REVIEWMeridian

Review: Meridian 210 Streamer

SAMENVATTING

Meridian is altijd een heel bijzonder high-end merk geweest, met hun focus op het digitale domein. De Streamer 210 is daarop dan ook geen uitzondering, zeker omdat deze in de eerste plaats uitermate geschikt is voor consumenten die al DSP-luidsprekers of andere Meridian-componenten gebruiken die zijn voorzien van de Speakerlink-aansluitingen. Maar de Meridian 210 is natuurlijk ook voor de consumenten die een goed uitgeruste DAC of geïntegreerde versterker bezitten en een krachtig doch optisch onopvallende streamer willen toevoegen aan hun audiorack.

PLUSPUNTEN

  • Klein en onopvallend
  • In te zetten als UPnP server of renderer
  • Bluetooth aptX HD
  • MQA ondersteuning
  • Roon Ready
  • Geluidskwaliteit op hoog niveau

MINPUNTEN

  • Geen optische digitale uitgang
  • Eigenlijk altijd een andere app nodig dan die van Meridian zelf
  • Geen ondersteuning voor DSD

Meridian is goed beschouwd een van de pioniers op het gebied van digitale audio. Ze zagen bijvoorbeeld al vroeg in dat er meer uit de destijds nieuwe vinding  de compact disc  te halen was, en kwamen met ’s werelds eerste echte high-end cd-speler op de proppen. Daarnaast is Meridian vooral erg bekend van het MQA bestandsformaat waarvoor de hier besproken Meridian 210 dan ook ondersteuning aan boord heeft. De filosofie achter dit alles? Het audiosignaal zo lang mogelijk in het digitale domein houden en het pas nét voor de versterkers om te zetten naar een analoog signaal. Dit is ook weer de focus voor de 210 streamer die geen DAC ingebouwd heeft. De aandacht gaat uit naar het eigen ecosysteem, maar met een goede DAC en een coaxiale kabel kom je gelukkig een heel eind.

Meridian 210

Het apparaat is dus vooral interessant voor eigenaren van Meridian DSP-luidsprekers of een Meridian Zone Controller, waarvoor de 210 de eigen Speakerlink (RJ45) aansluitingen heeft. Maar met de coaxiale digitale uitgang kun je de Meridian 210 ook met andere systemen gebruiken. Naast Speakerlink en een digitale S/PDIF output (maximaal 24/96) is er nog een USB-A poort aanwezig om bijvoorbeeld een externe HDD op aan te sluiten, een ethernetpoort én dualband wifi voor verbinding met je thuisnetwerk. Andere aansluitmogelijkheden zoals een toslink-uitgang ontbreken helaas, wat ik persoonlijk een enorm gemis vind. Het zorgt in elk geval voor een verdere inperking van de mogelijke doelgroep van deze puike streamer. Omdat er geen DAC in deze streamer zit vind je dus ook geen analoge uitgangen terug op het apparaat.

Muziek afspelen kan op verschillende manieren. De Meridian 210 is in te zetten als UPnP-server als je externe opslag via de USB-poort aansluit, is te benaderen als UPnP renderer met een app als BubbleUPnP (Android) of bijvoorbeeld mConnect (iOS), kan rechtstreeks muziek van Spotify spelen, ondersteunt AirPlay en kan als Roon endpoint fungeren waarmee je eigenlijk alle andere streamingdiensten wel tot je beschikking hebt. Ook een bluetooth connectie met aptX HD behoort tot de mogelijkheden.

Jammer genoeg is er geen in de eigen app ingebakken ondersteuning voor Qobuz of Tidal. Vooral die laatste is best opmerkelijk aangezien MQA – wat zelfs een uitvinding is van Meridian - juist op Tidal behoorlijk veel wordt aangeboden met de Tidal Masters. Je kunt natuurlijk Roon gebruiken, maar niet iedereen heeft de behoefte aan of de extra investering over voor de, toch wel prachtige software van Roonlabs.

Het uiterlijk

De Meridian 210 is een zeer eenvoudig ogend, maar wel netjes afgewerkt kastje. Met zijn afmetingen van 20,4 x 4,2 x 15,0 cm is de Meridian 210-streamer erg compact en is zelfs wat aan de saaie kant, maar dat saaie hoeft natuurlijk geen probleem te zijn. Zeker niet als je bedenkt dat het apparaat juist zeer onopvallend weggewerkt kan en mag worden.

