REVIEWB&W

Prijscategorie 1.300 - 2.000 euro

Gastauteur | 19 juli 2007 | B&W

Zapvertraging
LG 42PC1RR

De LG heeft gezien zijn aantrekkelijke prijskaartje een paar mooie verrassingen in petto. Zo maakt het toestel gebruik van plasmatechnologie en heeft het zowaar een complete digitale videorecorder met een capaciteit van 80 Gb aan boord. En dan te bedenken dat LG niet meer dan 1.300 euro voor deze 42PC1RR wil hebben. Qua uiterlijke verschijning is deze tv geen hoogvlieger. Het overdadig gebruik van plastic en de nogal lompe schermvoet zijn daar debet aan. Achteraan staan alle nodige aansluitingen, maar de LG moet het met slechts één HDMI-ingang stellen. Het plasmapaneel beschikt over een ‘HD Ready’-resolutie van 1.366 x 768 pixels.

Bij de kijktest vallen ons twee zaken op. Ten eerste is het scherm weerspiegelend, zodat allerlei rotzooi – verbazingwekkend wat een mens allemaal in zijn woonkamer heeft rondslingeren – en lichtbronnen uit de kamer erin gereflecteerd worden. Ten tweede heeft het toestel last van enige zapvertraging. Mensen met een dwangmatige zapreflex zijn bij deze dus gewaarschuwd. Tv-beelden bevatten (te) veel ruis, maar de kleurenweergave is erg goed. Ook de zwartweergave is oké. De scherpte vinden we dan weer een minder sterk punt.

De digitale videorecorder laat zich vlot bedienen, maar je mag hier niet dezelfde mogelijkheden verwachten als bij een volwassen DVD-recorder met HDD. Maar hoe je het ook draait of keert, de videorecorder is een niet te onderschatten feature, en al helemaal voor een tv in deze prijsklasse. De afstandsbediening maakt een overvolle indruk, maar laat zich vrij vlot gebruiken. De geluidsweergave is bovengemiddeld, maar de term ‘goed’ doet ze teveel eer aan. Bij het bekijken van onze Blu-ray-film komt laatste spatje resolutie komt er niet uit, en de contrastweergave valt ons – zeker voor een plasmascherm – een beetje tegen.

LG 42PC1RR >>>
Puntenscore 71/100
Prijs-kwaliteitverhouding 85/100
http://nl.lge.com/index.do 1.300 euro


Veel features voor weinig geld
Acer AT4250-DTV

Hoewel de Acer AT4250-DTV één van de goedkoopste schermen uit de test is, beschikt het toestel wel degelijk over een ‘Full HD’-paneel, dus met een resolutie van 1.920 x 1.080. Bovendien heeft de Acer ook een DVB-T-tuner aan boord, al moet worden vermeld dat je daar in ons land niet veel aan hebt.

De afwerking is gewoontjes, met veel plastic en weinig fantasie. Achteraan blijkt de Acer compleet uitgevoerd te zijn, met onder meer twee HDMI-ingangen. De afstandsbediening doet z’n werk redelijk goed, maar we missen een ‘exit’-knop in het navigatieveld.

De beeldkwaliteit van tv-uitzendingen is niet best: harde kleuren, veel ‘ringing’ en weinig diepte in het beeld. Daar komt bij dat het omzetten van 4:3-beeldmateriaal naar het 16:9-breedbeeldscherm niet altijd even goed verloopt.

Het geluid dat de Acer produceert stelt weinig voor. Zoals gebruikelijk is er te weinig laag, maar daarnaast klinken mid en hoog onnatuurlijk en vermoeiend. De specs vermelden trouwens dat de THD (Total Harmonic Distortion - Totale Harmonische Vervorming) minder dan 10% is. Maar goed ook, want geluid met 10% THD erbij is niet om aan te horen.

Los van het feit dat de resolutie er fors op vooruit gaat, verbetert de beeldkwaliteit er niet echt op als we naar Blu-ray kijken op de Acer. De te lage contrastverhouding zit daar voor iets tussen, en ook de schokkerige beeldweergave en het weinig natuurlijke kleurenpallet helpen niet bepaald. De Acer biedt veel features voor weinig geld – zoals de Full HD-resolutie en de DVB-T-tuner – maar stelt desondanks teleur.

Acer AT4250-DTV >>
Puntenscore 60/100
Prijs-kwaliteitverhouding 72/100
www.acer.nl 1.499 euro

!! BESTE KEUS

Sober, strak en stijlvol
Panasonic TH-42PV70F

Het valt op dat het design van de Panasonic een stuk minder kitscherig is dan dat van de meeste andere schermen uit zijn prijsklasse. De Panny is sober, strak en stijlvol. En hij is voorzien van een flinke, matzwarte schermrand. Zo zien we dat graag. Het aansluitveld achterop is niet bijzonder, maar er zijn tenminste twee HDMI-ingangen voorzien. Tv-uitzendingen zien er prima uit op de Panasonic. Dat komt door het natuurlijke, egale kleurenpallet, de rijke contrastweergave en het achterwege blijven van storende artefacten. Daarnaast is de Panasonic ook een erg gebruiksvriendelijk toestel, met een handige – maar helaas ook weinig aantrekkelijke – remote met grote knoppen en een user interface die logisch en duidelijk opgebouwd is.

