NIEUWSDS Audio

DS Audio Master 3: bijna-vlaggenschip optisch element

Het optische element Master 1 van het Japanse DS Audio werd oorspronkelijk gelanceerd als het vlaggenschipmodel van het merk in 2016. Sindsdien is de vlaggenschipstatus overgenomen door de Grand Master- en Grand Master Extreme-modellen, met DS Audio's 'derde generatie' optische elementtechnologie. Nu brengt de Master 3 de derde generatie functies van het merk in prijs omlaag, waardoor de nieuwe Master 3 de status van 'semi-vlaggenschip' krijgt.

DS Audio Master 3: optische draaitafelelement

De optische draaitafelelementen van het in Japan gevestigde DS Audio zijn voorzien van een klassieke naald en stylus, maar ontdaan van spoelen en magneten. De bewegingen van de naald veroorzaakt door de plaatgroef worden optisch uitgelezen en dat biedt technische voordelen. Zijn er ook nadelen? Jazeker, t.w. de optische elementen van DS Audio zijn verre van goedkoop.

DS Audio lanceerde in 2013 zijn eerste optische draaitafelelement. Sindsdien is ontwerper Tetsuaki Aoyagi de stand van de techniek blijven ontwikkelen en verfijnen, waarbij volgens de fabrikant telkens baanbrekende sonische prestaties werden bereikt. De optische elementen van DS Audio zijn nog steeds uniek in de wereld. Door het schrappen van spoelen en magneten worden elektromagnetische krachten die aanwezig zijn in traditionele MM- en MC-ontwerpen volledig geëlimineerd, waardoor volgens DS Audio een verbazingwekkend veel lagere ruisvloer mogelijk wordt.

De nieuwe heeft technologie aan boord die is ontwikkeld voor het vlaggenschip Grand Master. Onafhankelijke LED's en fotodetectoren voor het linker- en rechterkanaal leveren een aanzienlijk hogere uitgangsspanning, d.w.z. 70 mVolt i.p.v. de 40 mVolt van de Master 1. Dit nieuwe onafhankelijke ontwerp heeft het ook mogelijk gemaakt om overspraak tussen de kanalen verregaand te verlagen. Tegelijkertijd is de S/R-ruisverhouding verder verbeterd.

Als primeur voor DS Audio beschikt de Master 3 over de combinatie van een diamanten cantilever en een Micro Ridge-stylus. De structuur van de cartridge is ontworpen om maximale stijfheid te bieden, terwijl de interne bedrading 1,6 keer dikker is dan die van de tweede generatie Master 1, waardoor de impedantie wordt verminderd.

Zoals alle optische cartridges van DS Audio heeft de Master 3 een eigen equalizer tevens phonotrap nodig. De nieuwe equalizer  voor de Master 3 heeft een dual mono circuitontwerp met drie transformatoren en volledig onafhankelijke circuits voor het linker-en rechterkanaal. Het biedt zowel ongebalanceerde als gebalanceerde uitgangen met een keuze uit zes verschillende laagfrequente roll-off-punten, waardoor de Master 3 naadloos samenwerkt met elk high-end hifi-systeem. De voeding is ook aanzienlijk versterkt om diepere en rijkere laagfrequente expressie mogelijk te maken.

Zoals elk DS Audio-product zijn de Master 3 phono-cartridge en equalizer met de hand gemaakt en van gegarandeerde kwaliteit, waarbij elk onderdeel wordt getest en geëvalueerd door het eigen interne team van technici van het bedrijf in Japan.

Overigens zijn de elementen van DS Audio ook te gebruiken met andere equalizers van de fabrikant. De koper kan dus besluiten om alleen een Master 3 te kopen of een pakket bestaande uit de Master 3 en de equalizer.

Prijsinformatie voor de Benelux is nog niet bekend gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE