Het Amerikaanse audiobedrijf Audioengine bouwt luidsprekers en heeft ook enkele componenten in zijn portfolio. Alle producten van Audioengine zijn compact te noemen. Nee, geen vloerstaande luidsprekers, wel een reeks van actieve en passieve tweeweg monitorluidsprekers om uit te kiezen. Audioengine prijst zijn producten aan als makkelijk in gebruik – ook voor de niet zo technische consument –, compact, betaalbaar maar intussen ook heel muzikaal. Wij hebben de Audioengine A1 van importeur Network Media Systems toegezonden gekregen, het kleinste model actieve luidspreker van het Amerikaanse bedrijf. De A1 is kleiner dan een melkpak. Is de A1 makkelijk in gebruik? Komt er vooral geluid uit of geeft de A1 ook muziekplezier? Dat gaan we onderzoeken.
Audioengine: korte geschiedenis en bedrijfsfilosofie
Het Amerikaanse Audioengine is opgericht in 2005 en is gevestigd in Austin (Texas). Oprichters Brady Bargenquast en Dave Evans hadden al de nodige ervaring opgedaan met het ontwerpen en bouwen van producten voor o.a. Harman, Apple, Gibson Guitars en Alesis alvorens ze in 2005 met Audioengine van start gingen. Het eerste product was de A5, een actieve tweeweg luidspreker.
In 2005 speelde bluetooth nog geen rol in de audiowereld, maar tegenwoordig is bluetooth een belangrijke verbindingsmogelijkheid. Audioengine heeft om die reden het merendeel van zijn actieve portfolio van bluetooth-connectiviteit voorzien. Ook zijn sommige modellen voorzien van een USB-aansluiting en een ingebouwde USB-DAC. Dat is handig als de luidsprekers als gezelschap van een computer worden gebruikt. Sowieso hebben alle actieve luidsprekers een analoge ingang in de vorm van een 3,5 millimeter jackplug aansluiting en/of een cinch-lijningang, maar bluetooth is tegenwoordig een makkelijke en stabiele verbindingsmogelijkheid. Bovendien, moderne smartphones en tablets hebben niet altijd een analoge uitgang in de vorm van een jackplugaansluiting. Jammer, maar helaas. Bluetooth-connectiviteit is de nieuwe vanzelfsprekendheid, zoals vroeger de jackplugaansluiting.
Audioengine maakt naar eigen zeggen moderne producten, maar wil niet met alle winden meewaaien. Producten worden niet gemaakt om ze korte tijd later weer af te danken. Audioengine komt niet voortdurend met nieuwe producten op de proppen. De meeste modellen hebben een hele lange levenscyclus. De A5 wordt bijvoorbeeld nog steeds verkocht. Na diverse upgrades is deze A5 inmiddels geëvolueerd tot A5+ en A5+ Wireless en behoort nog steeds tot een van de meest populaire Audioengine modellen. Lees ook onze recensie over de Audioengine A5+ Wireless.
Audionengine biedt geen streaming functies en dus ook geen app. De fabrikant hoeft dus ook geen app te onderhouden en periodiek te vernieuwen. De gebruiker kiest zijn eigen app op zijn eigen tablet of smartphone. Spraakbediening? Smart-functies? Profilering van de gebruiker? Software installeren, instellen, updaten? Ondoorgrondelijke voorwaarden moeten accepteren? Niet bij Audioengine. Kabeltje aansluiten of bluetooth-verbinding starten en spelen maar. “Keep it simple, stupid.” De producten van Audioengine hebben geen verouderingsgevoelige functies aan boord.
Het kleinste en goedkoopste model van Audioengine is de A1, een actieve tweeweg luidspreker die via een jackplugingang of via bluetooth van muzieksignaal kan worden voorzien. We gaan de A1 in verschillende omstandigheden gebruiken, d.w.z. in de woonkamer, maar ook als gezelschap van een computer. Hoeveel muziekplezier geeft de relatief compacte A1 aan de gebruiker? We gaan de A1 van dichtbij bekijken en daarna muziek spelen.
