Omdat we eerder zelden inbouwspeakers testen, gaan we in tegenstelling tot tests rond losse luidsprekers toch de vergelijkingen met andere CI-producten wat schuwen. Dat zou oneerlijk zijn. We bekijken het liever anders: hoe verhoudt deze Phantom zich tot losse speakers van rond dezelfde prijs? Onze vaste speakers zijn een set Dali Rubicon 6-speakers, die weliswaar goedkoper zijn (3.800 euro/set, itt 6.000 euro/set bij de S-280).
Eerste indruk: er zit aardig wat resolutievermogen in de S-280. We spelen bij wijze van test ‘Frida’ af, een van onze favoriete soundtracks van de gelijknamige film over de Mexicaanse Frida Kahlo, onder meer met de mooie stem van Lila Downs. Maar dit is een 160 kbps MP3-versie van dat album. Op een draadloze Sonos-speaker zou je niet per se alles merken wat er mis is met de gecomprimeerde liedjes, maar bij de S-280 is het wel heel duidelijk dat hoge geluidjes (zoals de maracas die regelmatig in deze Centraal-Amerikaans-getinte soundtrack opduikt) vrij synthetisch overkomen en dat het laag vrij begrensd is. Dat de tekortkomingen van een MP3 hoorbaar worden verwacht je natuurlijk ook van een speaker uit deze prijsklasse – maar niet per se bij een inbouwtoestel. Voedt de Phantom S-280 met degelijk bronmateriaal (in dit geval via een Hegel Röst, met Roon op een Raspberry Pi en aangesloten via USB klasse B) en je krijgt iets te horen dat in termen van resolutie en detailweergave op Rubicon-niveau zit.
De breder horizontale uitstraling van de hybride Dali-tweeter en drivers blijft ook een grote plus, zeker als je met meerdere mensen in de kamer zit te luisteren. Off-axis klinkt de Phantom S-280 bijna even goed als in de sweet spot. We waren ook verbaasd door hoe full-range de S-280 wel is. Ondanks het gebruik van passieve basradiatoren – iets dat we altijd associëren met minder strakke bassen – klonk de reusachtige Phantom diep maar ook (relatief) gedetailleerd. Al hoeden we ons wel voor heel forse uitspraken op dit gebied, want door de losse testopstelling speelde de kamer meer mee dan het geval zou zijn bij in-muurmontage.Â
Conclusie
We moeten eerlijk toegeven dat de Phantom S-280 een speaker is zoals we nog nooit eerder over de vloer kregen. Het is sowieso een luidspreker die enkel relevant is in kader van een echt project om een thuisbioscoop of luisterruimte te bouwen. Maar niet zozeer vanwege de prijs, want die is eigenlijk wel op het juiste niveau voor wat geboden wordt. Gewoon vanwege het praktische aspect.
Het interessante aan de S-280 is dat het je een manier biedt om te genieten van de voordelen van inbouw én van een superieure geluidskwaliteit. Het is niet de eerste inbouwspeaker op dit niveau – we denken bijvoorbeeld aan KEF’s Ci5160RL-THX – maar tegelijkertijd kun je niet stellen dat er heel veel waardige alternatieven zijn. De Phantom S-280 moet je in elk geval onderzoeken als je een thuisbioscoop wil bouwen waar je muziekweergave belangrijk is. Is muziekweergave je eerste prioriteit, dan kun je met de S-280 zelfs een heel fraaie opstelling bouwen zonder dat er nood is aan een extra subwoofer.Â
Dali Phantom S-280
€ 2.999/stuk
www.dali-speakers.com
Beoordeling 4,5 op 5