Andermaal een MartinLogan speaker op de spreekwoordelijke testbank in huis. Deze keer een speaker uit de volledig nieuwe instapserie Foundation. Ik ging aan de slag met de kleinste vloerstaander uit de serie.
MartinLogan Motion Foundation
De nieuwste productlijn van het Amerikaanse MartinLogan is de Motion Foundation lijn. Een toepasselijke naam voor een instapserie. Het fundament van hun Motion speaker line-up zogezegd. Wat de Foundation serie vooral is in mijn ogen, is een speaker serie die dezelfde weergavekwaliteiten brengt als je in de ‘reguliere’ Motion serie terugvindt, maar dan tegen een scherpere prijs.
De vraag die je dan kunt stellen is wat lever je dan in met de Foundation F1 ten opzichte van de gelijkaardige Motion F10 en dat blijkt eigenlijk best weinig te zijn. Zeker als je puur en alleen afgaat op specificaties.
De verschillen in een notendop
De afwerking is bij de Foundation F1 keurig in orde, maar van een net wat lager niveau dan bij de Motion F10 het geval is. De kast zelf van de F1 is wat conventioneler afgewerkt en wat meer rechttoe rechtaan. Zo is er geen schuin aflopende bovenkant bij de Foundation F1, waar dat bij de Motion serie wel het geval is. Daarnaast zitten er op de Foundation F1 erg fijne voetjes, maar die zijn niet zo ingenieus als die op de laatste Motion serie.
Technisch zie je wel wat grotere verschillen. In de Foundation F1 zit ook een Folded Motion tweeter van hetzelfde formaat als in de Motion F10. De midrange driver in de Foundation F1 is dan weer van aluminium waar die bij de Motion F10 van geweven glasvezel is gemaakt. Er is van dezelfde crossover achitectuur gebruikgemaakt, dus daar zit weer geen verschil, behalve dan dat je de Foundation F1 weer niet bi-wired of bi-amped kunt aansluiten. De Motion F10 speelt ook wat verder door in zowel het laag als het hoog.
Het grootste verschil is toch wel de prijs. De MartinLogan Foundation F1 kost 1.029 euro per stuk, waar de MartinLogan Motion F10 700 euro meer kost. Voor een paartje scheelt dat dus bijna anderhalf duizend euro.
Foundation F1
De Foundation F1, of voluit Motion Foundation F1, is een drieweg speaker met een AMT tweeter, een 5,5 inch aluminium midrange driver en met drie 5,5 inch aluminium basdrivers. Achterop zit een dubbele basreflexpoort. De kantelfrequenties liggen op 240Hz en 3700Hz en de speakers zijn zeer eenvoudig aan te sturen, getuige hun hoge gevoeligheid van 92dB. De opgegeven frequentie respons loopt van 41Hz tot 23kHz. Het aanbevolen vesterkervermogen is 15 tot 200 watt. De Foundation F1 is 105cm hoog, 21cm breed en bijna 37cm diep, weegt ruim 21 kilo en is verkrijgbaar in Black, Satin White en Walnut. Ze kosten 2.058 euro per paar. De Walnut variant is degene die ik thuis aan de tand mocht voelen.
De Foundation F1 in Walnut kleurstelling is keurig afgewerkt. De fineerlaag voelt degelijk met hout reliëf erin verwerkt. Rondom de drivers zit een smaakvolle goudkleurige rand. De speaker grille is per driver te plaatsen of te verwijderen. Dus per speaker heb je de beschikking over vier grilles. Ik heb ze eraf gelaten, maar zo kun je er dus ook voor kiezen om bijvoorbeeld alleen de basdrivers van grilles te voorzien en de middentoner niet. Wees wel voorzichtig met het verwijderen of terugplaatsen van de grilles, want het zou zonde zijn als je daarmee die mooie randen om de drivers heen beschadigt.
Rondom de Folded Motion tweeter zit een waveguide geplaatst die ervoor zorg dat het geluid van de Gen2 Folded Motion Tweeter S directer op de luisterpositie wordt afgestraald waardoor de eerste reflecties van een zijwand, vloer of plafond worden verminderd. Een beetje nearfield luister ervaring zonder daadwerkelijk dicht op de speakers te moeten zitten dus. En gelukkig is de sweetspot groter dan je zou denken.
Plaatsing is eenvoudig
De plaatsing van de Foundation F1 bleek tamelijk eenvoudig. Je krijgt spikes en rubber voetjes meegeleverd. Ik heb betere ervaringen met ontkoppelen dan met koppelen, dus ik ben voor de rubber voetjes gegaan. Eenmaal neergezet zijn ze relatief eenvoudig waterpas te zetten. Net wat minder makkelijk dan met de ingenieuze voetjes bij de laatste Motion serie het geval is, maar dat mag de pret niet drukken. Een licht duwtje tegen de speaker laat zien dat de rubbervoetjes zeer goed dempen. Want de speaker deint nog wat na, alsof ze verend zijn opgehangen. Dat geeft mij wel het vertrouwen dat ze weinig energie naar de vloer afvoeren.
Ze stonden zo’n 30cm vanaf de achterwand. Recht achter de speakers heb ik akoestisch dempende melamine platen geplaatst. Toen ik dat een aantal jaar geleden nog niet had moest ik speakers vaak nog wat verder de ruimte in zetten, wat weer niet praktisch is is de huiskamer. De speakers heb ik vervolgens na wat proberen licht ingedraaid op de luisterpositie, wat naar mijn smaak het beste resultaat gaf.
Versterker van dienst is de NAD C 298 eindversterker. De gebruikte bron is een NAD C 658. Muziek was afkomstig van cd en van Tidal, ook in cd kwaliteit. De speakerkabels zijn de voor mij vertrouwde AudioQuest Rocket 44 kabels. De NAD apparaten zijn met een Ricable XLR kabel met elkaar verbonden.
