ARTIKEL

Philips - Pioneer - Samsung - Sharp

Gastauteur | 07 februari 2005

Philips
Het ‘grote’ nieuws bij Philips is het antwoord op mijn vraag hoe het nu zit met SA-CD. “Het is een feature op onze producten.” Een hele geruststelling... In een folder van een elektronica-keten uit Nederland las ik onlangs het volgende: “SACD: SACD is een digitale geluidsdrager waarbij de trilling van lucht digitaal opgeslagen is waardoor een veel fijnere weergave van het geluid mogelijk is.” Dat wist ik nog niet…

CES 2005
Echt nieuw is de clearLCD-technologie waarover hieronder te lezen is. Zeer Philips-waardig. In Las Vegas werd ook het ‘Wireless Music Center’ gepresenteerd. Wat kan je hiermee? Wel, zet je audio-CD’s om in MP3-files op de 40GB harde schijf (dat zijn dan 750 CD’s, oftewel je hele collectie en die van de familie erbij) en stuur de muziek naar maximaal vijf andere WMS-en elders in huis. Dezelfde of andere muziek, dat maakt niet uit; moet je er wel een receiver neerzetten natuurlijk.
De WACS700 is ook op je computer aan te sluiten zodat er ook van andere en gene zijde muziek extra opgeslagen kan worden.

CES 2005

Philips clearLCD
Het vaderlandse Philips pakte uit op een gebied dat tot haar specialiteiten behoort: beeld en introduceerde clearLCD.
In computerwereld is onder de fabrikanten van LCD-schermen een wedloop gaande wie de snelste schermen kan maken. Dat is namelijk nodig om bewegingsonscherpte, traditioneel een probleem bij LCD-schermen die bewegende beelden moeten weergeven, te verkleinen. Philips zocht het niet in verhoging van de snelheid van het scherm maar in een andere hoek: de achtergrondverlichting. Men ontwikkelde een lamp voor de achtergrondverlichting van LCD-schermen welke bijzonder snel aan- en uitgeschakeld kan worden, en een aanzienlijk hogere lichtopbrengst heeft dan gebruikelijk. De truc van het geheel zit in het feit dat de lamp niet continu het LCD-scherm aanlicht, maar steeds kortstondig als het scherm het complete beeld van een frame heeft opgebouwd. Het oog neemt daardoor alleen de compleet opgebouwde frames waar, en niet langer de periode waarin het frame wordt opgebouwd. Het feit dat de lamp met korte tussenpozen oplicht, wordt gecompenseerd door de hoge lichtopbrengst. En inderdaad: van veegeffecten was niets te zien en de lichtopbrengst was ruim voldoende. (N.d.V.)

Pioneer
CES 2005Bij Pioneer is in de V.S. de aandacht altijd nogal sterk gericht op het auto-gebeuren; navigatie en vooral veel elektronica voor op of onder de hoedenplank. Loop je over de stand dan zie je dat Pioneer ook fantastische plaatjes neer kan zetten. Niet voor niets komen de plasma’s van Pioneer er internationaal zeer goed van af in testen; maar liefst vijf, oplopend van 43 tot 50 inch plasma-televisies in high definition resolutie met PureVision technologie en verder alle high-end beeldtechnieken die deze Japanse fabrikant in huis heeft. Ook op het gebied van optical storage blaast Pioneer een grote partij mee en zo is ook de Blu-ray technologie voorhanden. Niet verwacht had ik een personal player, weliswaar speciaal voor de Amerikaanse markt – want gekoppeld aan een satelliet radiostation – en die 128MB onder de kap herbergt. Op het vlak van weergave van allerlei  formaten staat Pioneer altijd vooraan; de nieuwe multi-speler heet DV-588A-S en speelt ook SA-CD en DVD-Audio af.

Samsung
Ongekroonde koning van de grote schermen is telkens weer de Koreaan Samsung: plasmascherm van 102 inch, lcd-paneel van 57 inch…

Sharp
Toch spant Sharp met een 65 inch lcdscherm de kroon in de AQUOS-lijn met HD-beeldresolutie. Op het terrein van achterwand projectie is Sharp eveneens actief.


EDITORS' CHOICE