Andersom verloochent adel zich ook niet als ik de cd van Patricia Barber vergelijk met de Nashua cd-r. Het origineel excelleert in klank en neutraliteit, terwijl de kopie in plaatsing en vooral de hoge tonen achterblijft, ondanks te zijn behandeld met een Nespa Pro. Het origineel blijft na zelfs 120 flitsen (totaal) vrijwel gelijk aan de onbehandelde versie, zij het met een kleine fractie meer rust in het totale geluidsbeeld. Maar dan echt ook minimaal.
Dan de soundtrack van Farinelli. De hoge uitschieters van de castraat lijken op de behandelde Nashua cd-r hoger en geprononceerder dan op het origineel. De MFSL kopie blijft eender aan het origineel, ondanks de 120x behandeling. Het origineel knapt dan wel weer wat op na 30 keer belicht te zijn. De uithalen op Alto Giove staan losser, het laag krijgt meer fundament en het geheel komt wat “analoger” over. Stemmen komen weer een tikje losser van de ondersteunende muziek, die op deze opname toch ook een belangrijk onderdeel vormt.
Ook voor dvd is de werking van de Nespa pro aan de tand gevoeld. Een doorsnee concertregistratie van Paul de Leeuw zijn Symfonica in Rosso avontuur dient vanwege de gemiddelde persing en de donkere kleuren als ideaal voer voor de Nespa. En zowaar, er is ook hier weer een verschil te bemerken. Na de zestig flitsen behandeling is er op mijn 81 centimeter grote lcd tv een dieper contrast te bemerken. Daarbij lijkt het rood van de podiumverlichting intenser dan voorheen. Nu zal het verschil op een groter scherm waarschijnlijk nog beter te zien zijn, maar de werking van de Nespa is duidelijk aanwezig. Het geluid (Dolby Digital 2.0) krijgt dezelfde verbetering als de gewone cd’s die ik behandeld heb.
Tweeslachtig: De Conclusie
Nu is het aan mij om de Nespa Professional Disc Optimizer voor u een oordeel te geven, wat mij enigszins zwaar valt. Waarom, vraagt u? Welnu, dat het apparaat werkt staat buiten kijf.
Enerzijds de aangetoonde werking (”blind” vergeleken om autosuggestie uit te kunnen bannen) die me absoluut positief stemt, anderzijds de aanschafprijs. Want 700 euro voor een accessoire is toch best wel een flink een bedrag. Maar ja, dat kost een beetje platenwasser ook!
Mijn advies luidt dan ook als volgt; gebruikt u louter cd’s om muziek te beluisteren of bezit u een set die qua hardware amper nog upgrades behoeft, dan zal de Nespa Pro een welkome aanwinst voor u zijn. Nogmaals, dat het apparaat werkt acht ik bewezen, zij het verschillend. Hoe beter de opname/ productie van een cd, dvd of volgens de producenten zelfs Blu-ray, des te minder verschil u zult merken. Dan is het goed om op te merken dat lang niet alle goede muziek op een verantwoorde manier wordt geproduceerd en voor díe opnames zal Nespa een uitkomst zijn. Hou dan wel in gedachten dat het hier gaat om enkele procenten van het totale plaatje, dezelfde procenten die andere tweaks ook bieden. Denk maar aan bekabeling of ontkoppeling. Heeft u dit alles al, dan is de Nespa Professional Disc Optimizer een verplichte koop.
Gebruikte Hardware: Analoog
Digitaal
Versterker
Luidsprekers
Subwoofer
Stroom, kabels en accessoires
|