Bandtweeters met conusunits combineren roept bij mij altijd een aantal vraagtekens op en bijna altijd ervaar ik zelf dit huwelijk niet als ideaal. Bij de MB-5 en ook de overige Scansonic modellen is de tweeter gelukkig wel volledig naadloos met het middengebied geïntegreerd. De enige verschillen die tenslotte nog overblijven zijn een wat ander afstraalgedrag en dat zaken als omlijning, ‘bloom’, vulling, micro dynamische contrasten en harmonische opbouw, gewoon anders worden ingevuld dan waar een goede dometweeter toe in staat is. In sommige aspecten beter, in andere aspecten weer wat minder en dan hangt het uiteindelijk sterk af van hetgeen je als luisteraar zelf wilt nastreven.
Bij een goede opstelling is de MB-5 een mooi homogeen en evenwichtig systeem, welke een goede breedbandigheid koppelt aan een hoge snelheid en fraai definitie over het gehele geproduceerde bereik (30 Hz - 40 kHz). Een opname vol van subtiliteiten, melancholie, emotie, kleur en ruimte, is het prachtige The Gift van Susanne Abbuehl (ECM 2322). Susanne is een uit Zwitserland afkomstige zangers/componist die gelukkig nu eens niet in het standaard zangeres met piano en contrabas jazz muziek syndroom past, maar op geheel eigen wijze een prachtig ingetogen en vooral emotioneel bewogen expressiepallet ten gehore brengt.
Scansonic MB-5: diepe baslijnen
The Gift is een zwoel en mysterieus album wat op een juist afgestemde audiosysteem, werkelijk kippenvel kan veroorzaken. Mede door de grote fijnzinnigheid van de MB-5 weet Susanne haar muzikale troeven indrukwekkend uit te spelen en maak ik als luisteraar de belangrijke overstap van muziekluisteren naar muziek genieten. Enkel bij de door Olavi Louhivuori bespeelde drums op This and my heart en later gespeelde muziek met diepe baslijnen met een repeterend karakter, hoor ik nog het verschil tussen weergevers met een enkele grote woofer en de drie kleinere in de MB-5.
Hoewel meerdere kleinere woofers doorgaans als ‘sneller’ zouden kunnen worden betiteld, klinkt diep laag doorgaans met nog wat meer overtuiging, grandeur en gemak wanneer er slechts één of twee grotere exemplaren aan het werk zijn. Uiteraard moet daarbij niet vergeten worden dat je daar dan weer wel de prijs van een aanzienlijk bredere behuizing voor betaald en dat is nu net iets wat veel mensen vandaag de dag liever niet meer in hun huiskamers willen zien. Deze verfijnd en zacht intonerende weergevers sluiten tenslotte af met hun gave om zelfs nog bij minder kostbare randapparatuur het hifi gevoel naar de achtergrond te duwen en het echte muziek genieten de boventoon te laten voeren.
Scansonic MB-5: conclusie
Als ik terugkijk op de afgelopen testperiode, vind ik deze Scansonic MB-5 het best presterende model dat ik tot op heden van dit Deense merk heb gehoord. Enerzijds heeft dit te maken met de veel beter bij de Nederlandse woningen passende laagafstemming. Maar het is zeker ook de mooie afbeeldingsschaalgrootte, het schitterende ruimtebeeld en de universele inzetbaarheid die indruk maken.
Hoewel ik zelf heel persoonlijk de voorkeur blijf geven aan dynamische conusluidsprekers waarbij een dometweeter wordt ingezet, behoort Scansonic met de MB-5 wel bij het kleine selecte groepje waarbij de integratie tussen band-tweeter en conus midden/laag units zo naadloos als maar mogelijk is. Uiteraard zijn daarbij de voordelen van een topklasse bandtweeter zoals zachtheid in de weergave, rust en accuratesse in het volgen van het aangeboden signaal, ook heel evident.
Als totaal staat hier afsluitend duidelijk een weergever anno 2016 voor mij. Ronduit prachtig in zijn gehoormatige kwaliteiten, fraai qua vormgeving, materiaalkeuze en verhoudingen, gemakkelijk in ieder interieur te integreren, door eigenlijk iedere kwaliteitsversterker prima aan te sturen en last but not least, ook nog eens voorzien van een bijzonder gezonde prijs/kwaliteitsverhouding. Scansonic is back en daar kan nu iedereen van genieten.