Wilson Benesch Tessellate Ti: draaitafelelementen volgens de hoogste eisen

De Britse audiofabrikant Wilson Benesch heeft circa anderhalf jaar geleden de non-plus-ultra draaitafel GMT System Turntable gelanceerd. Destijds was ook alvast een serie van passende draaitafelelementen aangekondigd. De Tessellate Ti serie is opgedoken in het wild en vertegenwoordigt nu de nieuwste ontwikkeling op het gebied van elementen, waarbij de modernste materialen en technologieën worden gecombineerd om een ongeëvenaarde geluidservaring te creëren.

Wilson Benesch Tessellate Ti

De nieuwe Tesselate Ti serie omvat drie modellen, t.w. de Ti-B (boor), de Ti-S (saffier) en het topmodel Ti-D (diamant). Alle Tessellate Ti elementen worden volgens de bouwers gekenmerkt door maximale precisie en muzikale details. De elementbehuizing is ontwikkeld in samenwerking met Renishaw PLC en de Universiteit van Sheffield en wordt vervaardigd met behulp van de modernste 3D-additieve productietechnologie. Bij het zogenaamde selectieve lasersinteren (SLS) worden meerdere krachtige lasers gebruikt om titaniumdeeltjes laag voor laag aan elkaar te lassen en zo een pick-upbehuizing uit één stuk te construeren die geen onnodige massa bevat. De unieke kristalstructuur van het gebruikte materiaal maakt voorheen onbereikbare interne demping mogelijk.

Het halfopen ontwerp van de elementbehuizing is gebaseerd op de onderzoeksresultaten die zijn verkregen tijdens de ontwikkeling van eerdere draaitafelelementen. Wilson Benesch ontwierp en vervaardigde bijvoorbeeld 's werelds eerste elementbehuizing en armkop van koolstofvezel ter wereld. Naar eigen zeggen ontdekte Wilson Benesch toen dat een gebogen oppervlak van de armkop op de elementen aanzienlijke klankmatige voordelen bood. De Tessellate Ti elementen nemen de halfopen structuur over en bereiken zo maximale stijfheid, evenals minimale massa met maximale demping en reduceren reflecterende oppervlakken tot een minimum.

Wilson Benesch maakt ook gebruik van een innovatief hybride naalddragerontwerp dat geavanceerde nageldragermaterialen combineert met unidirectionele (UD) koolstofvezeldemping. Dit voegt vrijwel geen extra massa toe, maar biedt wel een aanzienlijke toename in stijfheid en demping. Afhankelijk van het model is de hybride naalddrager verkrijgbaar in boor, saffier en diamant. Elk van deze materialen biedt unieke akoestische eigenschappen die bijdragen aan de algehele prestaties en geluidskwaliteit van het element.

Wilson Benesch besteedt veel geld en tijd aan onderzoek en ontwikkeling op het gebied van audiotechnologie. Het ontwerpteam werkt samen met partners als Renishaw PLC en de Universiteit van Sheffield en maakt gebruik van de modernste productietechnieken en hoogwaardige materialen zoals koolstofvezel en titanium. De Tessellate Ti-serie is volgens de fabrikant het resultaat van jarenlang intensief onderzoek en weerspiegelt Wilson Benesch' streven naar sonische perfectie.

We hebben nog geen officiële prijzen en leveringsinformatie voor de Benelux vernomen. Louter ter indicatie, volgens een Duitstalige website beginnen de prijzen voor de Tessellate Ti serie bij 6.500 euro.

MERK

EDITORS' CHOICE