De 210 heeft geen display en een paar status ledjes hoeven je er niet van te weerhouden om de 210 volledig uit het zicht te plaatsen. Je bedient de Meridian 210 namelijk ook volledig met je smartphone of tablet middels de Meridian Control app voor iOS en Android of met andere genoemde third-party software.

Luisteren

Ik heb naar de Meridian 210 streamer geluisterd, aangesloten op een Anthem MRX 720 en ook op een Rotel RA-1592. Speakers varieerden van Bowers & Wilkins 705 S2, tot DALI Oberon 7, tot Audio Physic Classic 8 tot Martin Logan Motion 40i. Bekabeling is in alle gevallen van AudioQuest. Helaas heeft de Meridian 210 slechts één verbindingsoptie voor aansluiting op externe DAC's van derden, namelijk een coaxiale S/PDIF-uitgang. De output is beperkt tot 24-bit/96 kHz, wat wel wat weinig lijkt aangezien elke mainstream DAC toch wel minimaal 192 kHz kan verwerken.

Ik heb verschillende bestanden, zowel lossless als lossy getest. De Meridian 210 kan overweg met AAC, AIFF, MP3, FLAC, WAV, WMA, Apple Lossless, OGG Vorbis, Monkey’s en dus MQA. De lossy bestanden hebben duidelijk hun beperkingen. Wat er niet is, kan ook de Meridian 210 streamer niet herstellen, zo simpel is het. De kwaliteit van lossless bestanden is gelukkig onberispelijk. DSD staat helaas niet in het rijtje van ondersteunde formaten.

De ‘beperking’ van maximaal 24/96 zorgde overigens niet voor problemen. Het geluid wat werd tentoongespreid is open, transparant en gedetailleerd. Er is ook geen sprake van een kille sound of een te klinische weergave. Er is vooral veel rust in de weergave en op de Rotel RA-1592 in combinatie met de Audio Physic Classic 8 speakers komt alles het beste uit de verf. De Rotel en Audio Physics zetten samen een vrije neutrale sound neer en dat matcht het lekkerst met de Meridian 210 streamer. Dit is echter zeer persoonlijk, dus pin me er niet op vast. Het draait immers om de juiste combinatie zien te vinden als je losse componenten gebruikt en dit was een combinatie die ik voorhanden had.

Beperkte functionaliteit in app

Wat wel zeker belangrijk is, is dat je met de Meridian app eigenlijk vrij weinig kunt, behalve de streamer zelf instellen. Muziek afspelen met die app kan gewoonweg niet. Je kunt via de app een bluetooth apparaat verbinden, maar dan houdt het qua muziek streamen i.c.m. verder op. Je hebt dus altijd een ander stukje software nodig. Dat kan Roon zijn of een third-party app of je telefoon met bluetooth. Ik gebruikte voornamelijk mConnect op mijn iPhone en BubbleUPnP op mijn Android tablet wat allemaal goed werkte. Maar het zou mooi zijn als Meridian met al zijn ervaring met digitale audio ook een mooie muziekspeler voor de grootste mobiele platformen kon bieden.

Conclusie

Meridian is altijd een heel bijzonder high-end merk geweest, met hun focus op het digitale domein. De Streamer 210 is daarop dan ook geen uitzondering, zeker omdat deze in de eerste plaats uitermate geschikt is voor consumenten die al DSP-luidsprekers of andere Meridian-componenten gebruiken die zijn voorzien van de Speakerlink-aansluitingen. Voor hen is de 210 de meest logische instap voor hun setup als het op streaming aan komt.

Maar de Meridian 210 is natuurlijk ook voor de consumenten die een goed uitgeruste DAC of geïntegreerde versterker bezitten en een krachtig doch optisch onopvallende streamer willen toevoegen aan hun audiorack. Misschien zelfs met de intentie om later de hele digitale audiowereld van Meridian te willen omarmen.

Meridian 210 Streamer
€ 995,00 | Viertron
Beoordeling 4 op 5


EDITORS' CHOICE