Corsair is van origine een echt computermerk, net als de concullega's van Kingston. Velen zullen Corsair herkennen van hun ram-geheugen. Maar Corsair is groot, heel groot. Ze richten zich dus bepaald niet alleen maar op headsets of muizen, en het merk is bovendien groeiende. Dat zie je aan het assortiment: pc cases, voedingen, koeling, opslag, gaming muizen, keyboards en headsets en zelfs gaming pc’s.
Bij Corsair zit je dus wel goed – letterlijk, want ze hebben voor gamers ook speciale stoelen. We verwachten dan ook een hoop van de headset die wordt opgestuurd. Een verwachting die direct werd overtroffen toen we dat draadloze mode in ontvangst mochten nemen. Een draadloze RGB headset wel te verstaan. RGB-lichtgevende artikelen is een dingetje onder gamers. Ook bij videofielen. Kijk maar naar de tv’s van Philips, met Ambilight. Het zorgt voor extra sfeer in de omgeving. De headset zelf is op de site van Corsair te bestellen voor 209,99 euro. Dat is een stevige prijs, maar dan is het model wel draadloos. Â
De ervaring van het uitpakken is een traktatie. De afwerking valt direct op. E wordt ook een zak/tas met magnetische sluiting bijgeleverd, die in ieder opzicht luxe ademt. Zelfs de kabels en de dongle zijn in dezelfde stijl als de headset afgewerkt. Het doet ons een denken aan de hoofdtelefoons van B&W, specifiek de recent geteste PX5 en de PX7. Deze headset is geschikt voor pc en Playstaion. Er zit een microfoon bij die afgekoppeld kan worden. De Virtuoso is in staat om 7.1 surround weer te geven. Van binnen vinden we 50mm drivers die het draadloze audiogeweld moeten weergeven. Corsair geeft aan dat met het aansluiten via USB 24 bit/96khz- weergave voor muziek mogelijk is. De oorkussens zijn uitgerust met memory foam. Het materiaal is kunststof en aluminium, in gun metal. De afwerking daarvan is echt prachtig. Dat is op de foto’s ook duidelijk te zien. De logos aan de zijkanten lichten op in een gewenste RGB kleur. Hiervoor met wel de software worden geïnstalleerd.
Aan de onderkant van de rechter oorschelp zit een volume draaischijf en een schuifje om te wisselen tussen USB aansluiting of draadloos. Aan de linker oorschelp vinden we de USB aansluiting, 3.5 mm aansluiting en de aansluiting voor de microfoon. Ook hier vinden we een microfoon die losgekoppeld kan worden. Op de microfoon zit dicht bij de aansluiting ook een knop. Hiermee kan je de microfoon aan of uitzetten. Dat is een zeer gewilde functionaliteit onder gamers. Even snel de microfoon uit als je met iemand in de kamer moet praten of als je gebeld wordt. Als we de opname van de microfoon terug luisteren, horen we de kwaliteit. De stem is goed hoorbaar en weinig ruis of omgevingsgeluid. Ook de aanslagen op het toetsenbord worden netjes weggewerkt. Qua microfoon is dit zeker de beste uit deze multitest.
Audio
In het software center zetten we eerst de surround mode aan. We starten Call of Duty op en beginnen een multiplayer game Capture the Flag. Binnen enkele seconden zitten we midden in de actie. En zo voelt het ook. De Virtuoso klinkt geweldig. In vergelijk met de HyperX klinkt de Virtuoso netter en strakker. Er zit meer zuiverheid in het geluid. Het laag is subtiel maar zeer overtuigend. Ook de helderheid valt op. Dat is met name in de actie gedreven spellen een mooi aspect. De beleving wordt hier door beter. In GTA 5 is de wereld om ons heen perfect hoorbaar. We horen de auto’s voorbij rijden, de mensen praten, de hele virtuele omgeving tot leven komen. We horen duidelijk onderscheid tussen dingen ver weg en dichtbij. De surround mode is zeer goed.
Bij films is die ervaring net zo goed. In de film Transformers zitten een hoop special effect-geluiden. Het zijn juist die kleine geluidjes die extra flair geven aan de film. De Corsair Virtuoso gaat hier heel goed mee om. We horen de kleine effecten, een metaalachtige sis, een huls die uit een machinegeweer valt, het 'kggt-tkk-kgggt' van de tranformatie van auto naar robot, het klinkt allemaal erg goed. Ook de midden en de lage tonen komen goed uit de verf. Het laag is subtiel, niet overdreven, maar komt wel binnen.
Bij muziek willen we graag stereo. Via de verloopstekker proberen we de headset met usb aan te sluiten op de iPhone. Maar we krijgen een melding te zien dat de Corsair Virtuoso te veel energie van de telefoon vraagt. Gelukkig kunnen we gewoon de headset aansluiten met een 3.5 mm kabel. We kunnen over de Corsair Virtuoso heel duidelijk zijn; TOP! Dit is een headset die op niveau kan meekomen bij hifi koptelefoons. Tuurlijk ligt er wel een nuance hier. De Corsair Virtuoso headset moet niet alleen maar audio weergeven, maar ook RGB licht geven. Een microfoon moet er ook op aan gesloten worden en dus audio de andere kant op doorgeven.
