn mening hierover flink moeten bijstellen. Nu kreeg ik van importeur Dimex een NuPrime IDA-8 geïntegreerde versterker ter recensie toegestuurd…

Uit: Music Emotion, december 2017

NuPrime IDA-8

De verpakking doet vermoeden dat ook deze IDA-8 niet heel erg groot kan zijn. Dat klopt, bij het uitpakken blijkt de versterker zelfs nog kleiner dan ik dacht. Om precies te zijn: de IDA-8 meet 235 x 281 x 55mm maar weegt een respectabele 4,3 kilogram. Wanneer ik het ‘versterkertje’ uit de doos haal, blijkt een groot gedeelte van dat gewicht aan één kant te zitten. Wat erop duidt dat deze NuPrime is voorzien van een forse voeding. Geheel volgens de hedendaagse standaard is de IDA-8 voorzien van een ingebouwde DA-converter wat deze NuPrime meer maakt dan alleen een versterker.   

Details

Met het beschrijven van de voorzijde zijn we snel klaar. Uiterst links en rechts een draaiknop en in het midden een blauw verlicht, uitschakelbaar display. Aan de achterzijde is er, ondanks het bescheiden formaat, voldoende ruimte gevonden voor alle aansluitterminals.  De stevige speaker aansluitklemmen zijn schuin onder elkaar geplaatst waardoor het mogelijk is om met wat grotere connectoren of spades te werken. De geaarde netentree biedt de mogelijkheid in een later stadium indien gewenst het standaard netsnoer te vervangen voor een beter exemplaar. Er is voorzien in drie digitale ingangen te weten USB die PCM tot 384kHz en DSD256 ondersteunt, een optische en coaxiale ingang die PCM tot 192kHz verwerkt en een analoge RCA-ingang. Het analoge signaal wordt intern gedigitaliseerd. Verder nog een speciale ingang voor de optionele Bluetooth dongle om muziek vanaf smartphone of tablet direct naar de versterker te streamen.

Verder beschikt de IDA-8 nog over een variabele RCA-uitgang die gebruikt kan worden als subwoofer uitgang. Om van de USB-ingang gebruik te maken dien je de benodigde drivers te downloaden. Voor de versterking wordt gebruik gemaakt van een combinatie van klasse A en D, deze hybride technologie zou de ‘warmte’ van klasse A combineren met de snelheid van klasse D. De versterker levert een vermogen van 2 x 100 Watt aan 8 Ohm, voldoende om een wat veeleisende luidspreker aan te kunnen sturen. De kast, verkrijgbaar in zwart of zilver, is voorzien van speciale gepatenteerde dempende voetjes. Tevens wordt een eenvoudige kunststof afstandsbediening meegeleverd.  

NuPrime IDA-8: speelklaar maken

De IDA-8 is zo klein dat deze gemakkelijk naast mijn Bluesound Vault Gen2 kan staan in het Quadraspire audiorack. Met een Oehlbach XXL optical cable worden beide met elkaar verbonden. De banaanstekkers van mijn Simply Audio Cadenza luidsprekerkabels passen probleemloos in de stevige aansluitterminals van de NuPrime. Hoewel qua prijs totaal niet passend bij deze versterker, maar nieuwsgierig naar de combi, sluit ik de NuPrime aan op mijn Audiovector Avantgarde Arrete luidsprekers. Het standaard meegeleverde netsnoer verbindt de versterker met een Inakustik verdeeldoos. Deze wordt direct vanuit de meterkast gevoed met ‘schone’ stroom waar de separate audiogroep is voorzien van een AHP-klankmodule in plaats van een standaard schakelautomaat.

Nu alle verbindingen gemaakt zijn, kan de versterker met de tuimelschakelaar aan de achterzijde aangezet worden. Met de meegeleverde afstandsbediening kun je vervolgens schakelen tussen stand-by en aan. De kleine display licht blauw op en geeft duidelijk leesbaar de gebruikte ingang en het volume weer. Mocht je de verlichting te fel vinden dan is het display met de meegeleverde afstandsbediening uitschakelbaar. Bij het opstarten van een track of album laat het display kortstondig de resolutie zien om vervolgens terug te keren naar het volume. Wanneer je geen gebruik maakt van de USB-ingang is er niet meer nodig om de Ida8 muziek te laten spelen.