Luisteren
En dan natuurlijk waar het allemaal om draait, het luisteren naar muziek met deze speakers. Ik heb wat dat betreft wel een mooi referentiepunt als bezitter van de MartinLogan Motion 40i speakers. Die zijn al een paar jaar oud, maar zijn zeer goed vergelijkbaar qua techniek en signatuur. En ook qua prijs trouwens.
Bij het luisteren valt eigenlijk direct op dat de Foundation F1 een tikkie strakker klinken in het laag. Ze gaan wel iets minder diep, maar dat wat ze laten horen is nauwkeuriger. Het hoog is eigenlijk heel erg vergelijkbaar met wat ik gewend ben. Ook niet zo gek met de AMT. Het hoog is ontzettend transparant en luchtig. Wel merk ik dat de waveguide zijn werk effectief doet. Die zit namelijk niet op de oudere Motion 40i en het geluidsbeeld klinkt wat realistischer zonder heel analytisch te worden. Die eerste reflecties kunnen echt wel roet in het eten gooien en dat is bij de Foundation F1 dus wat beter voor elkaar, met name als ik niet in de sweetspot zit.
Spaceman
Een leuk album om eens te beluisteren is de spiksplinternieuwe soundtrack voor de Netflix film Spaceman, gecomponeerd door Max Richter. Het is een onheilspellende soundtrack met een zeer ruimtelijke opname, zeer lage tonen, maar ook met veel microdetails in het midden en hoog. De Foundation F1 kan er prima mee uit de voeten en op hoger volume komen ze nog wat beter uit de verf. De lage tonen klinken erg strak met veel detail en kracht en de luchtige weergave is bij deze ruimtelijke opname zeer overtuigend.
Le Carnaval des Animaux
Eveneens een spiksplinternieuw album is Saint-Saëns van Lang Lang. Op dit album staat een van de meest bekende composities van de Franse componist Camille Saint-Saëns, Le Carnaval des Animaux - Grande Fantaisie Zoologique. Het is een compositie die me als kind al fascineerde. De muziek laat je een beeld vormen van de dieren waar het om draait. Met de MartinLogan Foundation F1 is het in elk geval een feestje. Van de lage contrabas en de zware piano tonen in het stuk Elephant tot de lichtvoetige piano in het daaropvolgende Kangourous. Maar het meest tot de verbeelding sprekende stuk uit de compositie is voor mij toch wel Aquarium. Je ziet de vissen voor je op en neer dansen in het water en de prachtige en snelle pianoklanken dansen door de luisterruimte. De piano klinkt natuurlijk en de strijkers klinken vol textuur. En voor velen is uit deze compositie het stuk Fossiles vast en zeker herkenbaar aangezien het hoofdthema dezelfde is als in het symfonische gedicht Danse Macabre, wat duizenden Nederlanders associëren met Het Spookslot in de Efteling. De klanken op de haast tastbare xylofoon verbeelden het geluid van botten. Heerlijke compositie om van te genieten op een druilerige zondagmiddag. En een leuke en laagdrempelige introductie in klassieke muziek voor je kinderen.
Easy On Me
Luisterend naar de enorm krachtige stem van Adele merk ik dat het wel snor zit met de weergave van stemmen. Het nummer Easy On Me, op het album 30, is ook precies dat wat de Foundation F1 is voor mijn oren. Easy. Het geluid klinkt makkelijk, ongedwongen en zonder rafeltjes en zonder sluier. Het stemgeluid komt mooi los van de speakers en de begeleidende piano en baslijn staan mooi in de ruimte afgebeeld. Ik word uitgenodigd door de set om de volumeknop wat verder omhoog te draaien, wat altijd een goed teken is. De weergave wordt nooit vermoeiend en nodigt uit langer en langer te luisteren.
Ne Me Quitte Pas
Onlangs is een verzamelwerk van Jacques Brel uitgebracht, Essential Classics, Vol. 236. Het album bevat recent geremasterde opnames van onze zuiderbuur. De eerste track, Ne Me Quitte Pas is mooi opgeknapt. Er zat altijd al veel dynamiek in de chanson en die is er gelukkig niet uit met deze remaster. J
e hoort wel dat de oorspronkelijke opname gedateerd is, maar de Foundation F1 is dermate vergevingsgezind dat de stem van Brel me raakt. Het wat luchtigere La Valse A Mille Temps nodigt uit mee te neuriën en te deinen op deze ‘duizendvoudige wals’. Tegen het eind van het lied komt er een heel orkest aan te pas en het is echt genieten geblazen van de zoetgevooisde stem van Brel.
Conclusie
De MartinLogan Motion Foundation F1 is een speaker die veel biedt voor een bescheiden prijs. Je krijgt voor net iets meer dan duizend euro per stuk een zeer volwassen speaker die toch wel voorbij dat prijspunt speelt. Het geluid is zeer evenwichtig, ruimtelijk en doordrenkt van detail.
Desondanks zijn ze absoluut vergevingsgezind en niet al te analytisch, wat garant staat voor lange luistersessies. Ze staan ook qua uiterlijk en afwerking hun mannetje. Die is namelijk van een hoog niveau en met de voetjes staan ze zeer stabiel, of je nu spikes of rubberen voetjes gebruikt. Ze zijn ook eenvoudig te plaatsen en met het uiterlijk erbij opgeteld zijn ze huiskamervriendelijk. Een aanrader wat mij betreft en ze verdienen absoluut een luistersessie bij de dealer of bij je thuis.
MartinLogan Motion Foundation F1
2.058 euro per paar | Black, Satin White, Walnut | Penhold
Beoordeling 4,5 uit 5