Review: Totem KIN Play Active

Totem Acoustics verraste aan het eind van 2018 met de aankondiging van de introductie van de KIN Play Active. De Canadese luidsprekerbouwer kennen we vooral van haar traditionele, passieve luidsprekers. De KIN Play Active zijn de eerste actieve speakers uit de stal van Totem.

Foto's: Anita Neve Fotografie

Was 2018 het jaar van de definitieve doorbraak van actieve luidsprekers? Ik zou het niet durven zeggen. Het verschijnsel van ingebouwde versterkers in een luidspreker bestaat al geruime tijd, maar heeft jarenlang een wat sluimerend, zeg maar ietwat passief bestaan geleden. De laatste jaren is er een duidelijke opmars van de actieve luidpreker waar te nemen. Menig gerenommeerd audiomerk heeft inmiddels een klankweergever in het actieve segment op de markt gebracht. En enkele nieuwe hifinamen zoals bijvoorbeeld Devialet en Kii Audio ontlenen er (bijna) geheel hun bestaansrecht aan. Nu waagt zelfs de over het algemeen als vrij traditioneel bekendstaande Canadese luidsprekerbouwer Totem Acoustics zich aan het nieuwe avontuur van een actieve klankweergever. Ik mocht de KIN Play Active zo rond de kerst van het vorige jaar aan een test onderwerpen.

In positieve zin

En zo zit ik op een donkere decemberdag midden tussen alle kerstversieringen in de woonkamer een forse kartonnen doos afkomstig van importeur Joenit Hifi uit Mechelen uit te pakken. Het lijkt bijna alsof ik mijn eerste kerstcadeau aan het uitpakken ben. Als ik de doos heb geopend, kan ik in ieder geval vaststellen dat de luidsprekers vrij ‘vers’ van de fabriek zijn. De lijmlucht stijgt nog flink op. Maakt niet uit, ik zal de speakers sowieso de eerste week flink laten inspelen, voordat ik überhaupt over de geleverde audioprestaties zal oordelen. Wat alvast ook opvalt: de KIN Plays zijn behoorlijk klein qua afmetingen (35 cm hoog, 24 breed bij 18 diep) en met het gewicht valt het ook wel mee (zo’n 7 en 6 kg). Ze zouden dus als echte bookshelf speakers weggezet kunnen worden. Zou kunnen, maar ‘verdienen’ deze KIN Plays niet beter? Ik ben alvast benieuwd.

Die nieuwsgierigheid wordt gevoed door twee dingen. Enerzijds hebben actieve luidsprekers mij de laatste tijd steeds weer positief weten te verbazen. Anderzijds komt dat door het feit dat ik al enkele malen eerder speakers van het Canadese merk Totem heb mogen reviewen. En ook dan was er telkens sprake van een verrassing in positieve zin. Zal ik eerlijk zijn? Op het gebied van muzikale weergave van akoestische muziek ben ik nog niet heel vaak beter tegen gekomen. En ik weet nog steeds niet wat dat precies is, maar in combinatie met een goede versterker weten vervolgens beide partijen het beste in elkaar boven te halen.

Opgewarmd

Na een weekje inspelen met van alles en nog wat op muziekgebied (veel Top 2000-werk), besluit ik dat het welletjes is geweest met het ‘speelkwartier’. Het serieuze werk moet maar eens beginnen. De twee kleine speakers worden nu goed opgesteld in de woonkamer. En ja, we hebben hier kennelijk echt te maken met boekenkastspeakers, want er zit geen onderstel bij. Maar ik vind de KIN Plays te veelbelovend om ze zomaar bij mij in een open kast te zetten. Dat gaat in dit geval ook niet lukken, want mijn boekenplanken zitten 30 centimeters van elkaar af en daar zal ik deze luidsprekers van 35 cm hoog dus ik echt niet tussen kunnen drukken. Gelukkig heb ik hier in huis twee fraaie bijzettafels in de vorm van vierkante blokken hout op wieltjes. Die mogen de speakers de komende tijd dragen.

Uiterlijk en innerlijk

De nieuwste telg van Totem Acoustics ziet er strak gevormd uit in glanzend zwart. Het is mij niet bekend of er ook ander kleuren beschikbaar zijn of komen. Op de website van de Canadezen kon ik tot aan januari überhaupt geen informatie over de nieuwe telg vinden. Eigenlijk zijn ze redelijk onopvallend, ook door de bescheiden afmetingen. Dat geeft ze ook gelijk wel weer het Calimero-effect: je verwacht er niet gelijk het meeste van. Op de voorkant van de master speaker (we hebben hier te maken met een zogenaamde master en een slave speaker) bevindt zich een bescheiden volumeknop en een led-lampje, de slave-voorzijde is leeg. In de master speaker bevindt zich dus de versterker, in dit geval is dat de linker. En dat is in mijn geval weer een beetje onhandig, omdat ik de rest van mijn audio-apparaten allemaal rechts heb staan. Gaan we naar de achterkant van de master, dan vinden we daar een keur aan aansluitingen: aux in voor analoge aansluiting van bijvoorbeeld een cd-speler, een 3,5 mm aux input, een sub out uitgang voor toevoeging van een subwoofer, een optical digital in ingang en de twee (analoge) speaker uitgangen voor de slave. Dan zit er onder de aux in een keuzeschakelaar: voor ‘normaal’ line-in of voor phono in. Hoera, er kan rechtstreeks een platenspeler aangesloten worden. Dan tenslotte nog de power supply aansluiting onderaan, we hebben tenslotte te maken met een actieve master speaker. De rechter slave speaker is ‘gewoon’ passief en hoeft dus niet aan de stroom. Heb ik dan alles besproken? Nou nee, want er zit natuurlijk ‘onzichtbare’ bluetooth aan boord. Dat maakt ook de handzame afstandsbediening duidelijk. Via indrukken van de bluetooth knop, gevolgd door de pairing toets, kan ik moeiteloos verbinding maken tussen mijn smartphone en de KIN Play. Dat maakt de master speaker ook duidelijk door het ledlampje van kleur te doen veranderen van groen naar blauw. Die toegevoegde bluetooth is de wat mij betreft erg fijne Qualcom aptX HD. Nog wat meer technische gegevens: er zit een versterker aan boord met een vermogen van twee maal 120 Watt. Totem heeft een metal alloy dome tweeter (1 inch) en een natural hybrid woofer (5 inch) in de speakers geplaatst. De baspoort zit aan de achterzijde. Nog even over die master-slave combinatie in dit geval. Vanuit de master koppel je een door Totem Acoustics bijgeleverde luidsprekerkabel aan de slave. Dat is dus een ‘gewone’ analoge doorgave van het geluid van de master naar de slave. Je zou dus nog kunnen gaan experimenteren met verschillende bekabeling. Voordeel van dit systeem is dat de slave niet aan de stroom hoeft.