De geluidskwaliteit is niet van die aard dat er spontaan allerlei wilde feestjes losbarsten als de Panasonic ingeschakeld wordt, maar hij speelt toch een klasse beter dan de overige schermen uit zijn prijscategorie. De beeldkwaliteit met Blu-ray als bronmateriaal is uitstekend. De zwartweergave is mooi diep – typisch voor het betere plasmawerk – en het contrast is erg ruim, met beelden die er natuurlijk en filmachtig uitzien. Deze Panasonic toont zich zonder meer het beste scherm uit zijn prijsklasse. Dat de resolutie met 1.024 bij 768 pixels niet de hoogste HD-norm haalt is op zich een nadeel, maar in het grote geheel weegt dat lang niet zwaar genoeg door om de TH-42PV70F de titel van ‘Beste Keus’ in deze prijsklasse te ontzeggen.

Panasonic TH-42PV70F >>
Puntenscore 78/100
Prijs-kwaliteitverhouding 77/100
www.panasonic.nl 1.599 euro


Bedieningsperikelen
Mirai T4211N

Vermits deze Mirai precies evenveel kost als de Panasonic TH-42PV70F uit deze test, zijn we benieuwd of het apparaat ook qua prestaties in de buurt blijft. Eerst en vooral dien je er rekening mee te houden dat er geen component video-ingang op de Mirai zit, noch een composiet- of een S-video-input. Als je dus wat oudere videobronnen in huis hebt – een dvd-speler van een paar jaar oud, een spelconsole van de vorige generatie, dat soort werk – zal je je moeten redden met verloopkabels van composiet en/of S-video naar Scart. De remote is een weinig esthetische verschijning die bovendien alleen maar doet wat je vraagt als je ze ultranauwkeurig richt. En dat zijn niet de enige bedieningsperikelen waar we mee te maken kregen. Zo is ook de navigatiemethode die in de menu’s wordt gebruikt allesbehalve. Je moet bijvoorbeeld de menutoets indrukken die de cursor naar boven zou moeten sturen als je naar links (!) wilt navigeren. De Mirai krijgt dan ook een regelrechte buis – 40/100 – aan zijn broek gesmeerd wat het bedieningsgemak betreft.

Over naar de beeldtest. Tv-uitzendingen zien er natuurlijk uit en vertonen weinig artefacten. Bij de Blu-ray high definition-filmtest valt ons de degelijke contrastweergave op. De kleurenweergave is goed, maar de saturatie-instelling staat af fabriek op een veel te hoge waarde ingesteld. De geluidsweergave is al bij al nog aanvaardbaar. Oké, er is absoluut geen laag en alles wat uit de speakertjes komt klinkt ‘dozerig’, maar toch is het minder erg dan bij veel andere tv’s uit de test.

Mirai T4211N >>
Puntenscore 65/100
Prijs-kwaliteitverhouding 72/100
www.mirai.eu 1.599 euro


Met digitale videorecorder
LG 42LC2RR

Naast de 42PC1RR (zie eerder in dit dossier) leverde LG nog een tweede scherm, dat naar de al even poëtische benaming 42LC2RR luistert. Het voornaamste verschil tussen beide toestellen is overigens de gebruikte schermtechnologie. Waar de 42PC2RR een plasmascherm is, vertrouwt deze 42LC2RR op lcd-techniek. Rondom het scherm zit een blinkende, zwarte rand. Enige weerspiegeling van spullen uit de kamer is dus niet uitgesloten. Het scherm kan – dankzij de schermvoet – om zijn as roteren. Aangezien er geen elektrisch motortje ingebouwd is, kan dat enkel op mankracht. De LG is achteraan goed voorzien van oren en poten, maar moet het stellen met slechts één HDMI-ingang. Net als de goedkopere 42PC1RR heeft ook deze LG een digitale videorecorder met timeshift en een capaciteit van 80 Gb onder de kap zitten. Niet al te veeleisende gebruikers kunnen op die manier de aankoop van een DVD-recorder met HDD uit hun budget schrappen.

Het bedieningsgemak is niet slecht, maar het irriteert ons dat er geen knop op de afstandsbediening te bespeuren valt waarmee de beeldverhouding kan worden ingesteld. De beeldkwaliteit bij tv-uitzendingen is niet geweldig. Dat komt door de storende artefacten die het beeld ontsieren, het weinig aantrekkelijke kleurenpalet en de minder sterke contrastweergave. Verder heeft het scherm het ook moeilijk met snel bewegende beelden. Diezelfde commentaren noteren we ook als we onze Blu-ray-speler aankoppelen, maar daar bovenop krijgen we dan ook nog af te rekenen met een flinke portie ruis. Maar er is ook goed nieuws: de geluidsweergave is – in verhouding met de andere testdeelnemers – erg goed te noemen.

LG 42LC2RR >>
Puntenscore 68/100
Prijs-kwaliteitverhouding 80/100
http://nl.lge.com/index.do 1.600 euro

MERK

EDITORS' CHOICE