Eenvoudig instellen
De bediening van de DS-S101 gebeurt via de Roon Essential-app, beschikbaar voor Android en iOS. Het is een mooie app die nauwelijks verschilt van de ‘echte’ Roon-app (welke bedoeld is als remote voor Roon-implementaties op pc’s en Mac’s), die in het bijzonder op tablets heel goed tot zijn recht komt. Wat ook perfect past bij het beeld van een muziekliefhebber die in zijn luisterzetel een uur of twee in zijn muziekcollectie doorbrengt – iets dat op een smartphone toch net iets minder comfortabel is.
Het instellen van de Discovery Server is niet bijzonder moeilijk. Hang het toestel in het netwerk en hij zal automatisch ontdekt worden. Daarna doorloop je een eenvoudig stappenplan om muziekbestanden toe te voegen. Een aandachtspuntje wel: als je een folder op een NAS of pc wil toevoegen, moet je zelf het netwerkpad ingeven. Je spreekt dan over iets als ‘smb://192.168.1.3/Music/’. De DS-S101 werkt immers enkel met het SMB-bestandsprotocol en niet met DLNA-shares die automatisch gedetecteerd worden en je enkel moet selecteren uit een lijst. Qua configuratie is SMB dus wat onhandiger – je moet het netwerkadres kunnen bepalen en echt exact invoeren – maar het heeft wel een groot voordeel. DLNA-servers zoals je vindt op een NAS zijn immers niet gelijk en hebben soms problemen met het indexeren van exotische bestandsformaten en metadata. Met SMB ga je effectief naar de relevante folder en zie je alles wat er staat.
Je kunt meerdere netwerklocaties opgeven en daarbij aangeven of Roon de mappen gewoon in de gaten houdt of een stap verder zet en ze ook organiseert op basis van metadata. USB-opslag wordt trouwens automatisch gedetecteerd en gescand.
30.000
Toen de Discovery Server op de markt kwam, was het aantal liedjes dat het toestel kon beheren begrenst op 15.000. Dat was weliswaar een belachelijk groot aantal, maar tegelijkertijd is het niet ondenkbaar dat een muziekliefhebber er meer zou bezitten. Om het even te duiden: onze eigen collectie van circa 600 albums is ongeveer goed voor 9.100 tracks, dus pas vanaf een duizendtal albums zit je in de problemen. Die beperking kwam vanuit Roon en na aandringen van ELAC werd de lat op 30.000 tracks gelegd. Een dat is een significante verbetering. Een albumcollectie van 2.000 tot 2.200 stuks, dat is toch al wel gigantisch te noemen. Met een bibliotheek van die immense grootte kan je overigens wel bij meer servertoepassingen in de problemen komen.
Je moet wel rekening houden dat Tidal-albums die je virtueel toevoegt aan je collectie, meetellen. Tijdens het testen liep dat even fout, door een onoplettendheid van onze kant. Tijdens de configuratie van Roon krijg je de vraag of er een selectie van baanbrekende albums uit je favoriete genres aan je bibliotheek toegevoegd mag worden. Wat niet duidelijk is, is dat deze albums – en dat zijn er heel wat – meetellen voor het totaal aantal tracks. We liepen toen tegen de limiet van 15.000 aan en op dat moment was het verwijderen van die geselecteerde Tidal-albums nog wat lastig. Een kleine update verder (het probleem zat bij Roon) en het schrappen van de Tidal-tracks werd slechts een kwestie van enkele seconden klikwerk. Wat dit in elk geval aangeeft is dat er heel goed geluisterd wordt naar de feedback van gebruikers, onder meer aangeleverd via het Roon-forum. Problemen worden effectief aangepakt en nieuwe features toegevoegd, en dat is een sterkte van Roon. Ook opmerken dat voor het Nederlandstalige taalgebied importeur Servi-Q op www.elacdiscovery.nl een heel uitgebreide tips & truks-sectie heeft opgezet. De zaken worden daar heel uitgebreid en helder uitgelegd in het Nederlands.
Concluderend kunnen we stellen dat werken met Roon Essentials op de ELAC Discovery Server even aangenaam is als met Roon zelf. Het toestel bevat een chipset die voldoende kwiek is om te zorgen voor een soepele gebruikerservaring.
Drie zones en meer
Zoals gezegd kun je met de Discovery Server drie zones aansturen, maar dat is niet het hele verhaal. In het zone-overzicht verschijnen ook Airplay-compatibele apparaten, zoals Airport Express-routers en toestellen zoals AV-receivers en draadloze speakers met Airplay. Ook toekomstige ELAC-producten (zoals een Discovery-versterker die de Duitsers al eerder toonden) en Roon-compatibele hardware (merken als Aurelic, Lumin en T+A zijn partners) kun je via de Roon Essentials-app aansturen. Hier ontdekken we het enige verschil met Roon op de pc/Mac: de versie op de Discovery Server kan geen Squeezebox-streamers aansturen.
Er is geen grens aan het aantal zones, maar de Discovery Server kan op hetzelfde ogenblik ‘slechts’ naar acht zones streamen.
Er is wel een belangrijke beperking: je kunt enkel gelijkaardige zones combineren. Hetzelfde liedje simultaan afspelen kan bijvoorbeeld enkel via de Airplay-apparaten of via de analoge uitgangen. Je kunt niet een track tegelijkertijd via de digitale uitgang en een analoge naar buiten sturen. Roon heeft een technische uitleg voor die muren tussen de types zones (synchronisatie is bijvoorbeeld een uitdaging), maar we hopen toch dat ze ooit gesloopt worden.