De installatie van het scherm verloopt intuïtief door de duidelijk opgezette menustructuur en duidelijke handleiding. Wanneer het scherm voor de eerste maal aangezet wordt, start een automatische installatie waarin u de taal en het land kunt invoeren. Hierna kunt u de televisiekanalen handmatig gaan instellen wanneer u analoog kijkt of een automatische set-up laten doen wanneer u voor digitale televisie kiest. Kijkt u via een externe decoder dan hoeft u deze stap niet te doorlopen en enkel aan te geven op welke ingang de decoder is aangesloten. Het doorlopen van deze stappen verloopt soepel en al snel is het scherm gereed voor dagelijks televisiegebruik en hoeft men zich verder nergens meer om te bekommeren. Echter het hoeft tegenwoordig geen geheim meer te zijn dat de beeldkwaliteit van een televisie af-fabriek vaak beneden de maat is. Veelal staan instellingen zoals helderheid, contrast en kleur foutief afgesteld en eerder gericht op een presentatie in een overbelichte kamer welke, voor wat betreft de kijkcondities, nauwelijks overeenkomt met de gemiddelde woonkamer.
Pioneer heeft ruimschoots aandacht geschonken aan de mogelijkheden om het beeld te optimaliseren, zo vindt u bij de professionele instellingen bijvoorbeeld de optie om de kleurentemperatuur aan te passen waarbij u kunt kiezen uit een aantal vooraf ingestelde waardes of een volledig handmatige afstelling. Ook kunt u bij de kleuromgeving aangeven of de kleurweergave geoptimaliseerd moet worden voor een sterk verlichte kamer of niet. Waar bij de doorsnee CRT televisie al snel in het beveiligde servicemenu allerlei aanpassingen gedaan moesten worden om de beeldkwaliteit voor de huiskamer te optimaliseren, biedt dit Pioneer plasmascherm de gebruiker al veel meer mogelijkheden. Het verdient dus zeker ook de voorkeur dat er van al deze mogelijkheden gebruik gemaakt wordt om de beeldkwaliteit te optimaliseren.
Wilt u er echter zeker van zijn dat het scherm gekalibreerd wordt zoals het volgens de ‘ISF’ normering hoort dan zult u of aan de slag moeten met een ‘color analyzer’ of een ‘ISF’ kalibrateur in moeten schakelen. Ondanks de aandacht welke geschonken is om een goede beeldkwaliteit te garanderen, blijken bijvoorbeeld de verschillende lichtsterktes in het ‘chromacity’ rapport te zeer naar rood te neigen en kent blauw in het ‘color tracking’ rapport een te grote afwijking terwijl rood en groen voor het grootste gedeelte netjes binnen de referentiewaardes valt. Een veel voorkomende instelling volgens een ervaren ISF kalibrateur.
Naast instellingen zoals de kleurentemperatuur of de gamma instelling vinden we ook een tal van mogelijkheden om de kwaliteit van de beeldweergave te verbeteren. Het gebruik van deze digitale filters dient echter met enige voorzichtigheid benaderd te worden aangezien er altijd een ‘trade-in’ effect bestaat. Waar bijvoorbeeld het algoritme voor ruisonderdrukking inderdaad ruis uit het beeld haalt, worden er tevens fijne details aan het beeld onttrokken. Pioneer is niet over een nacht ijs gegaan en biedt bij haast elk algoritme verschillende gradaties in sterkte van werking. Zo kent de ‘digital noise reduction’ (DNR) wat een veelgebruikte algoritme voor ruisonderdrukking is, een drietal gradaties naast de optie om het algoritme uit te zetten. Het grote voordeel van het aanbieden van verschillende gradaties is uiteraard het gegeven dat de eindgebruiker voor zijn persoonlijke situatie, of zelfs per geval, kan beslissen tot welk punt hij het verlies aan detail acceptabel vindt ten opzichte van de winst die geboekt wordt. Het aanbod van digitale beeldverbeteraars is uitgebreid en ik kan mij zeer goed voorstellen dat sommige gebruikers, zelfs met de handleiding erbij, door de bomen het bos niet zullen zien.
Standaard wordt de Pioneer PDP427XD geleverd met allerlei digitale beeldverbeteraars geactiveerd, zoals blijkt na een ‘factory reset’ toen ik het scherm binnen kreeg. Een goed begin voor hen die door de bomen het bos niet zien, is het handmatig uitschakelen van alle beeldverbeteraars. Om daarna, wanneer blijkt dat bepaalde aspecten in de beeldweergave als storend worden ervaren, per instelling te bekijken wat het effect is. Uiteraard zal de betere leverancier u hierbij ook kunnen helpen en wanneer u een ‘ISF’ kalibrateur heeft ingeschakeld dan hoeft u haast al helemaal geen kopzorgen meer te hebben.