De Britse luidsprekerbouwer Acoustic Energy heeft zijn wortels in de professionele wereld. Het allereerste product, de AE1, was bedoeld voor studiogebruik, maar vond algauw zijn weg naar de woonkamers van consumenten. Acoustic Energy heeft zijn professionele oriëntatie naar eigen zeggen onafgebroken centraal in zijn ontwerpfilosofie staan. Het professionele DNA zit in alle modellen van Acoustic Energy. In onze ruimte staat een paartje van het vloerstaande model AE520, het huidige vlaggenschip van de Engelse fabrikant. Acoustic Energy belooft een neutrale, detailrijke en transparante klank. Dat gaan we toetsen.
Acoustic Energy: Britse luidsprekerbouwer
De in Groot Brittannië gevestigde luidsprekerbouwer Acoustic Energy werd door Phil Jones opgericht in West-Londen op 4 april 1987. De oorspronkelijke naam van het bedrijf was “Eldonfield Limited”. Deze naam werd gewijzigd op 25 juni 1987 en toen was “Acoustic Energy” officieel geboren. Jones was al op jonge leeftijd bezig met het maken van muziek en het bouwen van luidsprekers. Jones was naar eigen zeggen geen boekenwurm, maar over het ontwerpen en bouwen van luidsprekers heeft hij menig boek gelezen. Het eerste boek was overigens dat van Gilbert Briggs, de oprichter van het eveneens Britse Wharfedale.
Het allereerste product dat door Acoustic Energy (AE) werd ontworpen en geproduceerd, was de AE1, een inmiddels legendarische en wereldberoemde luidspreker, die ook nog eens heel betaalbaar was. Deze relatief kleine tweeweg monitorluidspreker, die heel vooruitstrevend was voorzien van een woofer met een aluminium conus, zette een nieuwe toon in de industrienormen op het gebied van audioprestaties vanuit een compacte behuizing, die tot op de dag van vandaag de basis vormt van de ontwerpfilosofie van het bedrijf. Oorspronkelijk was de AE1 gericht op de professionele markt, maar algauw werd de focus succesvol richting consumenten verschoven.
Het bedrijf groeide gestaag en kreeg in 1994 steun van een overzeese OEM-productiepartner. De geboden financiële en productiekracht ondersteunde AE’s vermogen om zijn wereldwijde bereik uit te breiden Om deze groei mogelijk te maken, verhuisde AE van Londen naar een groter pand in de historische stad Cirencester in Cotswold, waar het bedrijf vandaag nog steeds verblijft. In het voorjaar van 2017 maakte AE van de gelegenheid gebruik om weer volledig Brits eigendom te worden.
De huidige handelsnaam is “Acoustic Energy Loudspeakers Limited”. Als muziekliefhebbers zijn de vier directeuren, Mat Spandl, Neil Truckell, James Luce en Martin Harding al meer dan twintig jaar bij het bedrijf betrokken en combineren ze gezamenlijk meer dan 100 jaar ervaring en kennis in de audio-industrie. Sinds Acoustic Energy meer dan dertig jaar geleden werd geboren, heeft het bedrijf vele prijzen en onderscheidingen gewonnen van de wereldwijde hifipers.
Acoustic Energy: portfolio
Het begon dus allemaal met de AE1, een passieve tweeweg monitorluidspreker. De AE1 is niet meer te koop, althans niet in passieve vorm. Acoustic Energy heeft wel een actieve versie van de AE1 in zijn portfolio. Lees ook onze recensie over de actieve AE1 van Acoustic Energy.
Voor het overige bouwt het bedrijf uitsluitend passieve modellen, verdeeld over drie productlijnen. De 100-productlijn bestaat uit een vijftal modellen. De 100 is het enige monitormodel en het is met een prijs van 125 euro per stuk de goedkoopste luidspreker van Acoustic Energy. De 107 is een centermodel, de 108 is een actieve subwoofer en de 109 en 120 zijn vloerstaande modellen. De 120 is een drieweg luidspreker.
Boven de 100-productlijn staat de 300-productlijn en deze bestaat uit vier modellen. De kleinste is de 300, een monitormodel. Daarna komen centermodel 307 en subwoofer 308. De 309 is een vloerstaander en deze laatste is door dit medium ongeveer een jaar geleden onderzocht. Lees ook onze recensie over de AE309 van Acoustic Energy.
