(Gesponsord artikel)



HI-VISIT

Pied Piper

Jan de Jeu | 05 juli 2002
Out of the houses the rats came tumbling
Great rats, small rats, lean rats, brawny rats
Brown rats, black rats, grey rats, tawny rats
Followed the Piper for their lives

--Robert Browning; The Pied Piper of Hamlin (1842)

Ik zou me voor kunnen stellen dat Klaas Feenstra, een groot liefhebber van Angelsaksische literatuur, dit citaat in gedachten had op het moment dat hij zijn toenmalige vriend, Gerbrand van Veen, voorstelde om deze naam te gebruiken voor de luidspreker die zij gezamenlijk ontwikkeld hadden. Tenslotte stond hem toen het beeld voor ogen van een luidspreker met klankeigenschappen waar niemand weerstand aan zou kunnen bieden. Aan de 15 jarige vriendschap en de zakelijke samenwerking tussen beide heren is reeds jaren geleden een eind gekomen en het concept is verder ontwikkeld en commercieel op de markt gebracht door het bedrijf waar Gerbrand van Veen directeur / eigenaar van is; Total Sound Nederland BV.(TSN)

Met deze Gerbrand van Veen heb ik een afspraak voor een hi-visit die de eerste is in een nieuwe reeks van specifiek op Nederlandse hifi importeurs en fabrikanten gerichte hi-visits. Het gesprek zal plaatsvinden in Haarlem, de stad waar hij opgegroeid is en nog steeds woont. Terwijl mijn echtgenote en ik in de auto daar naartoe rijden probeer ik me een voorstelling te maken van deze op foto’s altijd wat nors kijkende man. Onwillekeurig moet ik denken aan de verhalen die de ronde doen over de animositeit tussen hem en Klaas Feenstra. Verder herinner ik me ooit foto’s gezien te hebben van zijn atelier; een inrichting met o.a. dezelfde stoelen van Marcel Breuer die ook mijn woonkamer sieren.

Net als tijdens een vorig bezoek aan Haarlem wordt er ook nu weer aan de weg gewerkt zodat we een eind door Haarlem om moet rijden alvorens we uitkomen op Koudenhorn, de straat waaraan het atelier gelegen is. Terwijl ik onze auto betaald parkeer werp ik al een blik door de beregende voorruit in de richting van het pand. Boven de ingang hangt tot mijn verbazing een kroonluchter. Iets wat ik niet zou verwachten van een liefhebber van Breuer fauteuils. Na een korte sprint door de regen bereiken we de voordeur en na aangebeld te hebben wordt de deur geopend door een man die mij in niets doet denken aan de uitstraling die ik ken van de foto’s van Gerbrand van Veen. Zelfs de baard lijkt anders. Toch is dat de naam waarmee deze man met gemoedelijk Bourgondische uitstraling zich voorstelt. Hij nodigt ons binnen en geeft meteen aan hoezeer hij het op prijs stelt dat ook mijn echtgenote meegekomen is.

Na de jassen opgehangen te hebben in het voorste gedeelte van het pand waar tevens de werkplaats gevestigd is, gaat hij ons voor door een tussenruimte met luidsprekerkasten in diverse stadia van afbouw en een groot bureau, om ten slotte uit te komen in een ruimte waarvan onmiddellijk duidelijk is dat het hier om een luisterruimte gaat. Maar hoe anders is deze ruimte dan die welke ik ken van oude folders. Op de grond ligt parket en de rest van het interieur ademt een klassieke sfeer met wederom een kroonluchter, bijpassende lampjes langs een met groen behang, bezaaid met Franse leliën, beklede wand waartegen een installatie opgesteld staat en links een grote massieve donkere houten kast met daarin apparatuur, cd’s, lp’s, flessen wijn en curiosa. Boven de installatie hangt en groot olieverfschilderij waarop de vermaarde Amerikaanse pianist van Russische afkomst Horowitz in een voor hem zeer karakteristieke pose aan een vleugel gezeten is. Daaronder de installatie op een grote zwarte granieten plaat welke gedragen wordt door ijzeren pilaren. Ik zie twee voorversterkers van het Chinese merk Vincent. Het blijkt hier te gaan om de in huis gemodificeerde Vincent SA 31. De zwarte cd speler is er een van Sony van het type SCD-XB 770 en het blijkt een sacd / cd speler te zijn. Deze wordt door Gerbrand geprefereerd boven de veel duurdere in een hoek op een console geplaatste Sony SCD 1 omdat deze gewone cd’s beter weergeeft. Kabels die ik zie lopen naar de flankerende actieve Pied Piper Active III zijn van een mij onbekend type maar blijken later van het eigen merk van The Pied Piper te zijn. De actieve Pied Pipers, waarvan de versterkermodules in samenwerking met ingenieur Hans Schipper ontwikkeld zijn, kosten vanaf fl. 7080,- per paar en hebben dezelfde maten als de gewone Pied Pipers; 120 (H) x 22 (B) x 30 (D). Voorversterker, (SA)CD speler en actieve Pied Pipers vormen inclusief interlinks tezamen het concept dat onder de naam “Golden Deal” op de internet site van The Pied Piper voor een totaal prijs van fl. 9500,- aangeboden wordt.


EDITORS' CHOICE