Audioengine A1: zeer compacte actieve tweeweg luidspreker
De A1 is een set van actieve luidsprekers die zijn gebouwd in een master/slave-configuratie. Dit houdt in dat de ene luidspreker, i.c. het linkerexemplaar, alle elektronica aan boord heeft, dus ook de versterker voor het rechterkanaal. Vanaf de linkerluidspreker loopt een afneembare meegeleverde (luidspreker)kabel naar de rechterluidspreker. Beide luidsprekers hebben een afgestemde sleufvormige baspoort aan de voorkant.
Muziek komt binnen via bluetooth 5.0 met ondersteuning van aptX, AAC, SBC of via de goede oude 3,5 millimeter jackplugaansluiting. Een jackplugkabeltje wordt meegeleverd.
Onze eerste kennismaking met de A1 was het bekijken van een aantal foto’s van de fabrikant. Na ontvangst van de A1 konden we vaststellen dat de foto’s ons op het verkeerde been hadden gezet. We hadden de foto’s kennelijk niet goed bekeken. De A1 is veel kleiner dan we dachten, zo bleek na ontvangst van de doos. Een standaard melkpak is groter.
Ok, ze zijn dus niet zo groot, maar ze zijn behoorlijk zwaar voor het formaat. De kasten van de A1 zijn volgens opgave van de fabrikant gemaakt van 18 millimeter dik MDF en dat is behoorlijk dik als het formaat van de kasten in aanmerking wordt genomen. Er is naar eigen zeggen zwaar intern geluiddempend materiaal gebruikt om ongewenste geluidsreflecties in de kast te verminderen. Alle kastranden zijn afgerond. Dat ziet er niet alleen fraai uit maar het vermindert ook hoogfrequente diffractie-effecten op de voorkant van de luidsprekers. Omdat de sleufvormige baspoorten aan de voorkant zijn geplaatst, mag de A1 relatief dicht tegen een muur worden geplaatst. Plaatsing is niet kritisch volgens de fabrikant. De afwerking is een combinatie van donkergrijs en zwart. Andere kleuren zijn er vooralsnog niet. Versieringselementen ontbreken. De twee drivers zijn naakt. De A1 heeft geen frontjes, ook geen optionele frontjes. Hierdoor is de geweven structuur van de aramidevezel conus wel mooi zichtbaar. De onderkant van de kasten is voorzien van een dunne laag schuimrubber met een hoge dichtheid. Het schuimrubber werkt als antislip/antischuif en houdt eventuele trillingen van de behuizing naar het onderliggende oppervlak tegen.
De lage tonen en middentonen komen voor rekening van een 2,75 inch aramidevezel woofer. De hoge tonen worden weergegeven door een 0,75 inch silk dome tweeter. Op achterkant van de linkerluidspreker zitten niet alleen alle aansluitingen maar ook een volumeknop die ook functioneert als aan/uitknop.
De A1 lijkt vooral bedoeld als gezelschap van een computer, maar uiteraard kan de gebruiker ze ook op een buffetkast o.i.d. in de woonkamer plaatsen, bijvoorbeeld aan weerszijden van een tv-scherm (veel tv’s zijn voorzien van een jackplug-uitgang voor geluid). De kans is dat de laagweergave in een grote ruimte wat dun zal worden, maar Audioengine heeft niet voor niets een subwooferuitgang op de A1 gemonteerd.
We gaan de A1 aansluiten en gebruiken.
Audioengine A1 in de woonkamer: verrassend goede klank voor het formaat
We hebben de A1 een paar dagen in de woonkamer gebruikt en muziek gespeeld via de bluetooth-verbinding. Het formaat in aanmerking nemende hadden we er niet veel van verwacht, maar we moesten ons vooroordeel toch wel even bijstellen.
De A1 heeft een lichtwarme klank en een transparant en open geluid. Opvallend is de goede spreiding van het geluid. De A1-set produceert veel beter stereogeluid dan een enkele veel duurdere alles-in-één (smart)luidspreker. De A1-set klinkt ruimtelijk en helder. We spelen allerlei soorten muziek en de A1 heeft nergens moeite mee. Stemmen klinken realistisch en vocalisten van meerstemmige zangpartijen zijn afzonderlijk waarneembaar. Het geluidspodium is breder dan het geluidspodium van de gemiddelde soundbar die voor de televisie ligt (en de soundbar is een stuk duurder). We zijn positief verrast door de klank van de A1-set.
