De M50/M52-combinatie uit de Masters Series van NAD zet wat ons betreft nieuwe maatstaven op het gebied van geïntegreerde streaming-oplossingen. De bediening is soepel en de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. De geluidskwaliteit kan echter beperkt worden door de kwaliteit van de D/A-converter die je er achter zet. Bezuinig daar niet op, is ons dringende advies. De M2 is in dit geval natuurlijk een prachtige oplossing, maar als je al beschikt over hoogwaardige versterking denken we dat de NAD M51 D/A-converter uit dezelfde serie de meest voor de hand liggende kandidaat is. Of een andere converter naar keuze natuurlijk, als hij maar zeer hoogwaardig is.
De M50 is voorzien van wifi, en een draadloze router geeft voldoende bandbreedte om internetradio af te kunnen spelen en bij het rippen van de M50 naar de M52 de bijbehorende meta-data en en hoes-afbeeldingen binnen te halen. Streamen doe je rechtstreeks vanaf de M52, wat een fantastische, stabiele, veilige én stille oplossing is om een zeer grote muziekcollectie in hoge resolutie als het ware in je set te kunnen opslaan en om zonder een bedraad netwerk toch te kunnen streamen.
Aan de upgraders die al langer streamen, maar nu aan iets beters toe zijn is natuurlijk ook gedacht. Streamen kán namelijk ook gewoon vanaf een NAS die al in je netwerk staat, maar dan verdient het aanbeveling om toch echt een bedrade aansluiting te gebruiken. Het afspelen van muziekfiles met een hoge resolutie via WiFi kan soms tot stabiliteits-problemen leiden, zeker als er in huis nog meer apparaten zijn die gebruik maken van hetzelfde draadloze netwerk. Op dit moment is het zoals gezegd alleen mogelijk om met de M50 naar de M52 te rippen, maar er wordt hard aan gewerkt om de gevorderde streaming-enthousiast die al een NAS heeft niet in de steek te laten. Dat zal een kwestie van een software-update zijn. We hebben geprobeerd verschil te horen tussen de M52 Digital Music Vault en de NAS die twee verdiepingen lager in de meterkast staat en zich dus veel verder weg in het netwerk bevindt, maar de verschillen zijn zo klein dat we het niet durven te zeggen. De samenwerking met de M50 is in beide gevallen voorbeeldig.
Bij pure streamers kun je vaak wat moeilijker een conclusie trekken over de geluidskwaliteit omdat de D/A converter daar meer verschil in maakt. Toch hoorden we duidelijke verschillen tussen onze eigen gemodificeerde Squeezebox Touch en de M50 als digitale bron. De combinatie met de M50 had veel meer autoriteit en ruimtelijkheid. Ook hoorden we een grotere dynamiek en substantie met de M50. De muzikale afbeelding had meer rust en textuur en was ‘tastbaarder’. En tot slot mag de diepere en strakkere laagweergave ook niet onvermeld blijven. Geen enorme verschillen, maar duidelijk waarneembaar. Dat maakt de 2499 euro die voor de M50 moeten worden neergeteld absoluut een verantwoorde vraagprijs. De even dure M52 heeft misschien een wat intensiever verkooppraatje nodig, hoewel hij als oplossing natuurlijk van onschatbare waarde is. En dat levert dus wel degelijk een positieve aanbeveling op. Wat geïntegreerde streaming-oplossingen betreft, is de NAD M50/M52 combinatie het beste dat we tot nu toe in de luisterruimte gehad hebben. Meesterlijk!