(Gesponsord artikel)



HI-VISIT

Crystal Cable

Dr. Longbeard & Marja | 20 oktober 2005

Het Gelderse Elst is de plaats waar wellicht de meest spraakmakende audio en video kabels vandaan komen. Wij gingen naar Elst voor een gesprek met Gabi van der Kleij over haar bedrijf Crystal Cable, muziek en audio in het algemeen.

Crystal Cable (c) XingoCrystal Cable is geïntroduceerd in januari 2004 op de jaarlijkse CES in Las Vegas. De uiterst dunne kabels die bestaan uit een dunne zilver met goud geïnjecteerde draad met daar omheen een uiterst effectieve afscherming met ondermeer Kapton en Peek werden aanvankelijk met de nodige scepsis bekeken. Ook het feit dat een vrouw achter dit product zit leverde in de voornamelijk door mannen bevolkte audio wereld vraagtekens op.

Hoe anders is de situatie nu in september 2005. Het is Gabi gelukt haar producten in 32 landen te laten distribueren. En de distributeurs zijn niet onbekende kleine bedrijven. In veruit alle landen zijn het de belangrijkste distributeurs met forse dealernetwerken. Het komt regelmatig voor dat een distributeur na de kennismaking met Crystal Cable zijn andere kabelmerken laat vallen en zich op Crystal Cable concentreert.

Crystal Cable (c) Xingo

Deze sterke groei in nog geen twee jaar is het resultaat van hard werken, veel investeren, een goede bedrijfsvisie en uiteraard een uitstekend product. Vooral het eerste jaar is voor Gabi van der Kleij zwaar geweest. Zij moest de hele wereld afreizen om distributie kanalen op te zetten. Tegelijkertijd kreeg de schrijvende pers wereldwijd de gelegenheid om kennis te maken met de dunne kabels uit Nederland. Tot op heden zijn alle recensies die daaruit voortvloeiden lovend. Het werkt in audio net als in de automobiel wereld; op basis van recensies worden aankopen gepland. De combinatie van bovenstaande inspanningen maakt dat nu distributeurs op Gabi af komen met de vraag of ze alsjeblieft Crystal mogen gaan distribueren. De aanvankelijke scepsis en argwaan zijn volkomen verdwenen en waardering is ervoor in de plaats gekomen.

Een eerste kennismaking met een Crystal product is een wauw ervaring. De fraaie verpakking, alsof het gaat om een sieraad, doet de ogen glinsteren. Wanneer daarna de kabel in gebruik wordt genomen komt de klankmatige kwaliteit naar boven. Steeds meer klanten realiseren zich het gemak van de geringe doorsnee, de souplesse en de unieke constructie met splitters. Luidspreker kabels zijn aan de einden voorzien van 4 pens connectoren. Op deze connectoren zijn letterlijk in een handomdraai banaan of spade splitters te koppelen. Het aansluiten van luidsprekers die geschikt zijn zijn voor bi-wiring is met de `integrated jumpers` dan ook zeer eenvoudig.

Crystal Cable (c) Xingo

Ook de professionele wereld van geluidsstudio’s heeft Crystal Cable ontdekt. Microfoon kabels bijvoorbeeld, kunnen zonder problemen in een broekzak worden meegenomen. De kabels zijn ondanks hun zeer geringe doorsnee enorm sterk. In studio`s komt het regelmatig voor dat er een vleugel overheen rijdt zonder dat er een beschadiging ontstaat! De grote kans op beschadiging die kabels in een studio nu eenmaal lopen, deed veel studio`s besluiten maar de goedkoopste kabel te gebruiken die beschikbaar is, ze gaan immers toch niet lang mee. Nu ze met Crystal Cable werken is deze houding veranderd en kunnen ze met de best denkbare kabels werken die ook nog eens heel lang meegaan.

Naast aanvragen van distributeurs in landen waar een actieve audio cultuur heerst krijgt Gabi van der Kleij nu ook belangstelling uit geheel onverwachte hoek. Er zijn nu distributeurs in Venezuela en Trinidad en Tobago en die doen goede zaken. Een verdere niet direct voor de hand liggende plaats waar Crystal Cable producten hun plek vinden is op jachten. Gewicht en ruimte zijn belangrijke aspecten op een jacht, dus lichte en dunne kabels die ook nog eens zeer sterk zijn, vinden hun weg per strekkende meter in veel jachten.

Crystal Cable (c) Xingo

Ook steeds meer concertzalen, conservatoria en restaurants wenden zich tot het bedrijf in Elst of een van de verdelers met flinke orders. Naast de ‘gewone’ audiofiele markt boort Crystal Cable dus ook een heel andere aan, en met succes. De opmerkingen over ‘anorexia’ kabel, mooi, maar klinkt het ook, zijn weg. Het product is nu volwassen. Een ander bewijs van acceptatie is het feit dat binnenkort in de winkel van Chanel in Parijs gebruik wordt gemaakt van Gabi’s kabels in een lifestyle omgeving.


EDITORS' CHOICE