Luisteren

Omdat ik niet zeker weet hoeveel speel-uren de versterker al achter de rug heeft laat ik de NuPrime eerst twee dagen continu spelen op verschillende volume niveaus. Daarna wordt het tijd om wat intensiever naar de prestaties van deze dwerg te luisteren. Om vast te kunnen stellen of deze IDA-8 in staat is het karakter van een uitgesproken stem te vangen, kies ik Max van Paolo Conte. De NuPrime stelt niet teleur, naast de prima weergave van het zo kenmerkende ietwat norse en diepe stemgeluid, scoort de plaatsing in de ruimte een dikke voldoende. De stem en de verschillende instrumenten zoals klarinet en accordeon hebben allemaal hun eigen plekje in de ruimte die in de breedte ook buiten de speakers reikt.

Gezien het prijsniveau komt deze IDA-8 verrassend dicht in de buurt van mijn Devialet 220 Pro. Natuurlijk zijn er verschillen aan te wijzen, zo kent de Devialet in een direct vergelijk meer rust en nuance, maar zal iemand die een versterker met ingebouwde DAC zoekt in deze prijsklasse aangenaam verrast zijn. Was Max nog ‘slechts’ een opname op 16-bit 44kHz die al zeer aangenaam klonk, hoe zal de IDA-8 dan wel niet omgaan met hires materiaal. Natuurlijk zegt de resolutie niets over de muzikaliteit en emotie die in de opname gelegd is maar wanneer die aanwezig is kan hires daar zeker nog iets aan toevoegen.

Eye In The Sky van Alan Parsons Project heb ik in 24-bit 192kHz op de harddisk van mijn Bluesound Vault staan. Het synthesizer loopje wordt buitengewoon strak weergegeven, deze kleine rakker weet de woofers van mijn Audiovector luidsprekers goed in bedwang te houden. Het is allemaal een streepje minder krachtig dan ik normaal gewend ben maar dat is eigenlijk appels met peren vergelijken. Mijn aantekeningen van de eerder beluisterde Marantz en NAD versterkers teruglezend en (gevaarlijk…) puttend uit mijn geheugen schat de laagweergave van de IDA-8 het hoogst in. Er is een goed onderscheid te horen tussen de eerste en tweede stem in het nummer en de NuPrime heeft voldoende power om de punch en drive te geven die het nummer zo spannend maken.

Een zeer goede stage

Om te beoordelen of de IDA-8 voldoende transparant is, kies ik het album ‘Fly Like An Eagle’ van Steve Miller. Het ruim één minuut durende Space Intro wat vooraf gaat aan het titelnummer zit vol met kleine elektronische geluidjes die vanuit een inktzwarte achtergrond opdoemen en je als luisteraar in de ruimte doen wanen. In Fly Like An Eagle heeft de basgitaar voldoende gewicht om het nummer te dragen en knort het Hammondorgel er lustig op los. De drums hebben drive waardoor het ritmische goed in orde is. De stem van Steve Miller is goed verstaanbaar wat het gemakkelijk maakt om de tekst te volgen. Bij wat luider spelen komt er een klein randje scherpte op de hoge synthesizer geluidjes, iets temperen van het volume lost dit probleem op. Nu legt mijn Audiovector SR3 Avantgarde Arreté luidspreker genadeloos elke onvolkomenheid in de rest van de keten bloot, een iets mildere speaker zal het kleine randje waarschijnlijk niet laten horen. Van Ray Charles zijn duetten album ‘Genius Loves Company’ kies ik Fever wat hij samen met Natalie Cole zingt. Het karakter van beide stemmen wordt goed gevangen hoewel Charles zijn stem wat minder body heeft. De plaatsing is goed ze staan echt los naast elkaar.

Michael Buble’s uitvoering van Song For You op het album ‘Live In Madison Square Garden’ is altijd goed voor prettig luisteren. Er wordt door de IDA-8 een zeer goede stage opgebouwd en er is veel ruimtelijke informatie te horen. Je hoort Michael over het podium lopen en van plaats veranderen in de ruimte. Wanneer hij afstand neemt van de microfoon en richting de band of het publiek loopt kun je dat goed waarnemen. Het roepende publiek in de zaal is goed verstaanbaar evenals de zaalambiance. De band beschikt over een ruime blazerssectie en deze NuPrime weet daar wel raad mee. De saxofoon klinkt wat rustiger dan ik gewend ben maar heeft net als de trompet die mooie metalige gloed zonder een naar scherp randje te krijgen. Het is ten opzichte van mijn Devialet wat tammer en milder maar op dit prijsniveau uitstekend in orde.

