REVIEWHepta

Hepta One

Kilian Bakker | 22 november 2007 | Hepta

Cris Rutgers en Ben Buur van het in Zaandam gevestigde en meer dan 50 jaar oude (!) Hepta Design Audio hebben door het succes van hun modellen Expertise en Exposure besloten om ontwerpelementen van die modellen toe te passen in een meer betaalbare vloerstaander.

De naam HeptaOne werd gekozen omdat sommige mensen de `Ex-` benamingen blijkbaar verwarrend vonden. De vormgeving - of eigenlijk bouw - is gebaseerd op een Hepta model uit 1989, de Spring. Bij deze bouw bevinden de hoofrequent- en mid/laagfrequent unit`s zich niet in Ă©Ă©n wand. De hoogfrequent unit straalt recht naar voren terwijl de mid/laag unit in een zijwand is gemonteerd. Gezien deze opstelling consequenties voor de overgang tussen de twee units moet hebben vroeg ik Cris Rutgers waarom hij hiervoor had gekozen. Cris: "Dat klopt, we hebben juist daarom gekozen voor een tweeter die naar beneden vrij ver doorloopt maar omdat er zich geen midrange unit op de baffle bevindt heeft deze opstelling een nadeel, namelijk een dipje in het lage midden." Als midrange-liefhebber leek mij dit toch wel een echt nadeel. Cris: "Dat nadeel weegt naar mijn mening zeker op tegen de voordelen: een dergelijke luidspreker is veel beter inpasbaar in allerlei ruimtes plus het feit dat men de keuze tussen naar het midden of naar buiten gerichte woofers heeft. De tweeter heeft een spreiding van maar liefst 120 graden, wat een bredere range aan opstellingen permitteert. Wij adviseren mensen om te beginnen met de woofers aan de binnenzijde, wat resulteert in meer `gewicht` en minder koppeling aan de ruimte. Met de woofers naar buiten gericht ontstaat er een betere spreiding en een grotere akoestische koppeling."

Cris vertelde vervolgens dat een goede weergave van `akoestische schaal` (het correct proportioneren van de instrumenten ten opzichte van elkaar) voor hem heel belangrijk is. Het 1989 model waarop de nieuwe One is gebaseerd was overigens nog een ontwerp van Chris Rutgers, de vader van Cris. Cris vertelde, dat met de units die toen verkrijgbaar waren de mid/laag unit het bij een vrij hoge frequentie moest overnemen van de hoogfrequent unit waardoor deze vrij unieke opstelling helaas resulteerde in een echte `gap` (onderbreking) tussen de twee units. Dankzij de speciaal hiervoor uitgezochte Vifa hoogfrequent- en Gradient mid/laagfrequentunits kon er een beduidend lager overnamepunt worden gekozen zodat er meer `hoog-midden` aan de voorzijde wordt weergegeven en de overgang beter verloopt waardoor er nu sprake is van een kleine dip in plaats van een gap en dat is een hele verbetering.


HeptaOne

De HeptaOne weergevers werden door Cris zelf afgeleverd en waren afgewerkt in hoogglans zwart laminaat, wat zowel strak als tijdloos oogde. Naast deze afwerking kan men kiezen uit 205 RAL zijdeglans lakafwerkingen en zwart of lichtgrijs doek. Hepta`s worden zonder vloerspikes geleverd maar Hepta kan losse kegels leveren. De HeptaOne wordt per paar in een doos met schuimplaten verpakt. De hoogglans laminaat afwerking heeft een optisch voordeel; het oppervlak werkt als een zwarte spiegel waardoor het interieur - en daarmee de kleuren - worden gereflecteerd zodat de kasten niet inktzwart ogen. De HeptaOne is het eerste Hepta model met een eigen badge waarbij de naam een integraal onderdeel uitmaakt van het Hepta logo. Het zwart/rood/zilver logo doet denken aan dat van een `One` uit het verleden: de Cyrus One versterker. De klankkast heeft een Jet Line basreflexpoort met `flared` (trompet) openingen aan zowel de binnen- als buitenkant zodat met name bij de overgang van de kast naar de poort minder wervelingen optreden. Om beide units zijn ronde uitsparingen gefreesd waarin de cirkelvormige grilles strak passen. Zonder grilles zijn de units op hun ronde eilanden zichtbaar, met het MDF kastmateriaal zichtbaar in de uitsparingen wat best apart oogt. De hoogfrequent unit heeft een 2,5 centimeter silk-dome en een speciaal vormgegeven montageplaat. Achter de open centerpole van deze unit is een dubbele expansiekamer aangebracht. De mid/laag unit heeft een 17 centimeter aluminium conus met faseplug.

Wellicht nog opvallender dan de opstelling van de units is het feit dat Hepta sinds kort audiofiele filtercomponenten toepast, een idee van Ben Buur en het eerst toegepast in hun topmodel Expertise Flagship. Bij de ontwikkeling van de HeptaOne werd besloten om dit relatief betaalbare model ook van zeer hoogwaardige filtercomponenten te voorzien. Zo worden er luchtspoelen en Mundorf RXF condensatoren toegepast (RXF staat voor Radial Xtra Flat). De RXF condensatoren zijn opgebouwd uit gemetalliseerd Polypropyleenfolie wat dankzij een uitgekiende wikkelmethode zeer verliesarm is. Daarnaast hebben deze condensatoren antiresonante behuizingen zodat trillingen minder invloed zullen hebben op de klankmatige prestaties. Het 12 dB wisselfilter is geheel hard-wired opgebouwd en de componenten zijn gekozen op basis van vele luistersessies. De HeptaOne is intern geheel bedraad met Supra kabel en heeft een set single-wire aansluitknoppen met 4mm banaanbussen. Het frequentiebereik loopt van 39 tot 45 kiloHertz (-3 dB) en de gevoeligheid is 89 dB. De klankkast meet 83 bij 15,5 bij 23 centimeter (HxBxD) en weegt 13 kilogram per stuk. De garantieperiode duurt 5 jaar plus levenslange service waarbij enkel materiaalkosten in rekening worden gebracht.

MERK

EDITORS' CHOICE