Tegelijkertijd moet ook worden vastgesteld dat de A1 de laagste laagweergave een beetje laat voor wat het is. Dat is niet erg verrassend als we het formaat van de kastjes is aanmerking nemen. Bovendien zitten we op een tamelijk grote afstand van de luidsprekers. Als we wat dichterbij gaan zitten, is de laagweergave beter.
We spelen de zevende symfonie van Beethoven. Als het orkest fortissimo speelt, zijn de grenzen van de A1 te horen. Het geluid is breed maar niet zo vol vergeleken met een grotere set luidsprekers. We hebben ook een uitvoering van de zevende symfonie van Beethoven uitgevoerd door een kamerorkest. Dit is een beperkte hoeveelheid instrumenten die overigens verder precies dezelfde compositie uitvoert. De A1 heeft geen moeite met het kamerorkest. We zijn verrast door de fijne weergave. Het kamerorkest heeft minder lage tonen aan boord waardoor het niet opvalt dat de A1 het laagste laag een beetje laat voor wat het is. Wie meer lage tonen wil hebben, kan een subwoofer aansluiten (die verkoopt Audioengine ook) en eventueel ergens gecamoufleerd neerzetten. Een subwoofer hoeft immers niet persé zijn geluid naar de luisterpositie te stralen.
In de woonkamer loopt de A1 eigenlijk alleen tegen zijn grenzen aan bij de weergave van een groot symfonieorkest of een heavy metal band. Een kamerorkest en een singer/songwriter begeleid door een gitaar of een piano komen heel goed uit de verf. De afmetingen van de A1 in aanmerking nemende levert de set daarmee een prestatie van formaat.
We hebben de A1 ook een poosje met de jackplugkabel verbonden met de televisie. Het geluid van de A1 is breder en meer transparant dan het geluid van de soundbar. Het geluid komt meer los van de televisie dan met gebruik van de soundbar. De soundbar heeft wel een betere laagweergave dan de A1, maar het geluid van de soundbar komt uit de televisie en heeft een mindere spreiding vergeleken met twee losse luidsprekers die een meter of twee uit elkaar staan, zoals de A1-set.
Kort samengevat, de A1 is door zijn geringe afmetingen niet in staat om de woonkamer met geluid te vullen zoals een grotere set monitorluidsprekers zou doen, maar dat neemt niet weg dat ze prettig muziek maken. Het formaat in aanmerking nemende is de klank boven verwachting. Wie meer lage tonen wil horen, zal grotere luidsprekers of een subwoofer moeten accepteren. De A1 is minimalistisch, makkelijk in gebruik en heeft een prettige klank.
Audioengine A1 op een bureau: zeer aangenaam gezelschap bij een computer
We koppelen de A1-set af en verplaatsen de set naar een bureau. De luidsprekers komen aan weerszijden van een beeldscherm te staan en worden met de meegeleverde jackplugkabel verbonden met de desktopcomputer die onder het bureau staat. De A1-set vervangt tijdelijk de zwarte computerluidsprekers van Logitech.
Werkende aan het bureau, is de luisterafstand naar de A1-set een stuk kleiner dan in de woonkamer. Dit heeft positieve gevolgen voor het geluid. De laagweergave is veel beter dan in de woonkamer. De enigszins dunne laagweergave valt niet of veel minder op. De A1-set heeft een brede sweetspot. Het geluid is open, transparant en ook nu valt de lichtwarme klank op. Wanneer de luidsprekers goed worden geplaatst en de luisteraar zich binnen de luisterdriehoek bevindt, verdwijn de luisteraar in een driedimensionale bubbel van geluid. Hierbij zijn zang en instrumenten heel mooi aan te wijzen.
De luidsprekers van Logitech zijn gemaakt van kunststof en de A1-set van Audioengine is gemaakt van MDF. Het verschil is ruimschoots te horen in het voordeel van de Audioengine A1. Uiteraard moeten we alles in verhouding bekijken. De kunststof luidsprekers van Logitech kosten slechts een paar tientjes en zijn een grote verbetering t.o.v. de luidsprekers die zich aan boord van een desktop- of laptopcomputer bevinden. Desalniettemin klinken plastic luidsprekers ook echt als plastic, d.w.z. dat een goede spreiding en een beetje warmte en muzikaliteit geheel ontbreken.
