Voordat we in deze laatste test duiken, moeten we eerst even een lang verhaal kort maken. Dat heeft te maken met de naam. Epos is de vlag waaronder, sinds kort, de gaming tak van Sennheiser headsets varen. Toen wij de GSP 370 ontvingen, stond op de zijkant nog het logo van Sennheiser. Aan de andere kant staat bij ons model de merknaam Sennheiser. In de nieuwe situatie vind je op de oorschelpen het Epos logo en aan de andere kant de namen EPOS en Sennheiser. Maar dat even terzijde.
Sennheiser is een merk dat geen verdere introductie nodig heeft. De headset die we opgestuurd hebben gekregen, is een draadloze. Evenals de Corsair. Bij het uitpakken, valt ons op dat ook hier weinig in de doos zit. We hebben de GSP 370, een oplaadkabel en een draadloze ontvanger. Volgens Epos zou een volle lading goed zijn voor 100 uur speeltijd. Prachtige woorden, maar zoals we vaker met draadloze hifi koptelefoons hebben meegemaakt, halen ze dat vrijwel nooit. Er zijn namelijk te veel variabelen die van invloed zijn. Dat de accu langer mee gaat dan vergelijkbare modellen, dat geloven we meteen. In de praktijk zien we meestal dat ze dan ook maar 10 procent lager scoren qua accuduur.
Als we de headset in de hand nemen, zien we dat ook de GSP 370 echt gericht is op gamers. Er zitten geen andere aansluitingen op, de microfoon zit vast aan de headset en er is nagedacht over warmte-afvoer. De GSP 370 voelt licht aan, wat komt door de materiaalkeuze. Het geheel bestaat uit kunststof. De Sennheiser | Epos GSP 370 is in staat om stereo en 7.1 virtueel surround weer te geven. De headset is geschikt voor pc, Playstation 4 en Mac. Binnenin vinden we 50mm neodymium drive units. De microfoon zit vast, maar kan met een soepele draai naar beneden worden gehaald. Het gewicht is echt iets dat opvalt. De GSP 370 is licht vergeleken bij de Razer, Corsair of de Teufel. De HyperX is ongeveer gelijk. Qua prijs vaart de GSP 370 een andere route: de adviesprijs is 199 euro. Maar dan heb je ook hier een draadloos model.
Audio
Voor een merk dat hifi-kwaliteit headphones en studiomicrofoons maakt, moet een gaming headset toch een feestje worden. We besluiten om eens wat te gaan rondrijden in GTA 5. Een stukje touren verandert al snel in een stukje scheuren. De GSP 370 laat met goede details horen wat er allemaal gebeurt in het spel. De toeren die de auto maakt waar we in rijden, de omstanders, het overige verkeer, het is allemaal goed waarneembaar. Trouwens ook als je blikschade rijdt. De Sennheiser Epos weet een prettige game omgeving neer te zetten.
Het surround effect is op een zeer goede manier aanwezig. Wat opvalt is dat het laag extra aandacht heeft gekregen voor een wat sterker effect. Dat effect is ook terug te horen als we een film of serie kijken. Bij Transformers is dat lekker, want de actie knalt stevig. We merken wel dat het volume niet te hoog moet, anders wordt het laag te overheersend. Bij een paar afleveringen van Brooklyn Nine-Nine horen we hetzelfde geluidsbeeld. We hebben een goede beleving en zitten er lekker in. Echter is er een maar, want we merken dat we af en toe wat meer laag horen dan dat we willen.
Dan de omschakeling naar muziek. Daar hebben we een verassing. De Epos | Sennheiser GSP 370 werkt namelijk op de iPhone. En daar zijn we hee blij mee. De iPhone 11 Pro maakt gek genoeg met de usb single gebruik van AirDrop naar de headset toe. We vinden het prima, want we kunnen muziek luisteren.
John Mayer klinkt er goed op. Michael Jackson trouwens ook. Zolang we het laag wat onder controle houden, klinkt het prima. We merken wel dat het geluid al snel wat aan de hoge kant moet zijn om het goed te kunnen horen, alleen schuurt dat tegen de hoeveelheid laag aan. Maar het stereobeeld wat de GSP 370 neerzet is heel netjes. Net als de Razer Kraken Ultimate, laat de GSP 370 kleine elementen horen in de muziek. Dat is wat we graag hebben als we naar muziek luisteren. Ongetwijfeld kon het merk daartoe putten uit de jaren van ervaring die is opgebouwd. Jazz en klassiek is een voorbeeld waar de GSP 370 minder goed mee omgaat, zoals we ook zagen bij andere modellen in deze test. Er is een duidelijke voorkeur voor popmuziek.
