(Gesponsord artikel)



HI-VISIT

Crystal-Cable.html

Dr. Longbeard & Marja | 20 oktober 2005

Gabi is van huis uit musicus. In haar geboorteland Hongarije speelde ze al op zeer jonge leeftijd voor groot publiek. Ze heeft nog diverse LP`s met opnames van toen ze een jaar of 6 a 7 was. Na een verdere muzikale opleiding is ze naar Nederland gekomen om hier onder meer pianoles te geven. En dan is ze nu eigenaar van een bedrijf dat high tech kabels ontwerpt en verkoopt. Het eerste jaar van Crystal Cable was het dan ook een jaar van veel leren, vooral op technisch gebied. De audio wereld kent slechts 6% vrouwen tegenover de muziekwereld waar de verhouding 50/50 is. Gabi moest zich dan ook in de beginperiode steeds maar verdedigen tegen mannen die haar probeerden te ‘pakken’ met technische vragen. Ze heeft zich daar uitstekend in gered en dit heeft  er mede  toe geleid dat ze nu met respect wordt behandeld.

Crystal Cable (c) Xingo

Onlangs nog heeft Gabi een zogenaamde Elevator Pitch gehouden. Dit is een speech van 90 seconden waarin de spreker de gelegenheid krijgt zijn of haar innovatieve bedrijf voor te stellen en mogelijke investeerders te interesseren. De bijeenkomst onder leiding van Jort Kelder was voor een zaal met 200 mannen en 8 vrouwen. Het verhaal van Gabi was de eerste maal dat er een audio gerelateerd bedrijf zich presenteerde. Na de speech was er gelegenheid tot vragen stellen door het publiek. En weer probeerden een aantal mannen Gabi uit op technisch gebied, zonder succes overigens.

Crystal Cable (c) Xingo

Het ontstaan van een nieuwe kabel is een samenspel tussen Gabi’s muzikale gehoor en gevoel en de techniek die ingebracht wordt door echtgenoot Edwin van der Kleij. Deze samenwerking levert een versterking van beiden op. Na een initieel ontwerp wordt er een prototype kabel gemaakt in de fabriek in Elst. Dan wordt er geluisterd, geluisterd en nogmaals geluisterd. Gabi heeft van te voren een precies idee hoe het moet klinken. Er moet sprake zijn van een neutraliteit zonder enige kleuring. Toch mag de kabel net als een pianist een eigenheid hebben. Als pianist ben je een soort vertaler, aldus Gabi, je bent niet neutraal. Je hoort wie er speelt, maar het mag nooit zo zijn dat de musicus belangrijker wordt dan de muziek. De muziek moet aan het publiek op een zuivere manier worden gegeven.

Crystal Cable (c) Xingo

Door het vele luisteren en beoordelen van haar kabels is de drang om zelf weer veel meer te gaan spelen groter geworden. Wanneer de drukte het toelaat heeft Gabi zelfs plannen om een CD op te nemen.

Crystal Cable (c) Xingo

De drukte zal nog wel even blijven, want door het succes groeit het bedrijf nu al uit zijn jasje. Naar het zich laat aanzien zullen de kantoren binnenkort naar Arnhem verhuizen. Dit maakt het mogelijk om de productiefaciliteit in Elst te vergroten. En dat is ook wel nodig want als uitbreiding op het assortiment komen zeer binnenkort phono kabels op de markt. Deze zullen net als de huidige interconnects in een aantal versies worden geleverd. Verder komt Crystal Cable met een verrassing op de VAD show. Wat de verrassing is, moet nog even geheim blijven.

20 januari 2006 - Noot van de redactie

Crystal Cable is ondertussen verhuisd naar het WTC Arnhem/Nijmegen. Enkele foto`s:


EDITORS' CHOICE