REVIEWMOON

Aansluitingen, techniek en functies

De 280D is primair een DA-converter die standaard is voorzien van de volgende zes ingangen: 2x optisch, 2x coaxiaal, 1x USB en 1x AES/EBU. Bluetooth (met aptX) telt als de zevende ingang en de achtste ingang is de netwerkaansluiting met de MiND-module. De gebruiker kan kiezen tussen een LAN-aansluiting (RJ45) of wifi. Een bekabelde aansluiting heeft altijd de voorkeur. Tijdens de testperiode was de 280D verbonden met een Gigabit-switch. Wifi is niet gebruikt en niet getest.

Het hart van de DA-converter is een chip van ESS-type SABRE32 ES9018K2M 32-bit Hyperstream. Het analoge circuit is symmetrisch opgebouwd en de 280D heeft dan ook zowel XLR- als cinchuitgangen, die tegelijkertijd gebruikt mogen worden. Een digitale uitgang ontbreekt, maar dat is niet vreemd voor een apparaat dat primair een DA-converter is. De dac kan dus gebruikt worden zonder de streamer/MiND-module, maar de streamer/MiND-module kan niet gebruikt worden zonder de dac.

Dat de 280D primair een DA-converter is en geen streamer of netwerkspeler, blijkt ook uit het feit dat aansluiting van een usb-schijf of usb-stick niet tot de mogelijkheden behoort. Wie gewend is om met usb-schijven te werken, kan dit als een gemis ervaren. De usb-aansluiting van de 280D is een ingang en is dus niet bedoeld voor aansluiting van een harde schijf maar voor aansluiting van een computer of een streamer die een usb-uitgang heeft. De usb-schijf met WAV-bestanden kan in de kast blijven liggen, maar daarentegen is wel voorzien in bluetooth-connectiviteit. Dat voldoet dan misschien wel niet aan audiofiele wetten, hoe die ook moge luiden, maar het is wel een leuke functie om snel en makkelijk muziek naar de 280D te zenden.

De 280D ondersteunt voorts het UPnP-protocol. Muziek kan dus eenvoudig vanaf een laptop op de salontafel naar de 280D gezonden worden en dit werkte zonder gestotter of verlies van geluidskwaliteit.

Afgezien van de statusledjes zijn vier knopjes op het frontpaneel te vinden. Twee knopjes zijn voor het selecteren van de ingang (bron kiezen kan overigens ook met de MiND app), één knopje is voor het maken van een bluetooth-verbinding en de middelste knop is voor het in standby zetten of uit standby halen van het apparaat (het starten van de MiND app haalt de 280D ook uit standby). Een IR-afstandbediening wordt meegeleverd en die is ook te gebruiken voor andere apparaten van Moon.

Moon Neo 280D DSD: to DSD/MQA or not to DSD/MQA, that’s the question

De 280D kan DSD tot DSD 256 verwerken en PCM-signaal tot 32-bit/384 kHz, doch hierbij dient de kanttekening te worden gemaakt dat dit alleen geldt voor signaal dat binnenkomt via de usb-aansluiting. Via de MiND-module kan DSD tot DSD64 en PCM tot 24-bit/192 kHz worden aangeleverd (in de formaten WAV, FLAC, AIFF,AAC, ALAC, MP3, WMA-9 en OGG Vorbis). De optische aansluiting is beperkt tot 96 kHz en dat is normaal voor optische aansluitingen. Zoals gezegd, 32-bits signaal kan alleen door de usb-aansluiting worden verwerkt. De 280D ondersteunt gapless playback, ons inziens een absoluut vereiste dat niet mag ontbreken.

Dat er enige beperking is voor het afspelen van DSD zien wij niet als een probleem. Er is immers weinig tot geen bronmateriaal dat verder gaat dan 24-bit/192 kHz in PCM-formaat. Voor veel gebruikers is de hoofdzaak een goede weergave van 16-bit/44,1 kHz signaal en de rest is bijzaak of “nice to have”.

De 280D ondersteunt ook geen MQA. Is dat een probleem of gebrek? Ons inziens niet, want voor MQA geldt tot op heden min of meer hetzelfde als voor DSD: er is weinig tot geen MQA-bronmateriaal voorhanden. Voorts kunnen DSD en MQA theoretisch weliswaar beter klinken, maar als het opnameproces niet is ingericht op optimalisatie van die varianten en niet de juiste mensen achter de knoppen zitten, bieden ze veelal geen toegevoegde waarde.

MQA, DSD en hi-res in al zijn varianten zijn al enige tijd op de markt, maar zijn tot op heden geen groot succes te noemen. Net zoals destijds de Superaudio CD, willen DSD, hi-res en MQA nog niet echt doorbreken en zijn een beetje blijven hangen in het domein van enkele liefhebbers. Wij kunnen prima leven met het ontbreken van MQA. Uiteraard moet iedereen dat voor zichzelf uitmaken.

Moon Neo 280D DSD: enige technische specificaties

Technische specificaties zeggen niet zoveel over de klank van een apparaat, maar geven wel een indicatie voor het wel of niet kunnen waarnemen van ruis of vervorming. Bijvoorbeeld een ruisvloer op -85 dB zal in de meeste gevallen resulteren in hoorbare ruis in stille passages, zeker met een goede hoofdtelefoon. Afgezien van platenspelers en buizenversterkers, ligt de ruisvloer voor de meeste apparaten tegenwoordig lager dan -100 dB. Een dimmer in de luisterruimte of een ijskast aan de andere kant van de muur maakt dan meer lawaai en is beter waarneembaar dan het restje ruis of brom uit de audioset. Het wordt hoogtijd voor audiofiele dimmers en ijskasten. Met het ruisniveau van versterkers en digitale audioapparaten zit het tegenwoordig wel goed.

Simaudio geeft de volgende cijfers voor de 280D. De ruisvloer ligt op -118 dB. Het dynamisch bereik is 120 dB. De kanaalscheiding is 116 dB. Het frequentiebereik van het analoge circuit loopt van 2 Hz tot 100 kHz (op niveau van -3 dB). De intrinsieke jitter ligt op 1 picoseconde. De harmonische vervorming ligt op 0,001 procent en de intermodulatievervorming ligt op 0,002 procent. Volgens deze cijfers liggen ruis en vervorming beneden waarneembare grenzen. Tijdens de testperiode is geen ruis waargenomen.

We gaan de 280D aansluiten en van muziek voorzien.


EDITORS' CHOICE