De microfoon is als enige in deze test niet flexibel of überhaupt af te stellen. Dat is een gemis. De kwaliteit van de opname is voldoende. Op de opname is de stem prima te horen en het omgevingsgeluid is netjes. Toetsaanslagen zijn te horen, maar wel op de achtergrond. We hadden door de rijke historie van Sennheiser meer verwacht. Meer kwaliteit, meer helderheid, gewoon meer dan we hier horen. En als we dan zien dat de andere merken in de test het beter aanpakken qua microfoon, dan is dat toch jammer.
Comfort
Hier laat de EPOS | SENNHEISER GSP 370 zijn spierballen zien. We waren al blij met de Razer Kraken Ultimate en het comfort die dat model bood. Maar de GSP 370 doet er nog een schepje bovenop. De hoofdband is opgedeeld in twee smalle banen. Hierdoor ontstaat er ruimte. De ruimte die wordt gebruikt om warmte van het hoofd af te voeren. Aan de binnenkant vinden we een zachte ademende stof, die een laag foam bekleedt. Het geeft een zeer prettige fit op het hoofd. Dan de oorschelpen. Ze hebben een ovale vorm en de binnenkant heeft wat weg van de vorm van een oor. De stof die tegen het hoofd rust, lijkt op een zacht suède. Tijdens het dragen voelt het ook koel aan. Daar omheen zit een stukje kunstleer. De vulling is een memory foam die zorgt voor heel veel draagcomfort. De oorschelpen sluiten helemaal af, waardoor je weinig van je omgeving hoort.
Nu de maar: de binnenkant is niet heel groot. We hadden met onze oren weinig problemen, maar met een iets groter paar zal dat toch wat minder lekker zitten. Het draagcomfort tijdens lange speelsessies is evenwel geweldig. Daar scoort de Epos | Sennheiser GSP 370 heel erg goed mee. Aan de rechterkant zit een draaiknop waarmee we het volume kunnen bedienen. Deze knop ligt in lijn met het design. Dat kunnen we alleen niet zeggen van de aan-uitknop aan de linkerkant. Dat is een klein zwart plastic schuifje. Die voelt gewoon goedkoop aan, zeker bij de rest van de headset. Alles bij elkaar telt op tot een prettige headset qua comfort. Het gewicht is goed en door dat te combineren met de foam vulling, is het prima om lekker lang mee te gamen.Â
Functionaliteit
Dat we de GSP 370 op de iPhone 11 Pro konden aansluiten, was natuurlijk een grote verrassing. Maar daar houdt het qua extra functionaliteit ook wel bij op. Er zitten verder geen knoppen op de headset. Bij de Teufel was er een knop die we een speciale functie konden meegeven. Dat zou ook bij dit model een fijne toevoeging zijn geweest. Naast de microfoon zit een led lampje dat met een kleur aangeeft hoe vol de accu nog is. Dat is wel iets wat we moeten toegeven, die accu gaat lang mee. Een volle week gamen, 20 à 30 uur, is geen enkel probleem. We hebben zelfs de hele test op één volle lading kunnen doen. Dat is inclusief het inspelen. Dat is lang, voor welke in-ear of koptelefoon dan ook.
De microfoon zit vast, maar dan ook echt vast. Het is niet mogelijk om deze los te koppelen. De microfoon kan omhoog of naar beneden. Er is ook geen mogelijkheid om deze iets dichterbij de mond of juist verder weg te bewegen. Dat is in vergelijk met de andere modellen in deze test natuurlijk opmerkelijk. Tegelijkertijd brengt deze test een gevoel. Een stemmetje dat zegt dat de GSP 370 vooral thuishoort naast een PlayStation. Want ook de software geeft ons niet die extra functionaliteit die we zoeken, maar wel zo graag terug hadden willen zien. Het is namelijk heel goed mogelijk om er in het weekend lekker lang mee te gamen, daarna een week niet aanraken en vervolgens weer het weekend erop gewoon weer gaan gamen, zonder op te laden. Ook de draadloze functionaliteit zorgt ervoor dat je rustig op de bank kan ploffen en geen last hebt van vertraging in het geluid. Epos | Sennheiser heeft namelijk in de GSP 370 een low latency techniek ingebouwd. Die werkt precies zoals het zou moeten, zeker als je op de bank aan het gamen bent. Daar zit je al snel drie à vier meter van de tv af. Bij pc gaming zit je veel dichter bij het scherm en is draadloos niet altijd de beste oplossing. Dus we hebben de pc aangesloten op de tv en gekeken of dat inderdaad het geval was. De veronderstelling werd bevestigd: dit is een lounge headset. Ideaal voor een Playstation of Xbox.
Oordeel
Bij de Epos | Sennheiser GSP 370 horen we duidelijk de invloed van jarenlange ervaring in de audio industrie. De muzikale prestatie is zeer goed. Alleen de microfoon blijft qua kwaliteit iets achter. De GSP 370 scoort ook goed op comfort. Daar is goed over nagedacht. Ook over de warmte opbouw en hoe dit afgevoerd moet worden. Voor lekker onderuitgezakt gamen op de bank, vonden wij deze Epos | SennheiserGSP 370Â het best geschikt.