Maar dat even terzijde, als we echt muziek luisteren dan kunnen we daar met de Corsair Virtuoso oprecht van genieten. Het album Thriller van Michael Jackson klinkt als echte Nederlandse pindakaas; lekker smeuïg. Het komt zeer goed over en de elementen zijn in balans. Omdat die balans zo goed aanwezig is, word je als luisteraar opgenomen in de muziek, een punt waar we bij hifi graag op beoordelen. Bij het nummer “The Girl Is Mine” horen we duidelijk hoe de zang een centrale plek op de voorgrond krijgt. Het krijgt body door de melodie die soepel wegluistert. Het laag lijkt, zeker door de andere headsets, wat flauw. Totdat we de volume knop wat verder open draaien. Dat is het geval bij “Beat It”. We horen dat de kracht van het laag toeneemt, maar ondertussen de muziek wel in balans blijft. De vocalen blijven goed hoorbaar, we horen geen clipping, gekraak of andere tekenen dat de headset het niet aan kan. Dat maakt dit een uiterst goede keuze voor muziek.
Deze prettige luisterervaring zet door bij klassiek. Lavinia Meijer is prima te beluisteren. Details zijn goed hoorbaar en de emotie komt door. De Corsair Virtuoso RGB Wireless SE is een headset waarvan we graag een test naast een echte hifi-koptelefoon zouden willen doen. Misschien een idee voor een volgend artikel.
Comfort
De Corsair Virtuoso RGB Wireless SE is alles behalve een goedkope headset. Dat is te zien aan de materialen, afwerking en te horen aan de kwaliteit van de audio. Maar zit het ook lekker? Niet geheel onbelangrijk als je een game speelt en er weer vier uur voorbij vliegt. Op de hoofdband en de oorkussens vinden we zeer zacht kunstleerachtig materiaal terug. Het lijkt iets zachter aan te voelen dan de HyperX. De afwerking is prachtig. De hoofdband is naar binnen gestikt en loopt direct over in het frame van de headset. Het geeft een prachtig accent weer tegenover het genoemde gun metal in de kleur.
We droegen de Corsair Virtuoso niet midden op het hoofd, maar iets meer naar achter. De verdeling van het gewicht is hier meer op het hoofd. In tegenstelling van de vorige headset, waar er ook veel druk lag op de oren. Dat is bij de Virtuoso niet het geval. Door de goede vulling van de hoofdband valt het gewicht minder op. Op de oren rust de headset zeer goed. Het voelt ongedwongen aan. De vorm van de oorschelp en kussens is rond en geeft veel ruimte voor de oren. Ook zeer geschikt voor mensen die iets grotere oren hebben.
Qua draagcomfort scoort de Corsair Virtuoso zeer hoog. Een lange sessie in The Witcher 3 is geen enkel probleem. Er is echter wel iets anders wat we moeten melden. Dat heeft te maken met de buitenkant van de linker- en rechterunit. Het ziet er prachtig uit en aan beide kanten is het logo te zien. Dat is in te stellen in alle mogelijke kleuren. Alleen het ronde gedeelte is niet glad. Er lijkt een heel fijn lijn of rasterwerk op te zitten. Dat voelt heel bijzonder aan als we er met de vinger langs komen of overheen gaan. Bijna als een nagelvijl, maar dan nog fijner. Het voelt zelfs onplezierig aan. Nu zal je daar niks van voelen als je de Corsair Virtuoso op het hoofd draagt, maar het is evenwel het vermelden waard.
Functionaliteit
Corsair is een grote naam en dat zien we ook terug in de software. Er zijn zelfs andere merken die de software lenen voor hun producten. De ICUE software is eigenlijk een Cosair center. Hier komen namelijk al je Cosair producten in te staan. Je ontvangt er ook de melding dat er een update is voor je product. In ons geval stond er alleen 'headset', maar de fabrikant heeft meer producten die ook RGB licht hebben of updates nodig hebben.
We kunnen voor de Corsair Virtuoso RGB Wireless SE hier instellen of we surround of stereo geluid willen hebben. We kunnen ook alle kleuren van de regenboog kiezen. Ook de optie voor spatial sound is terug te vinden. De mogelijkheid van draadloos of bedraad is erg fijn. Dat gaat ook op voor de 3.5 mm aansluiting. Er zit veel functionaliteit in de headset en in de software. Het is een samenwerking die een geweldig product tot stand brengt. De linker en rechter unit, zijn beide naar binnen te draaien. Hierdoor klapt het naar binnen en kan je de headset eenvoudig opbergen in de bijgeleverd tas. Dat zijn echt pluspunten. Bij het draaien van de units, voelen we de bouwkwaliteit van de headset. Dat is echt een sterk van de Corsair Virtuoso RGB Wireless SE. Het voelt niet alleen degelijk aan, het is het ook echt. Verder vinden we weinig knoppen aan de buitenkant. Hiermee wordt het strakke design in stand gehouden, maar hadden gamers misschien toch graag een zelf in te stellen functionele knop gezien. We begrijpen dat ze voor de keuze design zijn gegaan. Als Corsair nu kleine plugjes zou bijleveren om de gaatjes op te vullen, dan zou het design nog beter tot zijn recht komen. Als je bijvoorbeeld de 3.5 mm aansluiting op een telefoon gebruikt, dan vul je de rest gewoon op.
Oordeel
In deze multitest hebben we veel muziek geluisterd. De Corsair staat qua muziekprestatie bovenaan de lijst. Het komt het dichtste bij een hifi hoofdtelefoon. Misschien wel gelijkwaardig. Maar dat zullen we in een andere test moeten beluisteren. De Corsair Virtuoso RGB Wireless SE is in deze test in ieder geval onze favoriet om kwalitatief muziek te beleven. Tel daarbij de bouwkwaliteit en het comfort op en je hebt een dijk van een headset.