In de helder geschreven Duitstalige handleiding wordt duidelijk aangegeven hoe de jumpers geplaatst moeten worden en als extra is een lijstje met waardes van veel gebruikte elementen toegevoegd. Een opsomming waar de door mij gebruikte cartridges overigens niet in voorkomen. Ook op de print staan de keuzemogelijkheden duidelijk aangegeven. Daardoor zou je denken dat het maken en vervolgens implementeren van een keuze een fluitje van een cent is. Dat is het dan ook, tenzij je behoort tot die groep weifelaars die juist door de geboden mogelijkheid om uit drie standen te kiezen blijven twijfelen over de juiste instelling. In het begin van de luisterperiode speel ik met de Clearaudio Discovery MC die graag 47000 Ohm ziet. Het grootste deel van de tijd laat ik echter de muziek via de Jan Allaerts MC 1 Eco S weerklinken waarbij ik uitga van de instelling waarmee de Quasar de fabriek verlaten heeft; 100 Ohm / 220 μV.
The home team
De voeding van de Quasar wordt aangesloten op de audio stroomgroep waar ook de iets goedkopere Italiaanse Bluenote Phono One mk III en de tweemaal duurdere Acoustec h Electronics PH-1 Premium stereo phono amplifier hun stroom van betrekken. Op de tweede aparte stroomgroep worden gedurende de testperiode een aantal versterkers aangesloten. Naast de DK Design VS-1 Reference mk III zijn dat achtereenvolgens de Jadis Orchestra DIP, (de Advance Acoustic MPP 505 voorversterker in combinatie met) de MAA 705 mono eindversterkers en de Unison Research P70. De bron is als altijd de Clearaudio Champion Limited Edition met daarop de JMW 9 arm van VPI. De ingezette interlinks zijn de gegloeid zilveren en de zilvergouden van John van Gent die, net als de producten van Heed Audio, gekenmerkt worden door een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.
Ook het netsnoer dat het overgrote deel van de tijd de Quasar van stroom voorziet is van zijn hand. De versterkers worden aangesloten met een AH! TriAC netsnoer terwijl de JK Acoustics Type III luidsprekerkabels - over een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding gesproken – de verbinding tot stand brengen tussen de versterker en de MC Systems M3 luidsprekers. Ik weet dat er phono voorversterkers bestaan waarbij je (ter bescherming van je element) beter eerst de phono onder stroom kunt zetten alvorens de interlinks aan te sluiten maar in dit geval geeft de handleiding als ‘Wichtiger Hinweis’ aan dat de Quasar pas aangezet en aan het lichtnet gekoppeld mag worden wanneer alle interlinks aangesloten, en de jumpers op de juiste wijze geplaatst zijn.
Patience!
Zoals bij veel componenten het geval is moet ook de Quasar even opgewarmd worden alvorens hij optimaal klinkt. De fabrikant spreekt over 30 minuten en raadt daarom aan om de phono altijd aan te laten staan. Een advies wat ik direct opvolg, temeer omdat ik dit zo gewend ben. Naast de opwarmtijd moet de Quasar nieuw uit de doos een inspeelperiode doormaken alvorens hij op zijn top presteert. Dat inbranden duurt volgens de fabrikant ongeveer 100 uur. Gedurende de testperiode blijkt dat de klank van de Quasar ook na die eerste 100 uur in kwalitatieve zin nog verder uitrijpt.