Centraal in je systeem
De Discovery Server zelf ziet er niet uit als een typisch hifi-component. Het is een compact kastje dat echter wel heel fraai is afgewerkt. De mooie metalen behuizing met brede chamfer nodigen je uit om het ELAC-apparaat een mooi plekje te geven op je muziekinstallatie. Maar het loopt niet warm en is passief gekoeld, en kan dus in de meeste gevallen wel in een kast worden geplaatst.
ELAC omschrijft de DS-S101 als “het kloppende hart van je muzieksysteem”, een beschrijving die goed aangeeft dat je hem inzet als bronapparaat verbonden met een DAC of versterker. Maar de Discovery Server kan meteen ook de bron zijn voor tot drie zones. Achteraan zijn er twee analoge cinch-paren en twee digitale aansluitingen (een coax en optisch, die echter als één uitgang functioneren) voorzien. Naar elk van die uitgangen kun je een andere muziekstream sturen of dezelfde stream naar meerdere zones.
Aan de achterkant vind je ook een USB-poort om opslag aan te sluiten (bijvoorbeeld een USB-stick met muziekbestanden) en een ethernetpoort. Een netwerkaansluiting is een must voor dit toestel en het kan enkel via een kabel. WiFi is niet present.
Werk je met de analoge uitgangen, dan zorgt de DS-S101 voor de digitale naar analoge conversie. Daarvoor vertrouwt het toestel op twee Cirrus Logic CS4350-chips (één per zone). Een Burr Brown OPA2134 is de volgende stap en dient voor de digitale versterking. Je regelt namelijk het volume via de app, er is geen optie voor een vast uitgangsvolume. Aangesloten op een Marantz PM11S2- en daarna een Denon PMA-2005NE-versterker en een set Dali Rubicon 6-speakers klinkt de DA-conversie in elk geval bijzonder goed en op het niveau van wat je zou verwachten op dit prijspunt. Ook de digitale uitgang heeft een volumeregeling. ELAC geeft niet prijs hoe ze dit precies doet, maar stelt wel dat de regeling vervormingsloos is. In gebruik horen we geen digitale artefacten, dus dat lijkt wel goed te zitten.
Conclusie
Het kan niet ontkend worden dat 1.099 euro een aardig bedrag is. Maar wel even relativeren. Als je inderdaad de Discovery Server gebruikt als hub voor drie muziekzones (en eventueel meer via Airplay of andere Roon-compatibele toestellen), dan spreek je naar ons gevoel over een redelijke investering. ELAC zou volgens ons wel wijs zijn om een Discovery Server uit te brengen met slechts één zone en aan een lagere prijs, voor mensen die willen genieten van Roon met hun hifi-installatie maar niet bezig zijn met een multiroomverhaal. Maar daar zijn voorlopig geen plannen voor, luidt het.
ELAC laat ons weten dat na een firmware-update in oktober de Discovery Server tot 30.000 tracks kan verwerken, het dubbele van voorheen. Dat is een significante verbetering die meteen één van onze kritieken op de ELAC ondermijnt. Zodoende wordt de ELAC Discovery Server nog wat interessanter.
Een enorm pluspunt van het ELAC-apparaat is dat je Roon op een elegante manier in je hifi-ervaring kunt integreren, zonder dat er een pc aan te pas komt. Op een heel eenvoudige manier kun je genieten van de voordelen van deze software, die je als geen ander onderdompelt in je muziekcollectie en je op een muzikale ontdekkingstocht stuurt. En dat is toch waar het om draait, niet?