Polk
Kijk, dat is nou eens slim bedacht. Een volgens Internet protocol te adresseren systeem bouwen. Bij Polk speelde men hierop in door een luidspreker voor montage in de muur (in-wall) te introduceren met een netwerkaansluiting. Het typenummer is 265i. Polk noemt haar luidspreker IP-adressable. De klasse-D versterkers zijn al ingebouwd. Het betreft een driewegsysteem: het laag heeft een 75 watt versterker, het midden krijgt 50 watt toebedeeld en het hoog 20 watt. De aansturing vindt zoals gezegd plaats via een netwerkaansluiting. Over dat netwerk wordt overigens in het geval van Polk ongecomprimeerde audio aangeboden. Ook volume- en klankregeling vinden via het netwerk plaats. De bediening geschiedt door middel van aanraakschermen. Het systeem is geschikt voor meerdere ruimtes; zo is er een mogelijkheid om het programma dat in de ene kamer speelt mee te laten verhuizen naar een andere ruimte als de luisteraar van kamer wisselt. Polk gaf aan dat dit nog maar het begin is: men wil ook vrijstaande luidsprekers volgens dit principe gaan bouwen. Een probleem is nog wel, dat er nog geen standaard is voor audio over netwerk. Maar wat niet is, kan nog komen. (N.d.V.)
Shure
Fenomenaal die hoofdtelefoontjes van Shure, zie HVT van de vorige maand. Nieuw in Vegas is de E4c. Hetzelfde luidsprekertje maar met een iets grotere behuizing waardoor er nu achter het speakertje wel ruimte zit. Meer laag derhalve en eveneens zeer geschikt voor iPod-liefhebbers. Het noise-cancelling effect – passief door toepassing van afsluitende ‘pluggen’ – is volgens studies tot 93% (=37dB). For Shure.
Thiel
Bij Thiel, fabrikant van high end luidsprekersystemen, waren ze op de persconferentie duidelijk: “This is a high end audio presentation. Please extinguish your MP3 players and anyone using the term ‘home theater in-a-box’ will be thrown out the room immediately”. Thiel presenteerde een tweetal systemen voor in de muur (‘in-wall’) alsmede een een systeem voor montage op de muur of het plafond (‘onwall’). Al deze systemen hebben een coaxiale tweeweg luidspreker, waarvan de tweeter is afgeleid van het exemplaar dat dienst doet in het vloerstaande topmodel CS7.2. Een andere noviteit is de ‘Integrator’. Dit kastje bevat een actief scheidingsfilter en is bedoeld om één of meer Thiel subwoofers te koppelen met hun vloerstaande modellen, teneinde de laatste een uitgebreider laagbereik te geven. De Integrator is universeel uitgevoerd: het heeft ingangen op zowel lijn- als luidsprekerniveau. De Integrator werd gedemonstreerd in een systeem dat volgens Thiel een half miljoen dollar moest kosten. Er was inderdaad niet gekeken op een paar dubbeltjes. De hoofdmoot bestond uit een vijftal CS7.2 luidsprekers, het topmodel van Thiel, aangevuld met een MCS1 centerluidspreker. De vier CS7.2’s op de hoeken van de opstelling kregen laagondersteuning van vier SS4 subwoofers (de grootste die Thiel maakt). Het geheel werd aangestuurd met elektronica van Theta en van beeld voorzien van de duurste JVC-projector. It sounded like a million dollars (ook een manier om je inzet te verdubbelen…). (N.d.V.)
Totem
Luidsprekers demonstreren kan Vince Bruzzese als de beste. Hij draait doorgaans wel hard moet ik zeggen, maar zijn programmakeuze staat het toe. De enthousiaste Bruzzese is altijd op elke show te vinden en zijn harde werken wordt kennelijk beloond. Het bedrijf bestaat nu zeventien jaar en verbindt de naamgeving van de modellen aan begrippen uit de indiaanse cultuur. Nieuw is een apparaat dat je achter in je luie stoel kunt leggen en dat de laagbeleving een extra dimensie geeft. Sceptisch als ik ben voor lage lusten moet ik zeggen dat, mits subtiel gedoseerd, het tot een realistische ervaring aanleiding geeft. ‘GSS Drum’ is de naam en daar is geen woord indiaans bij.
Cambridge Audio
Het Britse Cambridge Audio, opgericht in 1968 en sterk aanwezig in de zeventiger en tachtiger jaren met goed klinkende betaalbare kwaliteitsproducten, presenteert de ‘Azur 640H’. Op basis van de CD-speler ‘640C’ – 24-bit/192kHz DA converter van Wolfson – heeft de ‘640H’ een Hard Disk Music Server welke wordt aangestuurd door in eigen beheer ontwikkelde AudioFile-technologie, lees soft-ware, en waarmee een volledige muziekverzameling opgeslagen en beheerd dan wel muziek gedownload van Internet, PC’s of Mac’s kan worden. Dit kan niet alleen met een Ethernetverbinding maar ook met behulp van een draadloze Wi-Fi verbinding. Dit betekent dat de ene 640H ook met een andere kan communiceren waardoor tegelijkertijd een hoogwaardige multi-room installatie opgebouwd kan worden zonder dat daarvoor bedrading noodzakelijk is. Het audio gedeelte van het ontwerp is strikt gescheiden van ruisveroorzakende elektronica. En zoals de rest van de Azurreeks is de ‘640H’ gemonteerd op een resonantieabsorberend chassis en onder andere voorzien van een dik aluminium frontpaneel.
Centraal in de ‘640H’ staat een krachtige VIA C3 1GHz processor die gekoppeld is aan een flinke (160Gb) hard disk waardoor er geen compromissen gesloten hoeven te worden als het gaat om geluidskwaliteit; datacompressie is niet noodzakelijk. De opslagcapaciteit is gelijk aan ongeveer 300 albums met behoud van CD (PCM) kwaliteit. Indien gewenst kan natuurlijk ook het populaire MP3-formaat gedownload worden bij 320 of 128kps (goed voor de opslag van 40.000 songs). Ook kunnen CD-R of CD-RW direct van de harddisk gebrand worden met de editings- en verwerkingsflexibiliteit die van een digitaal formaat verwacht mogen worden.
Maar het meest opvallende van alle eigenschappen is misschien wel dat met de breedbandverbinding van ‘640H’ het ‘Gracenote‘s CDDB track information archive’ alsmede de hoes-afbeeldingen van ‘Muze’ binnegehaald kunnen worden. De levering van de ‘640H’ wordt aan het eind van de lente verwacht.