De vlaggenschiplijn van Acoustic Energy is de 500-productlijn. Deze bestaat uit monitormodel 500 en vloerstaanders 509 en 520. Deze laatste is het voorwerp van onderzoek in deze recensie en is het huidige topmodel van Acoustic Energy. De AE520 is tevens het tweede drieweg model in het huidige portfolio van Acoustic Energy. Voor een bedrag van 1.995 euro per stuk gaat de AE520 over de toonbank in een naar keuze zwarte of witgelakte uitvoering of in een uitvoering van walnoothout fineer. Voor de recensie is de zwarte uitvoering gebruikt. Overigens levert Acoustic Energy een magnetisch te bevestigen stoffen frontje mee om de drivers aan het zicht te onttrekken. Dit frontje is zwart, ongeacht de kleur van de kast.
We bekijken even de bouw en de techniek van de AE520 en daarna gaan we muziek luisteren.
Acoustic Energy AE520: vlaggenschip vloerstaander nader bekeken
De AE520 is een lange, slanke, drieweg vloerstaande luidspreker met drivers die voorzien zijn van een koolstofvezelconus. In totaal zijn maar liefst zes drivers geplaatst.
Voor de frequenties boven 2,8 kHz is een nieuw ontwikkelde koolstofvezel dome-tweeter van 25 millimeter geplaatst, die is voorzien van een aluminium golfgeleider “voor optimale spreiding”.
Boven en onder de tweeter bevinden zich midrange-drivers met een 125 millimeter koolstofvezelconus. Ze dekken het bereik van een ongewoon specifieke 373 Hz tot 2,8 kHz. De tweeter bevindt zich dus tussen twee gelijke middentoners. Deze configuratie wordt d’Appolito-opstelling genoemd. Door de tweeter halverwege de afstand tussen de middentoner te plaatsen, worden de voor het menselijk gehoor gevoelige middentonen en hoge tonen meer homogeen weergegeven, ongeacht of de luisteraar zit of staat.
De lage tonen worden geleverd door nog eens drie 125 mm koolstofvezelconusdrivers, gestapeld in een kolom in de onderste helft van de baffle.
De twee middentoners en drie woofers hebben elk een extra grote spreekspoel van 35 millimeter om een lage thermische compressie en een zeer hoge motorkracht te garanderen. De middentoners hebben elk hun eigen afgesloten behuizing voor akoestische isolatie van de drie woofers. De woofers worden bijgestaan door basreflectie, via een poort aan de achterkant. De AE520 kan dus niet heel dicht tegen een achterliggende muur worden gezet.
In elke speaker zitten twee printplaten voor de cross-over, met de componenten voor het laagfrequente gedeelte op een apart bord. Dit is bedoeld om overspraak tussen componenten te minimaliseren. De smoorspoelen zijn allemaal voorzien van een luchtkern voor lage vervorming. De AE520 is voorzien van een enkelvoudige luidsprekeraansluiting. Bi-wiring of bi-amping is dus niet mogelijk.
De rechthoekige behuizing is slechts 185 millimeter breed, maar wel 1.130 millimeter hoog en 320 millimeter diep (dat is zonder spikes en voetjes meegerekend). Acoustic Energy heeft geen versieringselementen aangebracht. Bij gedempt licht vallen de zwarte kasten nauwelijks op. De kasten zijn zeer zwaar geconstrueerd. Elke luidspreker weegt 30 kilogram en is gemaakt van Acoustic Energy Resonance Suppression Composite-materiaal (RSC). Dit materiaal bestaat uit een MDF buitenwand met een dikte van negen millimeter en een MDF binnenwand van zes millimeter, beide verlijmd met een bitumenlaag van drie millimeter ertussen. Het ontwerp zou akoestisch inert zijn. Ze staan op massief aluminium platen met spikes. De spikes zijn verstelbaar en de AE520 kan dus wiebelvrij worden neergezet. Acoustic Energy levert onderleggertjes mee zodat de punten van de spikes de vloer niet kunnen beschadigen.
Acoustic Energy geeft de frequentierespons op van 30 Hz tot 28 kHz (± 6 dB). De opgegeven gevoeligheid is 90 dB. De aangesloten versterker hoeft dus geen krachtpatser te zijn. De maximale belastbaarheid is een ruime 300 Watt bij een nominale impedantie van 6 Ohm. De maximale geluidsdruk is 113 dB.
We gaan de AE520 aansluiten en muziek luisteren.