(Een kort woord vooraf door de redactie: deze recensie betreft de Mirage Omnisat luidsprekers. Deze zijn door de HiFi.nl-auteurs Joop van Nugteren en Philip van Deijk besproken. Respectievelijk in een 5.1 en daarnaast een stereo opstelling. Hieronder leest u de tweekanaalsopstelling. Voor het artikel dat gaat over de opstelling voor Home Cinema, klikt u op deze link.)
Mijn vriendin kijkt altijd als eerste zodra ze thuiskomt naar de plaats waar de audio opgesteld staat. Staat er iets nieuws, dan heeft ze wel iets op te merken. Dus ook deze keer nu ik de nieuwe Omnisat-lijn van het Canadese luidsprekermerk Mirage in huis had. Zij vroeg zich af of ik nieuwe tuinverlichting had gekocht en deze binnen neerzette. Ik keek haar vragend aan en zij antwoordde snedig “dat ze de bolletjes behoorlijk op tuinverlichting vond lijken”. En ach, ik kon haar niet eens ongelijk geven nadat ik een blik naar buiten op onze tuinverlichting wierp. Gelukkig is de term tuinverlichting veel te minderwaardig voor deze Omnisat-set. Al zien ze er dan een beetje vreemd uit met de woofer en tweeter aan de bovenzijde van een eivormige kast. Een kast die boven op een aluminiumkleurige ovale paal staat. Nieuwsgierig geworden inmiddels? Op naar wat achtergrondinformatie!
Origine
Van origine zijn Mirage luidsprekers bipolaire ontwerpen, wat wil zeggen dat het geluid zowel naar de voorzijde als naar de achterzijde afstraalt. Vanuit deze gedachte is de fabrikant, in de persoon van ontwerper Andrew Welker, op een omnipolair luidsprekerontwerp gekomen. Omnipolair, wat houdt dat precies in? Ik citeer: “Gebruik maken van twee speciaal gevormde akoestische reflectoren die strategisch zijn geplaatst boven de hoog- en mid/laag units, is het mogelijk om het zeer brede en realistische Mirage “Ik ben er” geluidsveld nauwkeurig te reproduceren”. Zo dat had ik niet anders in het kort kunnen uitleggen. Met andere woorden Mirage wil binnen de beperking van een kleine behuizing, met gebruikmaking van de akoestische reflecties uit de luisterruimte, een realistisch geluidsbeeld creeren. Dat realistische geluidsbeeld wordt weergegeven door gebruik te maken van het direct en geflecteerd geluid, in de verhouding 30% direct en 70% gereflecteerd. Alles te bereiken met een zeer gunstige en concurrerende prijsstelling. De Omnisat luidsprekers zijn zowel als set als per stuk verkrijgbaar wat een groot pluspunt is. U kunt namelijk stereo beginnen en later gemakkelijk doorgroeien naar een 5.1 of 7.1. Of naar nog meer luidsprekers.
Daarbij genieten deze satellietluidsprekers graag ondersteuning van een LF150 actieve subwoofer. De sub is instelbaar tot 120Hz. Het mag dus geen probleem zijn om in welke luisterruimte dan ook de sub goed met de satellieten te laten integreren. Aan de voorzijde van de sub zit verder nog een faseschakelaar en een volumeregelaar. Dat die plaats heel handig is kom je achter als je een sub in je systeem in moet gaan inregelen. Ik zou er niet aan moeten denken dat zulke schakelaars, zoals vaak gebeurt, aan de achterzijde of aan de onderzijde zijn gemonteerd. Ondanks dat ik een volwaardige Homecinema 5.1 set tot mijn beschikking kreeg van de importeur, zijn slechts de twee satellieten en de sub gebruikt. Mijn systeem is geheel op stereoweergave is ingesteld. Niet geheel onbelangrijk, het financiele gedeelte. De set kost 2350 euro in een 5.1 opstelling. Voor één losse satellietluidspreker betaalt u 350 euro en de LF150 subwoofer verwisselt voor 650 euro van eigenaar. Niet de minste bedragen, dus m’n verwachtingen waren hoog gespannen.