ARTIKEL

HD-TV - Lumagen - JVC - Lite-On - Panasonic

Gastauteur | 07 februari 2005

HD-TV
In Nederland stopt in de loop van 2006 het uitzenden van TV door de ether. De reden hiervan is dat Nederland inmiddels zeer dicht is bekabeld, en dat diegenen die niet op de kabel zitten, kunnen uitwijken naar satelliet. Uitzenden door de ether is dus zo langzamerhand duur en overbodig aan het worden. In de VS geldt een dergelijke regel maar dan nog drastischer. Met ingang van 1 januari 2007 mag daar geen analoge televisie meer worden uitgezonden. De reden is een andere dan in Nederland: men wil op deze manier langs wettelijke weg de invoering van digitale hoge definitie televisie (HD-TV) afdwingen. Nu lijkt dat drastisch, totdat wordt bedacht dat er in de VS al een redelijk aanbod van HD-TV bestaat via de satelliet. Dit betreft in de meeste gevallen pay-TV. Uitzendingen vinden langs digitale weg plaats in 16:9 en de resoluties zijn 1280x720 progressief en 1920x1080 geïnterlinieerd. Dit wordt ook weerspiegeld op de TV-markt: alle TV’s met een schermdiagonaal groter dan 32 inch (82 cm) die te koop zijn in de VS zijn reeds geschikt voor de weergave van deze formaten. In tegenstelling tot Europa waar er op één zielig zendertje op de ASTRA na niets lijkt te gebeuren in HD-TV, zijn ze daar in de VS een stuk verder. (N.d.V.)

Lumagen videoprocessors
De kleine Amerikaanse fabrikant Lumagen toonde een reeks van drie bijzondere videoprocessors, die onder de namen VisionDVI,VisionHDP en VisionProHDP door het leven gaan. In eerste instantie zijn de processors bedoeld voor het verbeteren van de beeldkwaliteit van videosignalen, maar deze korte omschrijving doet het product te kort. De fabrikant heeft namelijk voor een zeer flexibele opzet gekozen door vrijwel geen beperkingen op te leggen aan zowel het ingangs- als uitgangsformaat. Dankzij dit fenomeen wordt het aangesloten display altijd en onafhankelijk van het ingangsformaat aangestuurd in de optimale
eigen resolutie. De processor doet niet alleen aan verbetering van videosignalen, maar ook aan formaat- en  standaardconversie. De apparaten kunnen derhalve ook gebruikt worden om HD-TV signalen weer te geven op displays bedoeld voor normale resolutie.
De flexibele opzet van de processors uit zich ook in de aansluitmogelijkheden: composiet, S-video, component, HDMI, DVI-A, DVI-D en RGBs op BNC zijn allemaal mogelijk op hetzelfde apparaat. Verder zijn er meerdere ingangen aanwezig en kent de processor per ingang nog vier preset-mogelijkheden voor de instellingen. BMB Elektronica in Veen is de Nederlandse vertegenwoordiging. (N.d.V.)

JVC
Wat in ons land maar niet wil lukken. Persberichten moeten wij van ver halen en niet zoals je zou verwachten van dichtbij. Ik neem aan dat je minder geïnteresseerd bent in hoofdtelefoontjes met MP3- faciliteit en ook niet in micro componenten of luidsprekers van deze in de opinie van consumenten toch zeer hoog ingeschaalde CE-fabrikant. JVC komt met zes DVD-receiver systemen waarbij in het duurste systeem een DVD-recorder zal huizen. Aan hi-res audioformaten geeft men bij JVC geen thuis. Op het gebied van beeld is het assortiment schier eindeloos. JVC heeft het allemaal en vaak zeer prijsvriendelijk. Op het gebied van projectors spelen de HD-ILA modellen een zeer prominente rol.

Lite-On
Deze relatieve nieuwkomer op de DVDrecordermarkt is van huis uit een goede bekende in de computerwereld. Lite-On staat zich er op voor toestellen te maken die eenvoudig in bediening zijn. Mooier kan haast niet.

Panasonic
Een enkel hoogtepunt dat tijdens de presentatie werd genoemd is de uitbreiding van het HD-televisieprogramma; in plasma en lcd zowel in lcd-achterwandprojectie als in DLP. Nieuws is vooral dat de ‘DIGA’ DVD-recorders nu ook +R en -RW lezen/schrijven kunnen. De samenwerking met Sonic Solutions heeft geresulteerd in de ontwikkeling van een authoring systeem voor Blu-ray. De als altijd indrukwekkende stand op de CES toonde het gehele assortiment van Panasonic. Een indrukwekkende company.


EDITORS' CHOICE