REVIEWAudio Physic

HHCM

Marc Brekelmans | 13 juni 2011 | Audio Physic | Importeur: GVR Audio Import BV

Ook de gebruikte Hyper-Holographic Cone Midrange (HHCM) middentoner heeft de nodige typische Audio Physic techniek aan boord. Zo maakt deze middentoner gebruik van twee baskets, één van kunststof en één van aluminium. De aluminium basket zorgt voor de afvoer van warmte en voor de nodige torsiestijfheid, terwijl de kunststof basket voor een optimale demping van resonanties moet zorgen. Het gebruikte conusmateriaal is aluminium met daarop een dunne keramische coating. De HHCM middentoner heeft een doorsnede van 15 cm. Centraal in de midrange zit een forse aluminium fase-plug waar de voicecoil tijdens het spelen overheen schuift. Als magneetmateriaal zet Audio Physic het zeer krachtige Neodymium in.


De Audio Physic HHCM mid-unit

De gebruikte woofers zijn eigenlijk het meest conventioneel, al is de opstelling van de woofers in de kast weer bijzonder. Voor het laag gebruikt Audio Physic maar liefst vier 17 cm woofers die paarsgewijs aan beide zijkanten zijn gemonteerd. De tegenover elkaar liggende woofers zijn als push-push - beide woofers bewegen tegelijkertijd óf naar buiten óf naar binnen - geconfigureerd waardoor ongewenste kastresonanties kunnen worden voorkomen, en het systeem een hoge eigen demping en een goed fasegedrag heeft. Hierdoor is met een relatief kleine behuizing, een  grote en bovendien gecontroleerde laagweergave mogelijk.


In rood is duidelijk de kunststof basket zichtbaar

Op de achterzijde van de kast vinden we nog een grote, volledig van de kast ontkoppelde, aluminium montageplaat waarop de WBT single-wire aansluiterminals geplaatst zijn. Boven de montageplaat vinden we een grote bassreflex poort. De tweede bassreflex poort bevindt zich in de bodem van de luidspreker, en heeft een wel erg forse diameter. Aan diezelfde onderzijde bevinden zich ook de montagepunten voor de metalen strips waaraan de spikes geschroefd kunnen worden. Audio Physic heeft eventueel ook speciale (los leverbare) VCF II M8 voetjes die uw kostbare houten vloer niet beschadigen. Onderaan de baffle prijkt trots een zwarte schijf met daarin het getal 25.

Het is bijzonder te zien hoe de twee werelden van Audio Physic elkaar in hun producten vinden: natuurlijke vormen met kwalitatief hoogstaande fineer afwerking worden naadloos geïntegreerd met waarlijk high-tech luidspreker-units. En dat alles gebouwd met de spreekwoordelijke Duitse gründlichkeit. 



De Scorpio 25’s worden via een AudioQuest Redwood luidsprekerkabel aan de Tact SDA2175 gekoppeld. Als voorversterker dient mijn ouwe getrouwe Audio Research LS2 MkII hybride voorversterker, waarbij een Rega P5 met Lyra Dorian via een Bluenote Phono I MkII voor de analoge aanvoer zorgt. Digitale muziek komt in wisselende combinaties uit een Naim NDX, Naim UnitiServe, Naim DAC en een Squeezebox Duet. Tijdens de recensieperiode had ik ook kortstondig de beschikking over een Naim SPX voeding die op de NDX en op de DAC wonderen verrichtte... maar dat is een ander verhaal. Ter vergelijk dienden mijn trouwe metgezellen van PMC: de FB1+. Alle overige bekabeling is een combinatie van Crystal Cable, Siltech en Chord Company. Hoog tijd om eens naar muziek te gaan luisteren.

MERK





EDITORS' CHOICE