The sound of KIN Play

En nu maar eens luisteren. De speakers zijn inmiddels goed ingespeeld. Grappig: voor het eerst zie ik dat een speakerbouwer op haar site vermeldt dat de speakers een flinke inspeelperiode behoeven, waarbij het advies gegeven wordt dat de volumeknop flink open mag. Het is waar: natuurlijk heb ik de eerste week tijdens het inspelen ook wel even geluisterd. Het geluid leek inderdaad nog niet zo ‘stabiel’. Tijdens de inspeelperiode mocht vooral het geluid van de tv de Totems in vorm zien te krijgen. De Netflix serie The Bodyguard met haar indrukwekkende soundtrack maakte alvast één ding duidelijk: deze kleine KIN Play speaker kan imponeren in het laag. Toen bleken ook twee kleine minpuntjes wat mij betreft. Je kunt niet op de speaker zien op welk volume ze staan. Datzelfde geldt voor de bas en de treble die alleen je via de afstandsbediening kunt bedienen. Verder had diezelfde afstandsbediening de neiging het volume op te schroeven, juist wanneer je het wilde dempen, en omgekeerd.

Na de inspeelperiode ben ik begonnen met de bluetooth mogelijkheden van deze luidspreker. Via mijn smartphone die ook de aptX HD blutetooth aan boord heeft, ben ik ‘gewoon’ via Spotify gaan streamen. En hoewel ik nog steeds de voorkeur geef aan geluid rechtstreeks van mijn cd-speler naar een versterker, moet ik toegeven dat ik hier redelijk overrompeld werd door het geluid dat nu uit de KIN Plays kwam. Zo tegen het eind van het jaar kon ik mooi even mijn favorieten van 2018 doornemen. Spiegelbeeld van de Antwerpse rapper Tourist LeMC, met een gastrol en hoofdrol wat mij betreft van Raymond van het Groenewoud. De repeterende, monotone stem van de rapper, ondersteunt door bassende beats, het komt heel direct en droog uit de kleine klankkasten. Als Van het Groenewoud dan ‘bijspringt’, schiet me weer te binnen waarom Totem mij vaak zo weet te raken. De stem lijkt altijd centraal te staan in de muzikale weergave.

Nog een favoriet: Suzan & Freek met Als het avond is. Weer fraaie stemweergaves bij het akoestische intro. Als de ritmesectie vervolgens inzet en de versterker maar eens voluit wordt gezet, weten de KIN’s de hele woonkamer te vullen met een wall of sound. Een geluid dat je verwacht van twee speakers met een veel groter formaat. En waar komt toch die strakke, indrukwekkende bas vandaan? Nou staat Totem ook bekend om haar verfijnde basweergave uit vrij ranke klankkasten. Maar met deze KIN Play gaat Totem denk ik weer een stapje verder. Ik heb nog niet eerder zo’n fraaie basweergave uit zulke kleine speakers gehoord. Vooral bij akoestisch gerichte muziek, kan deze actieve luidspreker mij echt bekoren.

Met draad

Tot nu toe ging het over ‘draadloze’ muziekweergave. Maar ik wil toch ook wel even op de ‘ouderwetse’ manier naar muziek luisteren. Dus hup, de cd-speler uit de kast gehaald en via de optical in aangesloten. Het klinkt allemaal net wat strakker nu. Wat me wel opvalt nu is dat bij wat ‘vollere’ muziek de luidsprekers iets minder het overzicht lijken te houden. Bij Cold Roses van Ryan Adams bijvoorbeeld mis ik dan een beetje de nuance. Het leukste voor mij heb ik tot het laatste bewaard: het aansluiten van de platenspeler. Mijn plaat van het jaar (2018) wordt op de draaitafel gelegd. En oh, wat klinkt Amir van de Belgische Tamino fraai.

Resumé

Met de KIN Play heeft Totem Acoustics een actieve speaker op de markt gezet die er mag zijn en die de concurrentie in het prijssegment van net boven de duizend euro flink de schrik zal doen aanjagen. Dit speakerpaar is ideaal voor mensen die juist iets meer willen dan een goede bluetooth speaker, die hun muziek via een kwalitatief goede bluetooth willen streamen en ook nog hun cd’s en hun elpees willen kunnen afspelen. Zelfs als alternatief voor een soundbar voor televisie zou ik deze KIN Play van harte willen aanbevelen. Eigenlijk haal je met deze twee kleine Totems dus een echte all-in-two in huis.

Totem KIN Play
Adviesprijs: € 1.299,-

Joenit
Tel: +32(0)15-285585
E-mail: info@joenit.com
www.joenit.com

MERK





EDITORS' CHOICE