Uitstekende combinatie

Wanneer ik voor de lol wat muziek aan het luisteren ben valt me op hoe goed de Ida8 in staat is verschillen bloot te leggen tussen verschillende tracks. Sam Hunt’s opgefokte en van veel laag voorziene Take Your Time staat in schril contrast tot een mooie productie als Gypsy van Fleetwood Mac in 24-bit. Echter de muziek blijft beluisterbaar wat een groot pluspunt is. Waar ik echt door verrast wordt is Jack Johnsons Sunsets For Somebody Else, een track van zijn laatste album. De stem staat compleet los in de, klaarblijkelijk, gortdroge opname ruimte. Dit is echt genieten, de ukelele tikkeltje heerlijk en is los van de achtergrondzangeressen. Natuurlijk mag deze NuPrime zijn kunsten vertonen met een, qua prijs, meer passende speaker. Voor dit soort recensies heb ik een set Audiovector QR1 speakers achter de hand. Zo ontstaat een meer voor de hand liggende combinatie. Luidsprekerkabels blijven gelijk en aan de bron wijzigt ook niets.

Het is duidelijk dat het wat minder onthullende karakter van deze speakers en de wat gemakkelijker aanstuurbaarheid het de IDA-8 wat gemakkelijker maken. Nog steeds is er volop detaillering in het hoog maar het is wat milder, waardoor het plezieriger klinkt en slechte opnames minder door de mand vallen. Speaker en versterker vullen elkaar uitstekend aan en het hoge entertainment gehalte van de speaker wordt door de NuPrime extra onderstreept. Hier luister je met groot plezier naar. Diverse tracks passeren de revue. Van Be The One van Dua Lippa die ik tijdens het luisteren steeds een streepje harder zet, niet omdat het moet maar omdat het kan, naar Lorde met Royals. De IDA-8 controleert de woofer van mijn QR1’s uitstekend zodat het laag, wat op beide tracks volop aanwezig is, lekker strak blijft.

Rustiger werk als Everybody Hurts van R.E.M. komt vloeiend en gemakkelijk uit de speakers waarbij Michael Stipe’s stem een fraaie klankkleur heeft. End Of The Line van Traveling Wilburys laat horen dat de NuPrime voldoende kwaliteit in huis heeft om complexe samenzang weer te geven. De verschillende stemmen, waaronder die van de recent overleden Tom Petty, zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden. Echter zonder dat het ten koste gaat van de harmonieuze samenzang. De QR1 en IDA-8 blijken in de praktijk een uitstekende combinatie te vormen.   

NuPrime IDA-8: Eindoordeel

Wat leeft de budget gebonden muziekliefhebber toch in een gouden tijd. Er is een keur aan betaalbare en rijk uitgeruste versterkers te koop met uitstekende klankmatige eigenschappen. Deze NuPrime IDA-8 vormt daarop geen uitzondering. Een ingebouwde DAC die nagenoeg alle bestandsformaten afspeelt, voldoende aansluitmogelijkheden en een eindversterker die genoeg vermogen levert en voldoende stabiel is om een lastige speaker aan te sturen. Het enige wat ontbreekt is een hoofdtelefoonaansluiting. De hoog weergave is transparant en ontbeert scherpte. De laagweergave is uiterst krachtig en doortekend, van alle door mij beluisterde versterkers in deze prijsklasse absoluut de beste. Qua karakter neigt deze NuPrime een vleugje naar de warme kant wat zorgt voor prettig en langdurig muziek luisteren. Met de optionele dongle voor Bluetooth kun je de Ida8 naar behoefte nog verder uitbreiden. Qua formaat is de versterker echt overal te plaatsen, houdt wel rekening met voldoende ventilatie want de kast wordt meer dan handwarm. Een must listen in deze prijsklasse!

NuPrime IDA-8
Adviesprijs: € 999,-

Dimex Reference Audio Equipment
Tel: +31(0)70-4042647
E-mail: info@dimex.nl
www.dimex.nl

MERK





EDITORS' CHOICE