Als wij daar ongeveer een uur zitten komt er een uit Sneek afkomstige potentiële klant binnen waarna mijn vrouw en ik ons naar de zijlijn terugtrekken en wij vervolgens een demonstratie krijgen van hoe Gerbrand zo’n luistersessie opbouwt. De klant heeft enkele cd’s met klassieke muziek bij zich waarvan de eerste, zo valt mij tijdens het beluisteren op, weinig diepte informatie blijkt te bieden. Gerbrand benoemt dit en pakt vervolgens uit zijn immense voorraad cd’s hetzelfde werk maar dan in een andere uitvoering en laat dit klassieke werk horen met als extra informatie een toegenomen dynamiek en diepte. De klant is diep onder de indruk. Ook voorbeelden van andere muzieksoorten, variërend van Herman van Veen tot Ann Burton, weten de klant te overtuigen en aan het eind van de sessie, nadat hij ook nog even de “normale” Pied Pipers gehoord heeft, vraagt hij hoe hij de “Golden deal”combinatie kan bestellen.
Terwijl hij met Gerbrand richting uitgang loopt blijven mijn vrouw en ik achter terwijl wij luisteren naar de muziek. Onderwijl bedenk ik me dat we hier niet te maken hebben met een echte techneut. Deze man gaat niet af op metingen etc. Hij komt uit een zeer muzikaal nest, zijn broer speelt orgel en heeft een eigen muziekschool gehad, en zelf bouwt Gerbrand al van jongs af aan luidsprekers en radio’s waarbij afgaat op zijn oren die prima in orde zijn. Al op 14-jarige leeftijd liep hij met kabels door het Haarlemse concertgebouw en op 16-jarige leeftijd won hij een prijs voor de compilatie geluidsopnames à la André van Duin die hij op dat moment maakte. Dat was zijn grote hobby en ook daarna heeft hij op dat gebied nog enkele belangrijke Europese prijzen gewonnen. Die vaardigheid heeft hij later o.a. nog gebruikt bij zijn werkzaamheden voor de ziekenomroep in Haarlem; radio Parade van Jan Steeman, nu in Hilversum directeur van radio 3. En hoewel hij eerst de grafische school doorlopen heeft en ten gevolge daarvan ook in staat is om schitterende foto’s te maken, hij heeft ook nog gewerkt bij uitgeverij Spaarnestad, is hij, na een onderbreking waarin hij een groothandel voor gereedschappen had, uiteindelijk teruggekeerd op het gebied waar zijn passie ligt; de muziek.
Niet voor niets heeft hij meegewerkt aan het uitbrengen van een aantal cd’s. Zo is zijn meest recente project een samenwerking met Fritz de With van STS. Samen hebben zij een SACD opname uitgebracht van een in een Haarlems jazzcafé opgenomen optreden van een band met de naam Siegfrieds Swingmates. In dit door Philips en Siltech gesponsorde project werd gebruik gemaakt van Siltech kabels en werden ook de gebruikte Pied Pipers intern bekabeld met Siltech bekabeling in plaats van de gebruikelijke 1,5 kwadraat kabels die van Veen normaliter gebruikt. Gerbrand gelooft niet in de kabelgekte en levert zelf zijn eigen interlinks tegen een, zeker wanneer je het afzet tegen kabelmerken als Siltech, schappelijke prijs.
Als hij de man uit Sneek uitgelaten heeft richt Gerbrand zich bij binnenkomst op de twee mannen die inmiddels in de surround hoek plaats genomen hebben. Eén van hen heeft thuis al passieve Pied Pipers en denkt er nu aan om uit te breiden naar een surround opstelling. Gerbrand weet ook ons, hoewel wij inmiddels al drie uur gebruik maken van zijn gastvrijheid, over te halen om nog een stukje van de demo bij te wonen en begint met het draaien van een spiksplinternieuwe dvd van een in het Rotterdamse Ahoy opgenomen concert van Lee Towers waarin ook diens podiumpartner Anita Meyer acte de présence geeft. Gerbrand demonstreert eerst het geluid van zanger en groot orkest via de vijf speakers en vervolgens zonder de achterkanalen. Dit klinkt opeens wel erg kaal. Daarna laat hij een stukje Anita Meyer horen. De beide mannen zijn onder de indruk en maken zich op voor de volgende dvd. Wij moeten echter weer verder. Waarschijnlijk zitten we toch al in de file.