Door plastic luidsprekers te vervangen door luidsprekers gemaakt van hout of MDF wordt een grote sprong naar boven in geluidskwaliteit gemaakt. Het frequentiebereik van de A1 is veel groter dan dat van de doorsnee computerluidspreker en het resultaat is een veel betere weergave van details. Weg is de plasticsound. We horen “muziek” en ook een groot symfonieorkest of een heavy metal band komt op deze korte luisterafstand goed uit de verf. De weergave van middentonen en hoge tonen van de A1-set is vele malen beter dan die van een standaardsetje computerluidsprekers. Ook de weergave van lage tonen is beter dan van de doorsnee computerluidspreker.
De A1-set blijkt aangenaam gezelschap bij een computer. Op een eenvoudige plug-n-play wijze wordt het geluid van de computer naar een hoger niveau getild.
Audioengine A1: plaats in de markt
Audioengine’s A1 is geschikt voor een breed scala aan toepassingen. De gebruiker heeft niet of nauwelijks technische kennis nodig. Na het uitpakken en neerzetten kan er binnen een paar minuten muziek gespeeld worden.
Veel mensen hebben een tafelradio of alles-in-één luidspreker in hun slaapkamer, keuken of studeerkamer. Doorgaans hebben dat soort apparaten veel meer functies dan een setje actieve luidsprekers, maar een setje actieve luidsprekers zoals de A1 biedt een betere stereoweergave dan een enkele luidspreker. De A1 kan op een smalle boekenplank staan. Maak vervolgens een bluetooth-koppeling met een smartphone of tablet en streaming van een muziekdienst of internetradio liggen binnen handbereik. Het geluid is breder en meer stereo dan vanuit een enkele luidspreker.
De A1 kan een computer tot een hifi-installatie transformeren. Wie op een korte luisterafstand zit, zou wel eens positief verrast kunnen worden door de geluidskwaliteit van de A1.
Ook in een woonkamer kan de A1 verdienstelijk zijn, bijvoorbeeld aan weerszijden van een TV-scherm. De luidsprekers van de A1-set zouden zelfs min of meer onopvallend tussen de boeken op een boekenplank kunnen staan. Nee, voor een tienerfeestje zijn ze te klein. Ook de laagweergave kan dun uitvallen, maar dat neemt niet weg dat de klein uitgevallen A1-set veel muziekplezier kan geven en heel makkelijk is in gebruik.
Audioengine A1: conclusie
De Audioengine A1 is een technisch en economisch laagdrempelige set actieve luidsprekers die beter en groter klinkt dan het formaat doet vermoeden. Afhankelijk van de opstelling en de luisterafstand kan de laagweergave aan de dunne kant zijn vergeleken met grotere luidsprekers, maar de middentonen en hoge tonen klinken helder en transparant en hebben een klein vleugje warmte. De A1 geeft veel muziekplezier en is makkelijk in gebruik.
Audioengine A1: technische specificaties
- Type: actief tweeweg systeem (master/slave)
- Versterker: klasse D
- Vermogen: 15 Watt RMS / 30 Watt piek per kanaal
- S/R-verhouding: 95 dB (A-gewogen)
- Kanaalscheiding: 50 dB
- Frequentiebereik: 65 Hz tot 22 kHz (+/- 2 dB)
- Blutetooth ontvanger CSR8670
- Bluetooth codecs: aptX, AAC, SBC
- Draadloze latentie: 30 ms
- Drivers: 1 x 2,75 inch aramidevezel woofer, 1 x 0,75 inch silk dome tweeter
- Ingangen: 3,5 millimeter stereo jackplug, bluetooth 5.0
- Uitgangen: variabele lijnuitgang voor subwoofer
- Netvoeding: tussen 100 Volt en 240 Volt (50 of 60 Hz)
- Afmetingen per luidspreker: 15,2 x 10,2 x 13,3 centimeter
- Gewicht linkerluidspreker (actief): 1,4 kilogram
- Gewicht rechterluidspreker (passief): 1,1 kilogram
- Adviesprijs: 229 euro per set