NIEUWSFocal

Focal’s vlaggenschip hoofdtelefoon Utopia is na zes jaar vernieuwd (en het is nog steeds een vlaggenschip)

Sinan Kökbugur | 16 september 2022 | Fotografie Fabrikant | Focal

Het Franse Focal heeft zijn topmodel hoofdtelefoon Utopia vernieuwd. Oorspronkelijk is de Utopia in 2016 op de markt gekomen en nu was het volgens de ontwerpers tijd om het al goede ontwerp nog beter te maken. We weten niet vanaf wanneer de levering gaat beginnen en ook is nog geen prijsinformatie voor de Benelux bekend gemaakt.

Focal Utopia: hoogwaardige luxe voor op je hoofd

De Franse fabrikant Focal heeft het vlaggenschip van zijn vloot van hoofdtelefoons herzien en naar eigen zeggen een aantal verbeteringen doorgevoerd. De 2022-versie van de Utopia heeft vernieuwingen aan boord, zowel op het esthetische als het akoestische vlak, terwijl hij nog steeds beschikt over de technologieën en eersteklas materialen die passen bij een dynamische vlaggenschip hoofdtelefoon met open oorschelpen.

De oorspronkelijke Utopia is in 2016 op de markt gekomen. Zijn de wijzigingen de moeite waard? Daar kunnen we nu nog niets over zeggen, maar het ligt in elk geval niet voor de hand dat de verbeteringen niet merkbaar zouden zijn. De prijs is immers gestegen, zo kunnen we lezen op Engelstalige websites, maar weten nog niet hoeveel de Utopia in de Benelux zal gaan kosten.

De nieuwe Utopia (2022) heeft een ander gezicht. Het is nog steeds een over-ear model en hij wordt nog steeds met de hand gemaakt in Frankrijk. De honingraatstyling brengt het visueel meer in lijn met de rest van Focal's premium hoofdtelefoons, waaronder de Clear Mg met open oorschelpen (lees ook onze recensie over de Focal Clear MG) en de gesloten modellen Stellia en Celestee (lees ook onze recensie over de Foacl Stellia en onze recensie over de Focal Celestee). Het honingraatrooster op de oorschelpen is niet alleen voor het uiterlijk, zegt Focal, maar het is name zo gemaakt om een “meer open geluid te leveren, met meer bewegingsvrijheid voor de driver”.

Over drivers gesproken, daar is wel het e.e.a. aan gesleuteld. In de drivers zit een nieuwe spreekspoel gemaakt van koper en aluminium, de eerste om de betrouwbaarheid te verbeteren, de laatste om de hoofdtelefoon lichter te maken. Deze metaallegering zorgt voor “een verjongde geluidssignatuur, die nog meer neutraliteit verleent, met krachtige bas en zachtere hoge tonen,” aldus de verklaring van Focal. Bovendien zijn de M-vormige drivers en nieuwe M-vormige roosters in de oorschelpen ontworpen om een “nog duidelijkere en nauwkeurigere muziekweergave te leveren.”

Er zijn ook dingen gebleven. De 2022-versie heeft ook full-range drivers met een Beryllium membraan dat geen passieve of actieve correctie nodig heeft en een frequentiebereik geeft van 5 Hz tot meer dan 50 kHz.

Het gewicht is nog steeds 490 gram. Het juk is gemaakt van gerecycled koolstof om het gewicht van de hoofdtelefoon gelijkmatiger te verdelen, waardoor het nog comfortabeler moet zijn om te dragen tijdens lange luistersessies. De hoofdband is bekleed met echt leer en de met leer omsloten geperforeerde oorschelpen van traagschuim dragen verder bij aan het gevoel van luxe en comfort.

De Utopia wordt geleverd in een kunstleren verpakking en wordt geleverd met een zwarte stoffen draagtas, twee kabels met een lengte van 3 m en 1,5 m en een handige 3,5 mm naar 6,35 mm jack-adapter. 

Focal Utopia: technische specificaties 

  • Type: circum-aurale open dynamische hoofdtelefoon
  • Impedantie: 80 Ohm
  • Gevoeligheid: 104 dB SPL / 1 mWatt @ 1 kHz
  • THD: kleiner dan 0,2 procent (1kHz / 100 dB SPL)
  • Frequentiebereik: 5 Hz tot 50 kHz
  • Diameter en type driver: 40 millimeter pure beryllium 'M'-vormige membranen
  • Gewicht: 490 gram
  • Kabel meegeleverd: 1 x 1,5 meter met 3,5 millimeter jackplug en 2 x Lemo-connector, 1 x 3 meter met 1 x symmetrische vierpunts XLR-connector en 2 x Lemo-connector, 1 x jackplug adapter van 3,5 naar 6,35 millimeter
  • Formaat meegeleverde draagtas: 25 x 24 x 12 centimeter

 

Focal Utopia: prijs en leveringsinformatie

We zijn nog in afwachting van de prijs en leveringsinformatie voor de Benelux.

MERK

EDITORS' CHOICE